New Pattern English Test

Below a sentence is provided which is divided into five parts. One part is being bold consider it grammatically correct. Out of the remaining four parts, two are grammatically incorrect. Identify those parts and mark your option accordingly.


Question 1.

An academic institution can A)/ helping students by B)/giving them effectively C)/ feedback or through apt D)/ and positive reinforcement E)
I- AC
II- BD
III- BC
IV- CD
V- AD
Solution: III help should be used instead of helping (can+v1) and effective should be placed in place of effectively because adjective is needed rather than adverb to qualify noun.

Question 2.

Teachers can take specific steps to give (A)/ effective feedback, that is, by helping students knowing (B)/ where they stand, providing written comments on students’ work, (C)/ testing often enough and arrange personal meetings (D)/ to discuss students’ work. (E)
I- AD
II- AC
III- BC
IV- CD
V- BD
Solution: V know should be used in place of knowing arranging will be used instead of arrange as testing is used before to make it concise after “and” same structure should be continued.

Question 3.

By the government’s own assessing, (A)/ Indian farmers are “locked in” for low-value (B)/ crops such as wheat and rice, even as (C)/ increasingly affluent city types (D)/ demand fruit, vegetables, and meat. (E)
I- CD
II- AB
III- AC
IV- BD
V- AD
Solution: II assessment should be used instead of assessing and to will be used in place of for

Question 4.

For a time high prices for (A)/agricultural commodities around the world (B)/disguising the effects of such daft (C)/policies, by boosted rural incomes, (D)/but not anymore (E)
I- AB
II- BC
III- CD
IV- AD
V- AC
Solution: III disguised should be used as it needs a main verb instead of gerund and boosting will be right usage instead of boosted

Question 5.

Even hard India tries (A)/ to boost rural wages, (B)/farming could not compete with (C)/a service sector that is six (D)/times more productive.(E)
I- AB
II- BC
III- CD
IV- BD
V- AC
Solution: V the sentence is contradicting so use of even is wrong here, however, can be used. As the sentence is talking about factual data, use of past form of can i.e. could is wrong. Can will be used instead of could.

Question 6.

Farms in India has (A)/ shrunk as the rural population (B)/ has swelled: the average plot in 2010 (C)/ measuring just 1.16 hectares, down (D)/ from 1.84 hectares in 1980.(E)
I- AB
II- BC
III- CD
IV- AD
V- BD
Solution: IV in A have will be used as the subject is farms and in D measured will be used besides measuring.

Question 7.

Farmers are also taking (A)/to these techniques while of water (B)/and labour shortage, high cost (C)/of inputs and low prices on the produce; (D)/or simply because the subsidy is available.(E)
I- AB
II- BD
III- AC
IV- CD
V- BC
Solution: II The reason is given why farmers are adapting these techniques so the use of while is wrong because will be used. In D for will be used instead of on.

Question 8.

A farmer has to feed (A)/at least one kilogram on oil cake (B)/and half a kilogram of (C)/rice bran every day for keep (D)/a cow healthy.(E)
I- AB
II- AC
III- CD
IV- BD
V- BC
Solution: IV of should replace on in B to will replace for to make it grammatically correct.

Question 9.

While the cooperative dairy (A)/ were at its peak, milk sales (B)/ were high and did a lot (C)/ for improving the farmers’ (D)/financial situation.(E)
I- AB
II- AC
III- CD
IV- BD
V- BC
Solution: I usage of while is wrong when will be used and in B was will be used as it is talking about the cooperative dairy which is singular.

Question 10.

Elections to the cooperation right from the village (A)/to the district level were a big political affair, (B)/and even the secretary of the cooperative at the village used to (C)/make a lot of money, take a little extra milk officially for testing (D)/and asking people to pour over the brim of the litre measured, etc.(E)
I- AB
II- BC
III- CD
IV- BD
V- AD
Solution: V cooperative will be used instead of cooperation and in D taking will be the right usage.


Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here


Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com