Time and Distance Problems with Solutions

Time and Distance is an important chapter of quantitative aptitude. In every numerical ability exam, at least one question can be seen related to this chapter. Before solving questions below read Time and Distance concepts.

This post is a part of Quantitative Aptitude preparation series

Let's do some Time and Distance problems, in case you face any difficulty then post a comment in the comments section.

Ques 1.

How many minutes Raman will take to cover a distance of 400 meters if he runs at a speed of 20 km/hr ?
a. 2 mins
b. 1.5 mins
c. 1⅕ mins
d. 2.5 mins
e. None of these
    Answer & Explanation
    Answer : [C]
    Explanation :
    ⇒ Raman's speed = 20 km/hr = 20 × 5/18 = 50/9 m/sec
    ⇒ 400 × 9/50 = 1⅕ mins

    Ques 2.

    John travelled from his town to city.  John went to city by bicycle at the speed of 25 km/h and came back at the speed of 4 km/h. If John took 5 hours and 48 min to complete his journey, what is the distance between town and city ?
    a. 15 km
    b. 22 km
    c. 20 km
    d. 25 km

    Answer & Explanation
    Answer : [C]
    Explanation :
    ⇒ Average speed of John = 2xy/x+y =  2 × 25 × 4 / 25 + 4= 200/29 km/h
    ⇒ Distance traveled = Speed × Time = 200/29 × 29/5 = 40 Km
    ⇒ Distance between city and town = 40/2 = 20 km

    Ques 3.

    Speed of a train is 20 meters per second. It can cross a pole in 10 seconds. What is the length of train ?
    a. 150 m
    b. 250 m
    c. 200 m
    d. 300 m

    Answer & Explanation
    Answer : [C]
    Explanation :
    ⇒ Lenght of train = 20 × 10 = 200 meters

    Ques 4.

    Ram walks at a speed of  12 km/h. Today the day was very hot so walked at ⅚ of his average speed. He arrived his school 10 minutes late. Find the usual time he takes to cover the distance between his school and home?
    a. 40 mins
    b. 45 mins
    c. 50 mins
    d. 60 mins

    Answer & Explanation
    Answer : [C]
    Explanation :
    ⇒ If Ram is walking at ⅚  of his usual speed that means he is taking 6/5 of using time.
    ⇒ 6/5 of usual time - usual time = 10 mins
    ⇒ 1/5 of usual time = 10 mins
    ⇒ Usual time = 50 mins

    Ques 5.

    A car running at 65 km/h takes one hour to cover a distance. If the speed is reduced by 15 km/hour then in how much time it will cover the distance  ?
    a. 72 mins
    b. 78 mins
    c. 76 mins
    d. None of these

    Answer & Explanation
    Answer : [B]
    Explanation :
    ⇒Reduced speed = 65-15 = 50 km/h
    ⇒ Now car will take 65/50 × 60 mins = 78 mins

    Ques 6.

    In a 100 m race A runs at a speed of 1.66 m/s. If A gives a start of 4m to B and still beats him by 12 seconds. What is the speed of B  ?
    a. 1 m/s
    b. 1.33 m/s
    c. 1.25 m/s
    d. 1.5 m/s

    Answer & Explanation
    Answer : [B]
    Explanation :
    ⇒Time taken by A to cover 100 meters = 60 seconds
    ⇒ Since A gives a start of 4 seconds then time takes by B = 72 seconds
    ⇒ B takes 72 seconds to cover 96 meters
    ⇒ Speed of B = 96/72 = 1.33 m/s

    Ques 7.

    In a kilometer race, A beats B by 100 meters. B beats C by 100 meters. By how much meters does A beat C in the same race ?
    a. 200 meters
    b. 180 meters
    c. 190 meters
    d. 210 meters

    Answer & Explanation
    Answer : [C]
    Explanation :
    ⇒ While A covers 1000 meters, B can cover 900 meters
    ⇒ While B covers 1000 meters, C can cover 900 meters
    ⇒ Lets assume that all three of them are running same race. So when B runs 900 meters, C can run 900 × 9/10 =810
    ⇒ So A can beat C by 190 meters.

    Question 8.

    Without any stoppage a person travels a certain distance at an average speed of 42 km/hr and with stoppages he covers the same distance at an average speed of 28 km/hr. How many minutes per hour does he stop?
    (a) 25 minutes
    (b) 30 minutes
    (c) 20 minutes 
    (d) None of these

    Ans 8. (C)
    time and distance questions solution iage

    Question 9.

    A train passes through a telegraph post in 9 seconds moving with a speed of 54 km per hour. The length of the train is
    (a) 135 metres
    (c) 125 metres
    (b) 145 metres
    (d) None of these

    Ans 9. (a)
    Length of the train = Speed of the train  ✕ Time taken in crossing the post
    time and distance questions solution iage

    Question 10.

    A train 50 m long passes a platform 100 m long in 10 seconds. The speed of the train in m/sec. is
    (a) 25
    (b) 35
    (c) 15
    (d) None of these

    Ans 10. (b)
    time and distance questions solution

    Question 11.

