Use the coupon TOP10 on all products

Join here

IBPS RRB GBO 2020: Exam Analysis

Published on Wednesday, October 21, 2020
IBPS RRB GBO 2020 exam held on 18th October 2020. As expected it was an easy paper. In Financial Awareness questions were asked from RBI Circulars and Banking Awareness Digests.

Survey Results

IBPS RRB GBO 2020: Exam Analysis

Ideal Score

85-86 for getting selected in most of the RRBs.

Reasoning Ability

Topic

No. of Questions

Level

Blood relationship

1

Easy

Syllogism

3

Moderate

Puzzle

15 (3 sets)

Moderate to Difficult

Inequality

3

Moderate

Data Sufficiency

5

Moderate

Verbal Reasoning

3

Difficult

Machine Input-output

5

Difficult

Seating Arrangement

5

Moderate

Quantitative Aptitude

Topic

No. of Questions

Level

Data Interpretation

15  (3 sets)

Moderate to Difficult

Number series

5

Easy

Quadratic Equations

5

Easy

Data Sufficiency

5

Moderate

Arithmetic

10

Difficult

English 

Topic

No. of Questions

Level

Reading comprehension

10

Easy to Moderate

Fill in the blanks

5

Moderate

Cloze tests

5

Moderate

Error spotting

5

Easy

Idioms and Phrases

5

Moderate

Sentence Rearrangement

5

Easy

Vocabulary

5

Moderate

Computer Awareness

  • To close a programme crtl +w 
  • Non-impact printer 
  • 1st window by Microsoft 
  • Non-shareable on the network - mouse

List of Financial Awareness Questions asked in Scale 2

Ques 1: Exim Bank set up in
Ans: 1982 

Ques 2: Tezz another name
Ans: Google Pay (covered on the course)

Ques 3: 5C of RBI
Ans: Content, Capacity, Community, Communication and Collaboration 

Ques 4: IPPB tagline
Ans: Aapka Bank Aapke Dwar (covered in the course)

Ques 5: RRB to keep CRAR
Ans: RBI directs regional rural banks to keep 9% CRAR from this year 

Ques 6: HFC regulator
Ans: RBI 

Ques 7: CTS full form
Ans: Cheque Truncation System (covered in the course)

Ques 8: RBI Establishment year
Ans:  April 1, 1935 
(From the free study material of BankExamsToday-  https://www.bankexamstoday.com/2016/02/establishment-years-of-financial.html)

Ques 9: SCSB full form
Ans: Self Certified Syndicate Bank (covered in the course)

Ques 10: Who regulates foreign exchange and investment?
Ans: RBI (RBI Ciriulars)

Ques 11: Banking regulation act 1949 section (covered in the course)

Ques 12: MSME new definition- Medium enterprise
Ans: Investment up to 50cr and Turnover up to 250 cr 
(From the free study material of BankExamsToday - https://www.youtube.com/watch?v=HP4xaog9Pkc&t=1s)

Ques 13: Delhi Meerut rapid transition system financed by?
Ans: ADB 

Ques 14: Negotiable instruments act section (covered in the course)

Ques 15: Name of the Hong Kong stock exchange index
Ans: Hang Seng Index 
(From the free study material of BankExamsToday -  https://www.bankexamstoday.com/2014/09/list-stock-indices-in-world.html)


Ques 16: SCORES app launch by
Ans: SEBI (covered in the course)

Ques 17: 5lakh Dicgc started by which date
Ans: February 4, 2020 (covered in the course)

Ques 18: LTV ratio of 90% for a gold loan from which date
Ans: Till March 31, 2021 (covered in the course)

Ques 19: SARFAESI Act 2002 related to a recent amendment (covered in the course)

Ques 20: Min investment in KVP
Ans: Rs. 1000 

Ques 21: ASBA section (covered in the course)

Ques 22: LIC acquired the major stock of which bank?
Ans: IDBI Bank (covered in the course)

Ques 23: Sukanya samridhi 
(From the free study material of BankExamsToday -  https://www.bankexamstoday.com/2016/11/sukanya-samriddhi-yojana-key-points.html)


Ques 24: Currency Act (covered in the course)

Ques 25: NPS age
Ans: 18-65 years (covered in the course)

Ques 26: Which statement is wrong in PPF? (covered in the course)

Ques 27: Fasal Bima Yojna regulated 


Ques 28: Consumer protection act 2019 related (covered in the course)

Ques 29: Which section amended of Insolvency to increase the limit from 1 lakh to 1 cr for default?
Ans: Section 4 (covered in the course)

Ques 30: Which bank-financed Mumbai metro project?
Ans: ADB 


Ques 31: FITL loan full form
Ans: Funded Interest Term Loan (covered in the course)

Ques 32: Two question from EPF(covered in the course)

Ques 33: Question-related to FFMC (covered in the course)

