GK Questions Asked in UBI NIIT PGDBF 2016-17 (1st Shift) - 07.08.2016

1. What is the full form of OROP?
Ans: One Rank One Pension
2. Who is the new Information & Broadcasting minister after reshuffling?
Ans: Venkaiah Naidu

3. Who is the present Chairman of SEBI?
Ans: UK Sinha
4. Anti-Terrorism day observed on?
Ans: 21st May
5. Display Variant Debit Card launched by?
Ans: Axis Bank
6. What is the full form of IFSC?
Ans: Indian Financial System Cod
7. E-motor insurance policy launched by which Indian State?
Ans: Telangana
8. Which bank issues World’s first Masala Bond listing in London Stock Exchange (LSE)?
Ans: HDFC
9. Which state government plants over 5 crores saplings in a day?
Ans: Uttar Pradesh
10. What is the full form of MCLR?
Ans: Marginal Cost of Funds based Lending Rate
11. Which state has recorded its highest-ever temperature?
Ans: Rajasthan 51o C (123.8o F)
11. What is the full form of CASA?
Ans: Current Account, Savings Account
12. Required committee members in desirability and feasibility of new financial year?
Ans: Four
13. State Bank of India launches social media banking platform?
Ans: SBI Mingle
14. What is the current Repo Rate?
Ans: 6.5%
15. Which state imposes 14.5% ‘fat tax’ on junk food?
Ans: Kerala
16. Aadhaar ID saving Indian govt about?
Ans: $1 billion per annum
17. Who became first Indian female gymnast to qualify for Rio Olympics?
Ans: Dipa Karmakar
18. What is the Current Service Tax?
Ans: 15%
19. Total architecture of postal payments bank is of amount?
Ans: Rs. 800 crore
20. Faloudi is situated in which state?
Ans: Rajasthan
21. Who is Dr. Raghuveer Chaudhari?
Ans: 51st Jnanpith Award Winner Gujarati Writer
22. Govt of India restricted travel to which country?
Ans: Libya
23. Book titled “Between the Assassinations” written by?
Ans: Aravind Adiga
24. Who is the winner of IPL 2016?
Ans: Sun Risers Hyderabad
25. Which state in India is the largest remittances receiving country in 2015?
Ans: West Bengal
26. Countries in G7?
Ans: United States, Canada, France, Germany, Italy, Japan, United Kingdom
27. Winners of Wimbledon Women’s Doubles 2016?
Ans: Venus Williams and Serena Williams (USA)
28. Which is the noisiest city in India?
Ans: Mumbai
29. What is the production cost of one rupee note?
Ans: Rs. 1.48 per note
30. The name of Jawaharlal Nehru Memorial?
Ans: Shantivan
31. What is the venue of G7 Summit 2016?
Ans: Japan
32. Who has emerged as the ‘most generous Indian’ in the Hurun India Philanthropy List 2015?
Ans: Azim Premji
33. What is the length of World’s longest rail tunnel, twin-bore Gotthard base tunnel opens in Switzerland?
Ans: 57 Km
34. Who gets the Harvard Business School’s Alumni Achievement Award?
Ans: Sunil Bharti Mittal
35. Which is the first country to adopt a ban on deforestation?
Ans: Norway 



Thanks. 

Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com