GA Questions Asked in IBPS Clerk Mains Exam: 21 January 2018

GA Questions Asked in IBPS Clerk Mains Exam: 21 January 2018
Dear BET Readers,
Finally, the most awaited IBPS Clerk mains Exam was over. Overall the exam was moderate and was comparatively easier than last year. Game changer section of the exam GA was Easy. Those who have prepared last 3 to 4 months current affairs properly, would have attempted a maximum number of questions. The total number of questions asked in GA section was 50, with each question carrying one mark. let us discuss the questions asked in GA section with the solution.


Static Awareness Questions:

1. Vienna is the capital city of which country?
Ans: Austria

2. Ukai Dam is situated in which state?
Ans: Gujarat

3. Balphakram National Park is in which state?
Ans: Meghalaya

4. Achanakmar wildlife sanctuary is in which state?
Ans: Chattisgarh

5. Hand in Hand military exercise is between India and which country?
Ans: China

6. Venue of Shanghai Cooperation Organisation summit 2017 
Ans: Astana, Kazakhstan

7. BD Mishra is governor of which state?
Ans: Arunachalal Pradesh

8. Headquarter of UCO bank 

Ans: Kolkata

9. Dhirubai Ambani Solar park is in which state?
Ans: Rajasthan

10. JRD Tata sports stadium located in which city?
Ans: Jamshedpur

11. Benghazi port opened in which country?
Ans: Libya

12. Headquarter of National Chemical and Fertilizer located in which city?
Ans: Mumbai

13. The constituency of Surendran Singh
Ans: Madhya Pradesh

Banking Awareness Questions:

14. Kisan Vikas credit card cannot be issued by?
Ans : Payment Banks

15. Interest rate risk is which type of risk?
Ans: Market Risk

16. Bharatiya Reserve Bank note mudran press is located in Salboni and 
Ans: Mysore

17. Term used for savings and current bank account is 
Ans: CASA Ratio

18.Term Initial coin offering belongs to
Ans: Crypto currencies

19. NBFC 's are regulated by 
Ans : RBI

20. Tenure of Call Money is
Ans: One day

21. A question based on the increase in FDI limit of PF.

22. CRISIL is what type of company?
Ans: Analytical Company

23. Characteristics of D-SIB is?
Ans: size, cross-jurisdictional activities and complexity

24. A question based on types of banking.

25. Term period of Varistha Pension Bima Yojana?
Ans: 10 years

26. In NACH , 'H' stands for 
Ans: House

27. In FATF , ' A' stands for 
Ans: Action

28. In LAF , ' L ' stands for
Ans: Liquidity

29. In SFMS, 'M' stands for
Ans: Messaging

30. In MPC, 'P' stands for 
Policy

31. In ELSS , 'L' stands for 
Ans: Linked

32. GDR full form is
Ans: Global Depositary Receipt

33. CAGR full form is 
Ans: Compound Annual Growth Rate

34. A question based on credit risk

35. Headquarter of Multilateral Investment Guarantee Agency?
Ans : Washington DC

36. A question based on National Institute of Security Market

37. Number of days to clear FDI application?
Ans: 60 days

38. Bank which provides loan with only written undertaking is
Ans: Investment bank

40. One question based on definition of Amortization

Current Affairs Questions:


41. Lek Tandon, who died recently belongs to which field
Ans: Indian Film maker and Actor

42. Who is the vice chairman of NITI AYOG Committee?
Ans: Rajiv Kumar

43. Who won the china open men's singles title?
Ans: Rafael Naal

44. 2017 Nobel prize for Economics given to whom
Ans: Richard Thaler

45. Sanjeev Stalin is associated with which game
Ans: Football

46. Which city hosted 48th Interstate Governor meeting?
Ans: New Delhi

47. 3rd International Conference on Yoga wellness held in which city?
Ans: New Delhi

48. Head of India- China Relationship committee
Ans : Shashi Tharoor

49. First Indian state to start online adjournment for legislatures?
Ans: Rajasthan

50. One question based on NAFCC.

Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here


Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com