Problems Based on Ages - Techniques to Solve Quickly

Only if you let it be a problem! Solve it and no problem anymore!

Problems based on Ages’ – is a very popular question in Clerical Exams; it can come in either Reasoning or in Quantitative Aptitude. But it will come.

I know some people leave this one out because its way too confusing to ‘em – well, let us try to see how to not get confused.
  • The important thing in any kind of Age Problem, is to decide which age – present or past or future – to be taken as ‘x’!
  • Let us make a simple rule for ourselves – the ‘x’ should be the present age always. 
  • In most cases, taking the present age as ‘x’, i.e., the base year works just fine. Past will become, say (x-5) years, and future can be denoted as (x+5).
  • But sometimes, ‘present age’ is not directly given in words. Then, take ‘x’ to be the age you are supposed to find.
  • You can also try putting yourself in someone’s place and try to calculate the age!
  • Also, sometimes – when nothing works and you’re stuck on an age question in the last 4 minutes of the exam – just look at the options and solve it through back calculations! Works just fine!
Also, please know – keep it simple – the age problems are easily solved.


Some practice questions for your benefit:

Question 1: The age of Rekha is twelve times that of her daughter Avani. If the age of Avani is 3 years, what is the age of Rekha?

Solution. Who’s age do we need? Rekha’s.
                 Present age required to be found? Yes!

Okay, so, Rekha’s present age = x

Rekha’a age is 12 times her daughter’s age.

Daughter’s age = 3. Therefore, 12 times of 3 = x

12 x 3 = x
= 36 years = Rekha’s age.

Question 2: The father’s age four years ago was 8 times the age of his son. At present the father’s age is 4 times that of his son. Find the son’s present age.

Solution. Okay, who’s present age do we need to find? Son’s.
Therefore, Son’s present age = x

We’ll first make the present age’s equation with dad and son – only ‘cause it makes things easier to proceed from the present!

‘At present the father’s age is 4 times that of his son’, i.e., Father’s present age = 4x.

‘Father’s age four years ago was 8 times the age of his son’ – ‘four years ago’ will simple mean, subtracting 4 from the present ages of BOTH father and son; and the whole equation will stand as :

(4x – 4) = 8 x (x – 4)
Solving it – x = 7 years,

The son’s present age = 7 years. Easy does it, doesn’t it?


Question 3: At present, the ratio between the ages of Amar and Norman is 4:3. After 6 years, Amar’s age will be 26 years. What is the age of Norman at present?

Solution. Who’s ‘present’ age do we need to find? Norman’s.

But they have also have given the ration of present ages, 4:3.

So we can use ‘x’ to denote both their present ages to be 4x and 3x, i.e., Amar’s and Norman’s respectively.

Next, ‘Amar’s age 6 years later’, = (4x + 6) = 26.
x = 5 years.

Norman’s present age = 3x = 3 x 5 = 15 years.

Question 4: The ratio of the father’s age to the son’s age is 4:1 the product of their ages is 196. What will the ratio of their ages after 5 years?

Ans.: 11:4


Question 5: Sam’s age is one-fourth of his father’s age and two-third of his sister Rita’s. What is the ratio of the ages of Sam, Rita and their father respectively?

Ans.: 2:3:8


Question 6: The average age of boys in a class of 30 is 15 years. If 10 more boys join the class, the average of the whole class gets reduced by a year. What is the average age of newcomers? [This mixes age and average – a real IBPS worthy question!]

Ans.: 11years


Question 7: Present age of Vinny is 8 lesser than Amu’s present age. If 3 years ago Amu’s age was X, what will be Vinny’s present age?

Ans.: (X-5) years


Question 8: The ratio between the present ages of P and R is 5:3. The ratio between P’s age four years ago and R’s age four years hence is 1:1. What is the ratio between P’s age 4 years hence and B’s age four years ago? [‘Hence’ means future. And this is one gem of a question!]

Ans.: 3:1


Question 9: The ratio between the present ages of Doom and Room is 2:3. 4 years ago the ratio between their ages was 5:8. What will be Doom’s age after 7 years?

Ans.: 31 years


Question 10: The age of Rani is 5 times the age of her daughter. After 12 years the age of Rani will be thrice the age of her daughter. Find the present age of Rani’s daughter.

Ans.: 12 years.



That is all for today friends!

Good day!

Feedbacks and suggestions are welcome!

Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here


Join 40,000+ readers and get free notes in your email

38 comments:

  1. is definately and atleast is part of possibility in syllogism..??

    ReplyDelete
  2. sahime abhi to rahem karo pichli bar 3 round huye the..awit bahut ho gaya abhi....

