Vaisakhi Offer- Use Code VAISAKHI24

Register Now

English Quiz: Cloze Test for SBI, UIICL and Other Exams

Published on Saturday, June 04, 2016
Direction (Q. 1 -10) Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningful. 

Gitanjali remains to this day among the most popular books in modern India. What explains either the book's (_1_) impact on its first reader in the West or its (_2_) popularity? Is not the highest excellence in art supposed to be (_3_) to wide currency? Is not a book of "religious" poems of a decidedly "idealistic"(_4_) not likely to find a favour with the masses? Yes, but Gitanjali is a glorious (_5_). For this book (_6_) those rare instances when the highest excellence in art resides in matter that is also the simplest and the most (_7_) human. Tagore's admirer Yeats, the Noble jury of 1913, and his readers across Europe were all (_8_) by this (_9_) greatness that was simple and (_10_) at the same time.

1.
a) shaky
b) staggering
c) puzzeled
d) fettering
e) dithering
2.
a) contemptible
b) burning
c) anomalous
d) abiding
e) subdued
3.
a) twist 
b) inimical 
c) destructive 
d)historical 
e)differentiate
4.
a) declination
b) discrimination
c) inclination
d) variegation
e) criticism
5.
a) exception
b) omission
c) rejection
d) repudiation
e) exclusion
6.
a) complicates
b) confuses
c) obscures
d) delineate
e) illustrates
7.
a) partially
b) profoundly
c) eagerly
d) beautifully
e) arrogantly
8.
a) devoted
b) silly
c) annoyed
d) struck
e) hurt
9.
a) genuine
b) legitimate
c) pure
d) precise
e) accurate
10.
a) outrageous
b) secondary
c) sublime
d) heavenly
e) abstract 


Answers: 


1.b
2. d
3. b
4. c
5. a
6. e
7. b
8. d
9. a
10. c 

Thanks.
ebook store

About us

ramandeep singh

Ramandeep Singh is a seasoned educator and banking exam expert at BankExamsToday. With a passion for simplifying complex concepts, he has been instrumental in helping numerous aspirants achieve their banking career goals. His expertise and dedication make him a trusted guide in the journey to banking success.

  • Follow me:
Close Menu
Close Menu