Election Day- Use Code DEMOCRACY24

Register Now

Profit and Loss - 10 Repeated Questions in SBI Clerk Mains

Published on Friday, June 24, 2016

Ques 1.

A dealer buys 30 dolls of which 8 are grade and the rest second grade , for Rs 4725. Find at what rate he must sell the first grade doll, so that if he sells the second grade doll at three - quarters of the price, he makes a profit of 40% on his outlay.
Ans 1.


Ques 2.

I buy 190 screws at 40 paise each from a wholesaler .I fix the selling price per screw to give me a profit of 45% of the cost price and sell two-fifths of the screws at this price. I then lower the selling price per screw so that my profit on the remaining screws is only 20% of the cost price. Find my total profit if all the screw are sold .
Ans 2. As per principle of weighted average, the average profit %



Ques 3.

A dealer sell two scooters, one at a profit of 15% and the other at a loss of 15%.The selling price of both the scooters is the same as Rs 9775. The gain or loss in the transaction is
(a) 2% loss
(b) 2% gain
(c) 2.25% loss
(d) Neither gain or loss
Ans 3.  2. 25% loss


Ques 4.

Anita sold a painting at a profit of 11%. Had she sold it for Rs 175 more, she would have gained 18%.The cost price of the painting is Rs
(a) 2250
(b) 2350
(c) 2500
(d) 2550
Ans 4.  2500 



Ques 5.

A merchant purchased 5 quintals of sugar for Rs 2900 and spent Rs 45 on transport, 5 paise per kg as octroi duty and Rs 30 as coolie charges . He sold the sugar at Rs 6.30 per kg. What was his gain per cent ?
(a) 8 1/3%
(b) 8%
(c) 5%
(d) 6 2/3%
Ans 5.  5%
Hint : Effective cost price per kg
= Rs [ 2900/500 + 45/500 + 0.05 + 30/500 ]


Ques 6.

A trade purchases two types of sugar at the rate of Rs 5 per kg. and Rs 4 per kg. In what ratio should he mix them to earn a profit of 10% by selling the mixture at Rs 5 per kg ?
(a) 5 : 6
(b) 4 : 5
(c) 5 : 4
(d) 6 : 5
Ans 6.   6 : 5
Hint : Let the quantities mixed be x kg and y kg
110/100 x ( 5x + 4y) = 5 ( x+ y) 


Ques 7.

X sold his goods to Y at a loss of 25%. Y sold it to Z at a price that would have given X a gain of 50%. Determine the gain per cent of Y.
(a) 75%
(b) 100%
(c) 125%
(d) 25%
Ans 7.  100%
Hint : C.P of X = Rs 100, C.P. of Y = rs 75.
C.P. of Z = Rs 150


Ques 8.

A cloth merchant has announced 255 rebate in prices .If one needs to have a rebate of Rs 42, then how many shirts costing Rs 28 each should he purchase ?
(A) 6
(b) 5
(c) 10
(d) 7
Ans 8.  6
Hint : No. of shirts = ( 100/25 x 42) ÷ 28



Ques 9.

A dishonest seller professes to sell his goods at cost price but use a weight of 900 g for a kilogram weight. His gain % is
(a) 11 1/9%
(b) 16 1/4 %
(c) 3 1/8%
(d) None of these
Ans 9. 11 1/9%


Ques 10.

Marked price of an article is 30% above cost price. What will be the gain % after allowing a 20% discount to a customer ?
(a) 8%
(b) 6%
(c) 4%
(d) 2%
Ans 10.  4%
Hint : Gain % = ( 30-20- 30 x 20/100) %


Ques 11.

A man bought goods 1/3rd of which he sold at a profit of 14% 3/5th at a profit of 17 1/2% and the remainder at a profit of 20%. The profit % on the whole consignment was
(a) 16 1/2%
(b) 13%
(c) 12%
(d) 18.7%
Ans 11. 16 1/2%
Hint : Use weighted mean concept


Ques 12.

A merchant marked his goods at 40% above what he had paid for them.He was able to sell half the goods at their marked price, but to sell the remainder , he had to allow a discount of 10% . His gain per cant is
(a) 20
(b) 25
(c) 33
(d) 40
Ans 12. 33

ebook store

About us

ramandeep singh

Ramandeep Singh, your guide to banking and insurance exams. With 14 years of experience and 5000+ selections, Ramandeep understands the path to success, having transitioned himself from Dena Bank and SBI. He's passionate about helping you achieve your banking and insurance dreams.

  • Follow me:
Close Menu
Close Menu