    ReplyDelete
  3. Thanku sir....
    Can plz explain the question 4

    ReplyDelete
  4. please solve question no.6 in detail

    ReplyDelete
  5. Its ok Helena

    Apda badha no ek j goal 6
    Good job

    To pa6i ek bijani help kari e to problem
    asan Thai sake

    Mari ne maulik ni vato vachi joje to Ghana answer mali jase

    Baki have luck Sara hase to job mali jase

    So...good luck
    And best of luck for ur future
    Have nice day

    ReplyDelete
  6. Vijayalakshmi NareshkumarDecember 8, 2014 at 6:16 PM

    For 30 boys= average is 15yrs.. so multiplying we get the sum of ages= 450. Let the average of added 10 boys be x so totally 40 boys=x-1 so the equation becomes 450+40(x-1)=x the ans is 11.

    ReplyDelete
  7. Hey suppose . average age of 30.. x1+x30 /30=15

    x1+x30=450

    x1+x30+x31+x40/= 14*40

    x31+x40=560-450= 110



    x31+x40/10=11 Hope You get it

    ReplyDelete
  8. yes got it thanks

    ReplyDelete
  9. suppose father's age=4a and son's age=a given, 4axa=196 so a= 7, son's present age=7 and fathers present age=28 after 5 years, father=33 and son=12 ratio=33/12=11/4=11:4. okay..........

    ReplyDelete
  10. frnds wat about 8th que???

    ReplyDelete
  11. oh. ! clerk me to yar chances bhot kam he. !

    nd po. :/ avg kitne marks h sab ko .? i mean max 131 suna h aap ne, but usse kam kitne h.? 115 to 130 k bich me kitne logo k he.?

    ReplyDelete
  12. plus 131 sc candidate or gen.?

    ReplyDelete
  13. are its not okie chek jan ma avse :/ damn.
    hope so god lagavi dey aa time.
    otherwise i have to face so many problems in family.
    aw thank you.
    best of luck.

    ReplyDelete
  14. let the age ratio be 4x:x, their product 4x*x= 196x2 (x square). simplifying we get x= 7, present age 4*7:1*1 = 28:7
    so after 5 years 33 & 12 years, in ratio 11:4, got it sister?????????/

    ReplyDelete
  15. Maulik mahendra mathi office assistant ma ketla pass thaya 6 sc category ma Tane khayal 6????

    Jo khyal hoy t . K j.....

    To mane khayal ave k mara koi chance 6 k nai....

    So I can concentrat in next exam

    ReplyDelete
  16. Koi chintz na kar badhu think Thai jase

    U will get good job

    Kadach mane pan mali jay
    I hop so

    ReplyDelete
  17. are ha god kare ne mali jay.
    nd tamne pan.
    atyare pan mara mate imp che. bhu j.
    chinta to thavani ne.

    ReplyDelete
  18. mali jase.! dnt worry.!

    ReplyDelete
  19. Tari pase to po Ane oa banne ma chance 6 mare to ek j oa maj chance 6

    So don't worry.. ....

    ReplyDelete
  20. Suppose Ratio of ages their present age =5x/3x

    According to question : 5x-4/3x+4=1/1 then x=4

    so their present age of p and r= 20, 12

    then ratio between P’s age 4 years hence and B’s age four years ago = 24 , 8



    their ratio= 24/8= 3/1: Hope You get it

    ReplyDelete
  21. omg .. @Ramandeep Singh .no need to say thanks .. i have to say , i mean all of us want to say thanks for providing such a great help for aspirant :)

    ReplyDelete
  22. Thanks bro,that was a simple que,but i mis read the que, and took 5x+4 instead of 5x-4, a simple sign changing problem!
    and thanks a lot

    ReplyDelete
  23. Q. 10

    5x+12:1x+12

    (5x+12)1=(1x+12)3

    5x+12=3x+36

    2x=24

    X=12

    ReplyDelete
  24. Q.6

    30*15=450

    40*14=560

    560-450=110

    110/10=11

    ReplyDelete
  25. Q.8

    P:R=5x:3x

    (5x-4)*1=(3x+4)*1

    2x=8

    X=4

    5*4:3*4

    20:12

    20+4:12-4

    24:8

    Ans-3:1

    ReplyDelete
  26. priyanka srivastavaJanuary 12, 2015 at 7:31 PM

    have any idea when d reserve list of po n clk will release...........?

    ReplyDelete
  27. anybody have any idea about reserve list of clerk-3, i have not cleared clerk-4 written exam??

    ReplyDelete
  28. better to be unite nd file a case against ibps in court

    ReplyDelete
  29. No list will come ibps is a bias institution better prepare for SBI and its associates

    ReplyDelete
  30. How many reserved list issued for clerk 3 in a year. and when
    Am in reserved list of clerk 4..

    ReplyDelete
  31. Plz give an explanation of question no 5

    ReplyDelete

Thanks for commenting. Follow us on Telegram. Search BankExamsToday