Use coupon code TOP15 on all courses

# Data Interpretation Questions Set for SBI PO

Answer the below questions based upon the information given in the figure and table.

 Total Number of Books: 88500
 Store Ratio of Fiction:Non Fiction:GK Books A 11:05:04 B 03:07:05 C 15:08:07 D 07:06:02 E 09:08:10

1. The difference between the number of Fiction and GK Books sold by Store A, B, and D together and the number of Non-fiction and GK books sold by Stores C and E is what percentage of the total number of Non-fiction and GK books sold by Stores C and E?
a. 50%
b. 55%
c. 58%
d. 60%
e. 65%

2. Average number of Fiction and GK Books sold by Store A, B, and D together constitutes what percentage of the total number of books sold by Stores C, D, and E?
a. 27.65%
b. 26.67%
c. 26.16%
d. 25.67%
e. 25.16%

3. How many stores sold more than 5000 copies of non-fiction?
a. 3
b. 2
c. 4
d. 1
e. None

4. If each fiction costs 15.50 rupees and GK costs 12.50 rupees, what is the cost of each non-fiction book provided that total the total business of C is Rs. 120,360.
a. 12
b. 13
c. 10
d. 11
e. 9

5. What will be the total business of store C If the price of fiction and non-fiction is increased by 10% and that of GK is unchanged?
a. 129,814.75
b. 134,977.25
c. 124,225.50
d. 140,550.25
e. 150,515.50

### Solutions

1.   Total number of Non-fiction and GK books sold byStores C= 88500*(20/100)*15/30= 17700*15/30=8850 (1)
Total number of Non-fiction and GK books sold by Stores E= 88500*(25/100)= 14750*18/27= 14750 (2)
Total number of Non-fiction and GK books sold by Stores C and Etogether= (1) + (2) =23,600 (A)
Number of Fiction and GK Books sold by Store A, B, and D
A= 17700*15/20= 13275
B= 26550*8/15= 14160
D= 13275*9/15= 7965
Total= 13275+14160+7965= 35,400
Difference between the number of Fiction and GK Books sold by Store A, B, and D together and the number of Non-fiction and GK books sold by Stores C and E= 35,400-23600= 11,800. (B)
Percentage= (B/A)*100= (11,800/23600)*100= 50%
2. Average number of Fiction and GK Books sold by Store A, B, and D together
= Total/3
=35400/3= 11,800
Total number of books sold by Stores C, D, and E= 10%+15%+25% of total sales
= 50% of 88,500
= 44,250
Percentage= (11800/44250)*100= 26.67%
3. Non-fiction sold by
A= (5/20)*20% of 88500= 4425
B= (7/15)*30% of 88500= 12390
C= (8/30)*10% of 88500= 2360
D= (6/15)*15% of 88500= 5310
E= (8/27)*25% of 88500= 6556 (Appox)
Answer is B,D and E= 3 stores

4. Total business of C=Rs.120,360
Total number of books sold by Store C= 10% of 88500= 8850
Number of fiction= (15/30)*8850= 4425 (Total Cost= 4425*Rs.15.50= Rs.68587.5 (1)
Number of non-fiction= (8/30)*8850= 2360(Total Cost= Unknown) (2)
Number of GK books= (7/30)*8850= 2065(Total Cost= 2065*Rs.12.50= Rs.25812.5 (3)
Total Cost of non-fiction= Total business-(1)-(3)
Rs.120,360-Rs.68587.5-Rs.25812.5= 25960
(Total Cost of non-fiction /Number of non-fiction)= Price per copy= 25960/2360= Rs. 11

5. Price of fiction and non-fiction is increased by 10%
Now fiction will cost Rs. 17.05, non-fiction Rs.12.1, and GK Rs.12.5 (Unchanged)
Total business of C will be equal to (4425*17.05 + 2360*12.1 + 2065*12.5)
= RS. 129,814.75

This question set is made by Arjun KV. I am really thankful for his efforts.

Ask your queries in the comments section

#### 16 comments:

1. please provide solution also....

2. sir, it takes a lot of time.. plz provide some strategy to solve this in time constraint

1. You are going to face these kind of questions in real exam and you can us quick calculation tricks to solve the questions quickly

2. Hi.......ashim

3. please provide solution

4. Dear Raman Sir,
This is kumar shiv one of the regular reader and test panda subscriber.Sir i filled the it off scale 2 but at one place i filled exp 24 years which was wrong but in the later section i filled it in months which was ok.Now i paid the fee and got the print out .Will they reject my form or should i fill another form as fee is 600 bit high please suggest me.Thanks for your support in advance.

1. You can modify it at the time of interview.

5. The answer of 1st question is wrong check it again... Also when you published that time options were different and now when providing solution you changed the options ??

1. I will re-check it

2. Answer is correct.
Solution of 1st question should be read as.. Total number of Non-fiction and GK books sold by Stores C= 88500*(20/100)*15/30= 17700*15/30=8850 (1)

6. Sir u have a book of DI on online purchase

7. Why 100 @base???

1. It makes calculations easy

8. Kindly correct the first solution,for C 10% has been allocated

1. Please change the first solution, it made me to waste lot of time, please

9. Other thank calculation is there any way to approach these kind of questions so that they take less time.OR there is only this way

Thanks for commenting. Follow us on Telegram. Search BankExamsToday