sponsored links

Time and Distance is an important chapter of quantitative aptitude. In every numerical ability exam at least one question can seen related to this chapter. Before solving questions below read Time and Distance concepts.

### This post is a part of Quantitative Aptitude preparation series

Let's do some Time and Distance problems, in case you face any difficulty then post a comment in comments section.

1.

How many minutes Raman will take to cover a distance of 400 meters if he runs at a speed of 20 km/hr ?

- A.2 mins
- C.1⅕ mins
- E.1.5 mins

- B.2.5 mins
- D.None of these

- Answer & Explanation

Answer : [C]

Explanation :

⇒ Raman's speed = 20 km/hr = 20 × 5/18 = 50/9 m/sec

⇒ 400 × 9/50 = 1⅕ mins

Explanation :

⇒ Raman's speed = 20 km/hr = 20 × 5/18 = 50/9 m/sec

⇒ 400 × 9/50 = 1⅕ mins

2.

John travelled from his town to city. John went to city by bicycle at the speed of 25 km/h and came back at the speed of 4 km/h. If John took 5 hours and 48 min to complete his journey, what is the distance between town and city ?

- A.15 km
- C.20 km

- B.22 km
- D.25 km

- Answer & Explanation

Answer : [C]

Explanation :

⇒ Average speed of John = 2xy/x+y = 2 × 25 × 4 / 25 + 4= 200/29 km/h

⇒ Distance traveled = Speed × Time = 200/29 × 29/5 = 40 Km

⇒ Distance between city and town = 40/2 = 20 km

3.

Speed of a train is 20 meters per second. It can cross a pole in 10 seconds. What is the length of train ?

- A.150 m
- C.200 m

- B.250 m
- D.300 m

- Answer & Explanation

Answer : [C]

Explanation :

⇒ Lenght of train = 20 × 10 = 200 meters

Explanation :

⇒ Lenght of train = 20 × 10 = 200 meters

4.

Ram walks at a speed of 12 km/h. Today the day was very hot so walked at ⅚ of his average speed. He arrived his school 10 minutes late. Find the usual time he takes to cover distance between his school and home ?

- A.40 mins
- C.50 mins

- B.45 mins
- D.60 mins

- Answer & Explanation

Answer : [C]

Explanation :

⇒ If Ram is walking at ⅚ of his usual speed that means he is taking 6/5 of using time.

⇒ 6/5 of usual time - usual time = 10 mins

⇒ 1/5 of usual time = 10 mins

⇒ Usual time = 50 mins

5.

A car running at 65 km/h takes one hour to cover a distance. If the speed is reduced by 15 km/hour then in how much time it will cover the distance ?

- A.72 mins
- C.76 mins

- B.78 mins
- D.None of these

- Answer & Explanation

Answer : [B]

Explanation :

⇒Reduced speed = 65-15 = 50 km/h

⇒ Now car will take 65/50 × 60 mins = 78 mins

6.

In a 100 m race A runs at a speed of 1.66 m/s. If A gives a start of 4m to B and still beats him by 12 seconds. What is the speed of B ?

- A.1 m/s
- C.1.25 m/s

- B.1.33 m/s
- D.Rs 1.5 m/s

- Answer & Explanation

Answer : [B]

Explanation :

⇒Time taken by A to cover 100 meters = 60 seconds

⇒ Since A gives a start of 4 seconds then time takes by B = 72 seconds

⇒ B takes 72 seconds to cover 96 meters

⇒ Speed of B = 96/72 = 1.33 m/s

7.

In a kilometer race, A beats B by 100 meters. B beats C by 100 meters. By how much meters does A beat C in the same race ?

- A.200 meters
- C.190 meters

- B.180 meters
- D.210 meters

- Answer & Explanation

Answer : [C]

Explanation :

⇒ While A covers 1000 meters, B can cover 900 meters

⇒ While B covers 1000 meters, C can cover 900 meters

⇒ Lets assume that all three of them are running same race. So when B runs 900 meters, C can run 900 × 9/10 =810

⇒ So A can beat C by 190 meters.

is the 5 th question is for additional time

ReplyDeleteSorry unable to understand your question :(

Delete5th question..... a car running at 65km/hr take one hour to complete the distance means the distance covered by the car is 65km... k na then speed reduced by 15km/h means the speed of the car is 50km/hr . so the car running at 50km/h take 65/50 hrs to complete the distance i.e., 65 kms

ReplyDeleteJust answer this in how much time a car can cover 65 km by moving at a speed of 50km/h

DeleteIt is 1.3 hours or 78 minutes

Can u please explain the 7th question.... ?

ReplyDeleteDetailed solution is provided. What else I can do.

DeleteJust assume that all three people are running in the same race.

In 7th question there is written that B beat C by 100 meters than why you are taking 90 meters than why you are assuming.Please reply...

ReplyDeleteWhen B runs 1000 m C runs 900 m

DeleteNow B runs only 900 m there for C take

900 * 900

-------------- meters = 810 meters

1000

Hence C lags by 1000 - 810 = 190 meters

last urstion is out of box

ReplyDeleteReally?? You did not understood?? please calm your mind and use a little unitary method then you will understand that when B runs 900m then C will run 810m so if they are running same race then C is lagged by 190m behind by A

Delete