New Student Offer - Use Code HELLO

Register Now

Average Formulas & Shortcuts For Bank Exams

Published on Thursday, July 27, 2017
1. Common Formula used to calculate average

Ex. What is the average of 10, 11, 13, 15, 18, and 23?
Solution:
Sum of numbers= 10+11+13+15+18+23 = 90
Total numbers = 6
Average = 90/6 =15

2. If the difference between the numbers is consonant or same, like 2,4,6,8 or 3, 6, 9, 12 then

Ex. Find the average of 4, 8, 12, 16, 20, and 24.
Solution:
The difference between the numbers is consonant or same.
=14

3. Average of the first ‘n’ consecutive natural numbers is


Ex. What is the average of the first 25consecutive natural numbers?
Solution:
=13

2nd Method:
1,2,3,4,5,6,7,8,9,.....,20,21,22,23,24,25
Sum of numbers = 325, Total numbers = 25

=13

4. Average of the first ‘n’ natural even number is


Ex. What is the average of the first 10 natural even numbers?
Solution:
Average= 10+1 =11

2nd Method:
2,4,6,8,10,12,14,16,18,20
Sum of numbers= 110, Total numbers= 10
=11

5. Average of the first ‘n’natural odd numbers is
Average = n

Ex. What is the average of the first 8 natural odd numbers?
Solution:
Average = 8
2nd Method:
1,3,5,7,9,11,13,15
Sum of numbers = 64, Total numbers = 8

=8

6. Average of natural even numbers up to ‘n’

Ex. What is the average of the even numbers up to 22?
Solution:

Average = 12

2nd Method:
2,4,6,8,10,12,14,16,18,20,22
Sum of numbers = 132, Total numbers= 11

=12

7. Average of natural odd numbers up to ‘n’

Ex. What is the average of the odd numbers up to 17?
Solution:
Average = 9

2nd Method:
1,3,5,7,9,11,13,15,17
Sum of numbers = 81, Total numbers= 9
=9
8. Average of squares of first ‘n’ natural numbers

Ex. What is the average of the squares of the first 10 natural numbers?
Solution:


Average= 38.5

2nd Method:

1,4,9,16,25,36,49,64,81,100
Sum of numbers=385, Total number=10
Average= 38.5

9. Average of the cubes of first ‘n’ natural numbers

Ex. What is the average of the cubes of the first 6 natural numbers?
Solution:

Average= 73.5

2nd Method:
1,8,27,64,125,216
Sum of numbers=385, Total number=6
Average= 73.5

10. Average of ‘n’ multiple of ‘a’




Ex. What is the average of 6 multiple of 5?
Solution:

Average= 17.5

2nd Method:
5,10,15,20,25,30
Sum of numbers=105, Total numbers=6

Average= 17.5
ebook store

About us

ramandeep singh

Ramandeep Singh, your guide to banking and insurance exams. With 14 years of experience and 5000+ selections, Ramandeep understands the path to success, having transitioned himself from Dena Bank and SBI. He's passionate about helping you achieve your banking and insurance dreams.

  • Follow me:
Close Menu
Close Menu