## Ques 1.

**Ans 1.**

## Ques 2.

An amount has to be distributed among A, B and C in the ratio 2 : 3: 7 . If A and B together get Rs 1500 less than C, then how much does A get /

(a) 1000

(b) 1500

(c) 2000

(d) None of these

**Ans 2.**Let a's share , B's share nad C's share be 2x , 3x and 7x respectively .

2x + 3x = 7x - 1500 => x = 750

Hence, A get Rs ( 750 x 2) i.e. Rs 1500.

## Ques 3.

A and B partners contributed capital in the ratio of 4 :5 After three months A and B withdrew 1/4 and 1/5 of their respective capitals. The gain at the end of 10 months was Rs 760. A's share thereof is

(a) Rs 430

(b) rs 330

(c) Rs 550

(d) Rs 400

**Ans 3.**

## Ques 4.

The average salary of 30 employees in a company is Rs 400.If the manager's salary is included the average becomes Rs 430. What is the manager's salary ?

(a) Rs 1000

(b) Rs 1300

(c) Rs 1200

(d) Rs 1330

**Ans 4.**Total salary of 30 employees

= Rs ( 400 x 30) = Rs 12000

manager 's salary = Rs ( 430 x 31)

= Rs 13330

Hence, the manager's salary

= Rs ( 13330- 12000) = Rs 1330

## Ques 5.

If a bill of Rs 1000 is due after 10 years at simple interest of 5% p.a....., What is true discount ?

(a) Rs 1000/3

(b) Rs 1000/7

(c) Rs 250

(d) None of these

**Ans 5.**

## Ques 6.

The calendar made for the year 1938 did also serve for the year

(a) 1949

(b) 1950

(c) 1951

(d) None of these

**Ans 6.**Year --> 1938 1939 1940 1941 1942 1943

No. of odd

Days --> 1 1 2 1 1 1

years --> 1944 1945 1946 1947 1948

No.of odd

days ----> 2 1 1 1 2

No. of odd

Total no. of odd days for these year = 14

= 0 odd days

Hence, 1949 has the same calendar as 1938.

## Ques 7.

The difference between banker's discount and true discount on a bill od rs 1500 fue 4 months hence is 50 paise .Find the approximate rate of simple interest

(a) 5 1/2%

(b) 6 1/2 %

(c) 7 1/2 %

(d) None of these

**Ans 7.**

## Ques 8.

A wheel, completing 431 revolutions in 4 minutes,makes 2586 revolutions .How many revolutions will be made by another wheel, in the same time as taken by first wheel to make 2586 revolution , completing 329 revolutions in 3 minutes ?

(a) 2632

(b) 3226

(c) 1974

(d) None of these

**Ans 8.**Time taken by the first wheel to make

2596 revolutions = 4/431 x 2586 minutes

No. of revolutions made by the seconds wheel in 24 minutes = 329/3 x 24 = 2632

## Ques 9.

two watches are together at 12 o'clock. One gains 75 second/hr and the other loses 45 second/hr. When will they together again ?

(a) 15 days

(b) 12 days

(c) 24 days

(d) 11 days'

**Ans 9.**Time gained by the first clock over the second clock in 1 hour = 75 + 45 = 120

The first clock must gain 12 hours over the second clock in order will they be together again .

## Ques 10.

If a person wishes to earn 7 1/2 % from his investment , at what price should he buy Rs 500 shares carrying 6% dividend ?

(a) 450

(b) 200

(c) 400

(d) 375

**Ans 10.**