    A train 300 metres long is running at a speed of 90 km/hr. How many seconds will it take to cross a 200 metres long train running in the same direction at a speed of 60 km/hr?
    (a) 70 sec
    (b) 50 sec
    (c) 60 sec
    (d) None of these

    Ans 11. (b)
    Here L1 = 300m, L2= 200m
    S1 = 90 km/hr and S2= 60 km/hr
    S1 = S2 = 90 - 60 = 30 km/hr = 30 ✕ 5/18 m/s
    time and distance questions solution

    Question 12.

    Two trains are running in opposite directions with the same speed. If the length of each train is 135 metres and they cross each other in 18 seconds, the speed of each train is
    (a) 29 km/hr
    (b) 35 km/hr
    (c) 27 km/hr 
    (d) None of these

    Ans 12. (c)
    time and distance questions solution

    Question 13.

    A and B are two stations. A train goes from A to B A at 64 km/hr and returns to A at a slower speed. If its average speed for the whole journey is 56 km/hr, at what speed did it return?
    (a) 48 km/hr 
    (b) 49.77 km/hr
    (c) 30 km/hr 
    (d) 47.46 km/hr

    Ans 13. (b)
    time and distance questions solution

    Question 14.

    Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 km/hr and including stoppages, it is 45 km/hr. For how many minutes does the bus stop per hour?
    (a) 9
    (b) 10
    (c) 12
    (d) 20

    Ans 14. (b)
    Due to stoppages, it covers 9km less per hour.
    Time is taken to cover 9 km = (9/54×60)min
    = 10 min
    So, the bus stops for 10 min. per hr.

    Question 15.

    Ramesh sees a train passing over 1 km long bridge. The length of the train is half that of bridge. If the train clears the bridge in 2 minutes, the speed of the train is
    (a) 45 km/hr 
    (b) 43 km/hr
    (c)50 km/hr 
    (d) None of these

    Ans 15. (a)
    time and distance questions solution

    Question 16.

    Amit started cycling along the boundaries of a square field from cover point A. After half an hour he reached the corner point C, diagonally opposite to A. if his speed was 8 km/hr, what is the area of the field in square km
    (a) 64
    (b) 8
    (c) 4
    (d) cannot be determined

    Ans 16. (c) 
    time and distance questions solution
    time and distance questions solution

    Question 17.

    A train 110 metres in length passes a man walking at the speed of 6 km/hr. against it in 6 seconds. The speed of the train in km per hour is
    (a) 60 km/hr
    (b) 45 km/hr
    (c) 50 km/hr
    (d) 55 km/hr

    Ans 17. (a)
    time and distance questions

    Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here


    Join 40,000+ readers and get free notes in your email

    15 comments:

    1. is the 5 th question is for additional time

      ReplyDelete
    2. 5th question..... a car running at 65km/hr take one hour to complete the distance means the distance covered by the car is 65km... k na then speed reduced by 15km/h means the speed of the car is 50km/hr . so the car running at 50km/h take 65/50 hrs to complete the distance i.e., 65 kms

      ReplyDelete
      Replies
      1. Just answer this in how much time a car can cover 65 km by moving at a speed of 50km/h
        It is 1.3 hours or 78 minutes

        Delete
    3. Can u please explain the 7th question.... ?

      ReplyDelete
      Replies
      1. Detailed solution is provided. What else I can do.
        Just assume that all three people are running in the same race.

        Delete
    4. In 7th question there is written that B beat C by 100 meters than why you are taking 90 meters than why you are assuming.Please reply...

      ReplyDelete
      Replies
      1. When B runs 1000 m C runs 900 m
        Now B runs only 900 m there for C take

        900 * 900
        -------------- meters = 810 meters
        1000
        Hence C lags by 1000 - 810 = 190 meters

        Delete
    5. last urstion is out of box

      ReplyDelete
      Replies
      1. Really?? You did not understood?? please calm your mind and use a little unitary method then you will understand that when B runs 900m then C will run 810m so if they are running same race then C is lagged by 190m behind by A

        Delete
    6. Please Solve this Question
      A tower is 61.25m high. A rigid body is dropped from its top and at the same instant another body is thrown up-wards from the bottom of the tower with such a velocity that they meet in the middle of the tower. The velocity of projection of the second body is

      ReplyDelete
    7. In 4 Question how did the answer come 1/5 = usual time.... whereas in question it is given he's 10 mins late..How did late become usual time can u plz clarify?
      Thanks

      ReplyDelete
    8. answer of question 1st is 72sec(1.2 min).. and u've written it 1 min.. wrong..

      ReplyDelete
    9. (Question No.2)Could you explain how to get the TIME?

      ReplyDelete
    10. The distance between two stations is 60 km. Two buses start traveling in opposite direction from these station and after 2 hours they meet each other . If both start travelling in same direction they meet each other in 6 hours. Find out the speed of fast travelling bus? Please solve this question

      ReplyDelete

    Thanks for commenting. Follow us on Telegram. Search BankExamsToday