Ques 34: Question from Brbnmpl printing press 
(From the free study material of BankExamsToday -  https://www.bankexamstoday.com/2017/01/bharatiya-reserve-bank-note-mudran.html)


Ques 35: Question from Nobel prize 


Ques 36: 
Question from sovereign gold bond (covered in the course)

Ques 37: Latest Current Affairs Questions (From Digests provided by BankExamsToday)

List of Financial Awareness Questions asked in Scale 3

Ques 1: Noble Prize economics has given in which field of economics
Ans: Auction
(From the free study material of BankExamsToday- https://www.bankexamstoday.com/2016/10/nobel-prize-2016-winners-list-at-glance.html)

Ques 2: What documents required to get FasTag
Ans: KYC documents like RC, identity, address proof and a passport size photo. (covered in the course)

Ques 3: DGFT Full Form
Ans: Directorate General of Foreign Trade
(From the free study material of BankExamsToday- https://currentaffairs.bankexamstoday.com/2017/09/govt-launches-contactdgft-to-resolve.html#:~:text=The%20Directorate%20General%20of%20Foreign,for%20resolution%20of%20their%20matters)

Ques 4: No. of currency chests (covered in the course's RBI Circulars)

Ques 5: Tax exempted limit for senior citizen
Ans: 300000 (covered in the course)

Ques 6: Net worth of the Company to issue Commercial Papers (CP)
Ans: Rs. 4 crores (covered in the course)

Ques 7: Maturity period of SGB
Ans: 8 years
(From the free study material of BankExamsToday- https://currentaffairs.bankexamstoday.com/2019/10/sovereign-gold-bond-scheme-2019-20.html#:~:text=The%20Bonds%20will%20be%20restricted,be%201%20gram%20of%20gold.)

Ques 8: CRAR for HFCs 2022

Ques 9: EU Bank Head
Ans: Christine Lagarde (covered in the course)

Ques 10: RBI Act Section 22
Ans: Issue of currency notes 
(From the free study material of BankExamsToday- https://www.bankexamstoday.com/2015/08/reserve-bank-of-india-functions-and.html)

Ques 11: Tenure of Commercial papers (CP)
Ans: 7 days to 1 year
(From the free study material of BankExamsToday- https://www.bankexamstoday.com/2016/11/money-market-instruments-explained.html#:~:text=Commercial%20Paper%20(CP)&text=Maturity%20period%20is%20between%207,issue%20it%20is%204%20crore.)

Ques 12: New definition of Small entrepeise
Ans: Investment up to 10cr and Turnover up to 50 cr 
(From the free study material of BankExamsToday - https://www.youtube.com/watch?v=HP4xaog9Pkc&t=1s)

Ques 13: Basic points in Fraction
Ans: 1 Basic Point =  1/100th (covered in the course)

Ques 14: RBI permits cash withdrawal on POS in tier 4 or 6 centres?
Ans: Rs. 2000 (covered in the course)

Ques 15: Which of the following is not a characteristic of the EEFC account?
(From the free study material of BankExamsToday- https://www.bankexamstoday.com/2017/03/types-of-foreign-accounts-in-india.html)

Ques 16: Half debt and half equity investment funds are called
Ans: Hybrid Funds
(From the free study material of BankExamsToday- https://www.bankexamstoday.com/2014/07/mutual-fund-concept-and-structure.html)

Ques 17: BRBNMPL printing press located in
Ans: Mysuru (Karanataka) and Salboni (West Bengal)
(From the free study material of BankExamsToday- https://www.bankexamstoday.com/2017/01/bharatiya-reserve-bank-note-mudran.html)

Ques 18: Sukanya Samridhi Yojna (covered in the course)

Ques 19: BIRD is promoted by 
Ans: NABARD (covered in the course)

Ques 20: Transunion CIBIL tie-up for a credit check (covered in the course)

Ques 21: Systemetacally important NBFCs
Ans: (From the free study material of BankExamsToday- https://www.bankexamstoday.com/2017/03/non-banking-finance-company-important.html)

Ques 22: Central and State Government share in RRB
Ans: Central Government = 50% and State Government = 15%

Ques 23: DICGC claim of two different banks with principal and interest in two different accounts
Ans: The funds from each bank are insured separately. (covered in the course)

Ques 24: Question from NPCI products (covered in the course)

Ques 25: FWTW
Ans: From-whom-to-whom

Ques 26: Question-related to an offline wallet (covered in the course)

Ques 27: Question-based on BHIM Aadhar Pay/ P2M (covered in the course)

Ques 28: Question from Derivatives (covered in the course)

Can I help you?

ramandeep singh

Hey I am Ramandeep Singh. I am determined to help students preparing for RBI, SEBI, NABARD and IBPS exams. Do you want me to help you ?

Join my class here
    Follow me:
Close Menu
Close Menu