New Student Offer - Use Code HELLO

Register Now

Mixed Aptitude Quiz - 15 ( For SBI Clerical 2016 )

Published on Tuesday, May 17, 2016
test

Ques 1.

3200 sweets were to be equally distributed among certain children equally. But on that day 80 children were absent. Hence each child got 2 sweet extra. How many children were originally there?


Solution :

3200/(x-80) - 3200/x  = 2

==>X = 400

Ques 2.

A trader sold an article at 12% loss. Had he sold the same article for Rs. 76.50 more, he would have earned a profit of 5%. What would be the selling price of the article if it is sold at 16% profit ?

Solution :

case-1
cp = 100x sp = 88x loss=12%

case-2
cp=100x sp= 88x+76.50 profit =5%

from case-2

x=4.5

cp =100x =450

450------100%
?      ------116%

==>X = 522

Ques 3.

If the lengths of the three sides of a triangle are 6 cm, 8 cm and 10 cm, then the length of the median to its greatest side is 
Solution :

8*6/10= 4.8

Ques 4.

A, B and C are employed to do a piece of work for Rs.529. A and B together are supposed to do 19/23 of the work and B and C together 8/23 of the work. What amount should A be paid?

Solution :

Total work = 23

B and  C did work= 8 

So remaining = 15 by A

A share =529 * 15/23 = 345

Ques 5.

a sum of rs.4300 has been distributed among 45 people consisting of Man,Women,and Children.the amount given to man,women and children are in the ratio 12:15:16, but the amount received by each man,woman and Children are in the ratio 6:5:4,what each man,women and child received?

Solution :

43x------4300
X----------100

men=1200     
women=1500      
children=1600

1200/6x : 1500/5x :1600/4x = 2:3:4

9x----45
X------5

==>10:15:20

Each man=1200/10=120
woman=1500/15=100
children=1600/20=80

Ques 6.

The ratio between the number of passengers travelling by 1st and 2nd class between the two railway stations is 1 : 50, whereas the ratio of 1st and 2nd class fares between the same stations is 3 : 1. If an a particular day, Rs. 1325 were collected from the passengers travelling between these stations, then what was the amount collected from the 2nd class passengers?


Solution :

1x:50x

3x:1x

(3x*1x)+(50x*1x) = 1325

x = 25

2nd Class passengers = 50X= 50*25=1250


Ques 7.

a/3=b/4=c/7 then find (a+b+c)/c.

Solution :

a:b = 3:4
b:c = 4:7

a:b:c = 3:4:7

(a+b+c)/c = (3+4+7)/7 = 14/7=2


Ques 8.

The square of a number X is 80 more than the square of another number Y. If the value of X is1.5 times the value of Y, what is the difference between the value of X and that of Y ?

Solution:

2.25y^2 - y^2 = 80
1.25y^2 = 80
Y = 8
X = 1.5*8 = 12

X - Y = 12 - 8 = 4


Ques 9.

If the average of 4 consecutive even numbers is 57. what is the largest number ?

Solution :

4X + 12 = 228
X =54

largest number = 54+6= 60


Ques 10.

In college , 65% of the total numbers of students are males and the number of females is 525.What is the total number of males in college ?

Solution :

100-65= 35%

35% ----- 525
65% ----- X

male = X = 975


Ques 11.

64  32  48 120  ?   1890

Solution :

64*0.5 = 32
32*1.5 = 48
48*2.5 = 120
120*3.5=420

ebook store

About us

ramandeep singh

Ramandeep Singh, your guide to banking and insurance exams. With 14 years of experience and 5000+ selections, Ramandeep understands the path to success, having transitioned himself from Dena Bank and SBI. He's passionate about helping you achieve your banking and insurance dreams.

  • Follow me:
Close Menu
Close Menu