Election Day- Use Code DEMOCRACY24

Register Now

Problem based on Age Test for IBPS PO Exam

Published on Friday, October 14, 2016
problems based on ages
1. Anita is 24. She is twice as old Bala was, when she was as old as Bala is now. What is Bala's present age?

(a) 14 years
(b) 16 years
(c) 20 years
(d) 18 years
(e) None of these
Ans 1. 
Let x = Anita's age now.
= Difference between their ages NOW is 24-x.
24 - x years ago, Bala was a years old, while Anita was x-(24-x) = 2x - 24.
During that time, x = 2(2x-24), or x = 4x - 48, or 3x = 48, or x = 16.
Thus Anita is 16 years old now.

2. Today is Saurabh's birthday. One year from today he will be twice as old as he was 10 years ago. How old is Saurabh today?
    (a) 20 years
    (b) 22 years
    (c) 21 years
    (d) 19 years
    (e) None of these
Ans 2. 21 years. One year from today he will be 22, and twice as old as he was 10 years ago, i.e. when he was 11.

3. Chinku is twice as old as Guddu and four years older than kittu. kittu is eight. How old is Guddu?
    (a) 2 years
    (b) 4 years
    (c) 6 years
    (d) All of the above
    (e) None of these
Ans 3. 6 years

4. The ages of Mohani, Rohani and Sohani total 47 years. what was the total of their ages three years ago?
    (a) 44 years
    (b) 38 years
    (c) 41 years
    (d) 40 years
    (e) None of these
Ans 4. 38 years

5. Three years ago, Rashmi was 5 years older than Diwan. what is the difference between their ages today?
    (a) 3 years
    (b) 4 years
    (c) 5 years
    (d) 2 years
    (e) None of these
Ans 5. 5 years. The difference in their ages will always remain the same.

6. A is older by 4 years to B at one stage. After 16 years of this stage, A will be thrice his present age and B will be five times his present age. How old would A and B be two years before the initially indicated stage?
    (a) 8 and 4
    (b) 10 and 6
    (c) 6 and 2
    (d) 12 and 8
    (e) None of these
Ans 6. 6 and 2. A = B + 4, A + 16 = 3A ⇒ A = 16 B + 16 = 5B ⇒ B = 4
            ∴ Ages of A and B two years before the initially indicated stage are 6 years and 2 years   respectively.

7. A is 16 years older to B, but half the age of B is equal to one-third of the A's age. Find their present ages.
    (a) A = 40, B = 32
    (b) A = 48, B = 32
    (c) A = 46, B = 30
    (d) A = 32, B = 16
    (e) None of these
Ans 7. A = 48, B = 32

8. A father tells his son, "I was of your present age when you were born." If the father is 36 now, how old was the boy 5 years back?
    (a) 15
    (b) 13
    (c) 17
    (d) 20
    (e) None of these
Ans 8. 13

9. Ravi is younger to his brother by 3 years. At the time of the birth of his sister, the age of his father was 28 years and that of his mother was 26 years. The age of his sister was 4 years at the time of the birth of his brother. what was the age of his father at the time of the birth of Ravi?
    (a) 31
    (b) 35
    (c) 29
    (d) 30
    (e) None of these
Ans 9. 35
           Let B be Ravi's brother.
           Let Ravi = R
           ∴ R + 3 = B
         When sister S was born, i.e. when S = 0,
          F = 28, M = 26     ....(1)
         When B = 0, S = 4
         When R = 0, S = 7
         At this stage, F = 35 (Using (1))
 
  10. Age of Amit is equal to that of Sumit as they are twins. Richa is younger than Su,mit. Richa is younger than Jyotsna but elder than Saurabh. Sumit is younger than Jyotsna. Who is the eldest of all?
     (a) Amit
     (b) Jyotsna
     (c) Richa
     (d) Saurabh
     (e) None of these
Ans 10. Jyotsna
              Saurabh < Richa < Sumit (= Amit) < Jyotsna

ebook store

About us

ramandeep singh

Ramandeep Singh, your guide to banking and insurance exams. With 14 years of experience and 5000+ selections, Ramandeep understands the path to success, having transitioned himself from Dena Bank and SBI. He's passionate about helping you achieve your banking and insurance dreams.

  • Follow me:
Close Menu
Close Menu