Internet Technologies - Terms and Expected Questions

WWW was launched on 13th March, 1989. The World Wide Web is a system of internet servers that supports hypertext and multimedia to access several internet protocols on a single interface. It is way of exchanging information between computers on the internet; try to tie them together into a vast collection of interactive multimedia resources.

The World Wide Web is only a portion of what makes up the internet, but it is the fastest growing part of the internet. The web lets people, organizations and companies publish information for other people to see.

WEB PAGEIt is the backbone of WWW is made of files, called pages or web pages, containing information and links to resources – both text and multimedia – throughout the internet. It is created using HTML (HyperText Markup Language). The web is a collection of large number of computer documents or web pages that are stored on computers around the world and are connected to one another using hyperlinks. These web pages can be seen by anyone through their computer’s web browser.

The main or first page of a website is known as home page. 

WEBSITE: “A website is a collection of digital documents, primarily HTML files, that are linked together and that exist on the web under the same domain”. The very first page of the website is called home page of that website.

WEB BROWSER: It is software application that is used to locate, retrieve and also display content on the World Wide Web, including web pages. Web browsers are programs used to explore the internet.

There are two types of web browsers:
  • Text web browser
  • Graphical web browser

The first graphical web browser was NCSA Mosaic.

Some popular Graphical Web Browsers 
  • Netscape 
  • Internet Explorer (IE) 
  • Firefox 
  • Google Chrome 
  • Safari 
  • Opera

Question to revise

1.      When computers users ……………. A document, they change its appearance.
(i)      edit                                                  (ii)    create
(iii)   save                                                 (iv)   format
Answer:   (i)

2.      The primary purpose of software is to turn data into
(i)      websites                                        (ii)    information
(iii)   programs                                       (iv)   objects
Answer:   (ii)

3.      Computations and logical operations are performed by the
(i)      RAM                                             (ii)    ALU
(iii)   register                                           (iv)   control unit
Answer:   (ii)

4.      Which of the following is an example of connectivity?
(i)      Internet                                        (ii)    Floppy disk
(iii)   Power cord                                   (iv)   Data
Answer:   (i)

5.      Storage that retains its data after the power is turned off is referred to as
(i)      Volatile storage                           (ii)    Non-volatile storage
(iii)   sequential storage                        (iv)   direct storage
Answer:   (ii)

6.      Which of the following is called small single site network?
(i)      LAN                                                  (ii)    DSL
(iii)   RAM                                                  (iv)   USB
Answer:   (i)

7.      ………………. is the process of finding errors in software           code?
(i)      Compiling                                      (ii)    Testing
(iii)   Running                                         (iv)   Debugging
Answer:   (iv)
8.      What menu is selected to cut, copy and paste?
(i)      File                                                 (ii)    Tools
(iii)   Special                                            (iv)   Edit
Answer:   (iv)

9.      A ……………. can make it easier to play games.
(i)      mouse                                            (ii)    joystick
(iii)   keyboard                                       (iv)   pen
Answer:   (ii)

10.    The restart of computer is called …………. when computer is already on.
(i)      cold booting                                 (ii)    warm booting
(iii)   shut down                                     (iv)   logging off
Answer:   (ii)

Join 40,000+ readers and get free notes in your email


Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on