Use coupon code TOP15 on all courses

Link

Economic Survey 2020 Questions

On 31st January 2020, the Economic Survey for 2019-20 was presented in the Parliament and we provided you with the detailed and comprehensive analysis in the paid course. Following are the questions from the Economic Survey 2020.

Questions

Q: 1. 

What is the cumulative annual growth rate of creation of new firms in the formal sector in India during 2014-18?
a) 7.2 %
b) 12.2 %

c) 8.0 %
d) 6.8 %
e) 10.8 %

Answer: b 
Explanation- There has been a 12.2 % cumulative annual growth rate of new firms in the formal sector during 2014-18 as compared to 3.8 % during 2006-2014.

Q: 2. 

What is the rank of India in World Bank's Doing Business rankings 2019?
a) 79th
b) 142nd
c) 63rd
d) 72nd
e) 58th

Answer: c
Explanation- India's rank is 63rd in World Bank's Doing Business rankings 2019. Thus, India has increased by 79 places as compared to 2014 when it was ranked 142nd.

Q: 3. 

According to the Economic Survey, which is the largest export destination of India in 2019-20?
a) USA
b) China
c) UAE
d) Saudi Arabia
e) Hong Kong

Answer- a
Explanation-
The USA is the largest export destination of India in 2019-20. It is followed by the United Arab Emirates (UAE), China and Hong Kong.

Q: 4. 

Consumer Price Index (CPI) inflation increased from 3.7 per cent in 2018-19 (April to December 2018) to _____per cent in 2019-20 (April to December 2019).
a) 4.9 per cent
b) 5.1 per cent
c) 3.2 per cent
d) 3.5 per cent
e) 4.1 per cent

Answer- e
Explanation-
Consumer Price Index (CPI) inflation increased from 3.7 per cent in 2018-19 (April to December 2018) to 4.1 per cent in 2019-20 (April to December 2019).

Q: 5. 

According to the Economic survey, what is the total number of telephone connections in India as on September 30, 2019?
a) 121.43 crore
b) 105.69 crore
c) 120.03 crore
d) 119.43 crore
e) 107.50 crore

Answer- d
Explanation-
Total telephone connections in India reached 119.43 crores as on September 30, 2019.

Q: 6. 

Which sector brings two-thirds of total FDI inflows into India?
a
) Agricultural Sector
b) Services Sector
c) Industry and Infrastructure
d) Banking Sector
e) Livestock Sector

Answer- b
Explanation-
Services Sector brings two-thirds of total FDI inflows into India.

Q: 7. 

Forest and trees account for how much per cent of the geographical area of India?
a) 20.00 %
b) 15.33 %
c) 24.56 %
d) 26.78 %
e) 30.82 %

Answer- c
Explanation-
Forest and trees account for 24.56 % per cent of the geographical area of India.

Q: 8. 

A report by the Task Force on National Infrastructure Pipeline has projected total infrastructure investment of Rs. ________crore during the period FY 2020 to 2025 in India.
a) Rs 99 lakh crore
b) Rs 102 lakh crore
c) Rs 113 lakh crore
d) Rs 142 lakh crore
e) Rs 121 lakh crore

Answer- b
Explanation-
A Report by the Task Force on National Infrastructure Pipeline has projected total infrastructure investment of Rs. 102 lakh crore during the period FY 2020 to 2025 in India.

bankexamstoday-banner
Join 40,000+ readers and get free notes in your email