Blood Relations - 13 Questions Repeated in the Exams

Blood Relations

Ques 1.

Adity is Bhavi's brother, Bharat is Jayant's father. Ella is Bhavi's mother. Aditya and Jayant are brothers. What is Ella's relationship with Bharat ?
(a) Sister
(b) Mother
(c) Daughter
(d) Wife

(e) None of these
 Ans: (d) The relationship chart based on problem is :

 Ques 2.

A man introduced the boy coming with him as "He is son of the father of my wife's daughter". What relation did the boy bear to the man ?
(a) Son-in-law
(b) Son
(c) Brother
(d) Father
(e) None of these  
Ans: (b) The relationship chart based on problem is :

Ques 3.

A and B are two brothers. C is sister of B. D is sister of E. E is son of A. who is D's uncle ?
(a) D
(b) E
(c) B
(d) C
(e) None of these
Ans: (c) The relationship chart based on the problem is:

Ques 4.

 Vidya is the wife of Gopi and Gopi is the brother of Akhil. Akhil is the uncle of Vijay. What is Vijay's relation with Vidya ?
    (a) Son
    (b) Nephew
    (c) Brother-in-law
    (d) Brother
    (e) None of these
Ans: (b) The relationship chart based on problem is:


Ques 5. 

A is the sister of B. B is the son of C, and E is the daughter of D, and sister of A. What is D to C ?
(a) Brother
(b) Husband
(c) Wife
(d) Data is inadequate
(e) None of these
Ans: (d) Information about 'D' and 'C' is not given as such no relation can be specified.

Ques 6

A man said to a lady ,"Fagu's mother is the only daughter of your father." How is the lady related t Fagu ?
(a) Daughter
(b) Sister
(b) Wife
(d) Mother
(e) None of these
Ans 6.
The only daughter of Lady's  Father is Fagu's Mother.

Ques 7.

Pointing to a man, a woman said, " He is the only son of mu mother's mother".How is  the woman related to the man ?
(b) Daughter
(c) Niece
(d) Sister
(e) None of these
Ans 7.
The man is the brother of the woman's, the woman is man's niece.

Ques 8.

A man and a woman are sitting in a room. Man's mother-in-law and woman's mother-in-law  are mother and daughter respectively ?
(a) Father
(b) father-in-law
(c) Uncle
(d) Grandfather-in-law
(e) None of these
Ans 8.
Woman's mother-in-law is the  daughter opf Man's, the man is the husband of woman's mother-in-law and the father-in-law of the woman.

Ques 9.

Pointing to Suman, Amit said,"He is my sister's only brother's son ". How is Suman related to Amit ?
(a) Grandson
(b) Son
(c) Nephew
(d) Cannot be  determind
(e) None of these
Ans 9.
'My sister's only brother's is Amit himself and sister's  only  brother's son' is the son of Amit i.e. Suman is the son of Amit.

Ques 10.

Pointing  to a photograph, a woman said, "she is the only daughter of my mother's father." How is the woman related to the person in the photograph ?
(a) Mother
(b) Grandmother
(c) daughter
(d) Cannot  be determined
(e) None of these
Ans 10.
only daughter of my mother;s father' is the person in the photograph and she is also the mother of the woman. So, the woman is the daughter of the person in the photograph.

Ques 11.

Sandip's mother is the only daughter of Rekha's father .How is Rekha's husband related to Sandip?
(a) Uncle
(b) Brother
(c) Grandfather
(d) Data inadequate
(e) Father
Ans 11,
'Only daughter of Rekha's  father;s is  Rekha who is also sandip's mother. And  so, Rekha's husband is the father of Sandip .

Ques 12. 

B's  mother is the only daughter of A's mother.How is A related  to B ?
(a) Niece
(b) Brother
(c) Father
(d) Uncle
(e) Cannot be determined
Ans 12.
'B's' mother is the only daughter of' 'A's' mother.So "A' is the son . 'A' is aldo the brother of 'B' s'  mother, he is the uncle of 'B'.

Ques 13.

A said to B that B's mother was the mother-in-law of A's mother.How is A's mother related to B's mother?
(a) Mother
(b) Daughter-in-law
(c) Daughter
(d) Cousin
(e) Aunt
Ans 13.
'B's mother is the mother-in-law of 'A' s'  mother . so, 'A's' mother vis the daughter-in-law off 'B's mother.

Join 40,000+ readers and get free notes in your email


Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on