### First we need to know how to convert kmph to mps :

**Example : Convert 72 kmph to mps ?**

⇒ 72×5/18 = 20 mps

Here its seems to be easy but in problems speed is in fractions we face difficult.

### Tricky method :

Here what ever the speed given in problem(fractions also) we just multiply with

**10**, the resultant is how many meters it travel in**36sec**, from this we can easily find out "**mps**"

__Example__: Convert 14.4 kmph to "mps" ?
Multiply kmph with 10,it gives how many meters it travelled in 36 sec

⇒14.4 × 10 =144

⇒ 144 --------- 36

⇒ ? ---------- 1

From this cross multiplication we need to find 1 mps

⇒ 144/36=4 mps

### How to Convert Mps To Kmph ? :

Similarly we need to know " how to convert "mps" to "kmph"

**Example : Convert 4 mps to kmph ?**

Here we need find out first how many meters it travelled in 36 sec

? ------ 36

4 ------ 1

= 144

Here we need divide with 10

= 144/10 = 14.4 kmph

## Examples :

## Ques 1.

A train is 100 meter long and is running at the speed of 30 km per hour. Find the time it will take to pass a man standing at a crossing.?

**Answer :**

30×10 ------ 36

100. ------ ?

= (36×100)/(30×10) =12 sec

## Ques 2.

A train is moving at a speed of 132 km/hour. If the length of the train is 110 meters, how long will it take to cross a railway platform 165 meters long.

**Answer :**

Total length need to cross train is 110+165= 275m

132×10 ------- 36

275 ------- ?

= (36×275)/(132×10) = 7.5 sec

## Ques 3.

Speed of a goods train is 72 km/hr. This train crosses a 250 meter platform in 26 seconds. Then find the length of goods train.

**Answer :**

Platform length =250m

Here take " x " as train length total length train need to cross = ( x + 250)m

(72×10) ------ 36

(X+250) ----- 26

⇒ 36×(x+250) = (72×10)×26

⇒ x =270 m

## Ques 4.

A train speeds past a pole in 15 seconds and a platform 100 meter long in 25 seconds. What is length of the train ?

**Answer :**

Take train length as " x "

Total length its need to cross in 26sec is = (26+x)

X ------- 15

(100+x)-----25

⇒ 25x = 1500+15x

⇒ 10x = 1500

⇒ x = 150m

## Ques 5.

Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/hr and 36 km/hr. The faster train passes the slower train in 36 seconds. The length of each train is

**Answer :**

here train lengths are equal

⇒ Take it as "x" , so faster train need to cross total length of two trains = x+x= 2x faster train crosses slower train in 36sec

⇒ Trains are traveling in same direction , so relative speed is = 46 - 36 = 10kmph

⇒ 10×10 ------36

⇒ 2x -------36

⇒ 2X =100

⇒ x =50m

⇒ x =50m

**Note:**By this method we can easily calculate without pen and paper .

### Oliveboard Test Series(Sponsored)

*Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here*####
*Bank Exams Today Notes*

*Bank Exams Today Notes*

## 0 comments:

## Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com