Mixed Aptitude Quiz - 10 for IBPS PO Pre Exam

September 04, 2016

Ques 1.

5, 14 , 40 , 117 , ?

Solution :
5*3-1 = 14
14*3-2 = 40
40*3-3 = 117
117*3-4 = 347

Ques 2.

I. X= 1849 II. Y =  (1849)^1/2

Solution :
X = ±43
Y = 43
x≤y

Ques 3.

P takes twice as much time as Q and thrice as much time as R to finish a piece of work. Working together they can finish the work in 6 days. R can do the work alone in ?

Solution :
1/x+2/x+3/x = 1/6
6/x = 1/6
x = 36
R = 3/x = 3/36 = 1/12 = 12 days

Ques 4.

1006.7+12328.98-5644.64 = 12543+ ?

Solution :
13335.68-5644.64 = 12543 + ?
7691.04 = 12543 + ?
?  = 4851.96

Ques 5.

A certain sum of money amounts to Rs.800 in 2 years and to Rs. 920 in 3 years then the is

Solution :
==>(A2 –  A1)/ T2-T1
==>(920-800)  /1 = 120
==>P = 800-240 = 560

Ques 6.

Four years ago, the ratio of the ages of P and Q was 5 : 9. 8 years hence the ratio will be 2 : 3 respectively. Find the present age of Q?

Solution :
4years ago P:Q ration = 5:9 (Difference = 4)
8 years hence P:Q ratio = 2:3 ( Difference =1)
new ratios :
4 years ago = 5:9 *1 = 5:9
8 years hence = 2:3 *4 = 8:12
Difference in Q ratio = 12-9 = 3 units 

3 units ----------- 12 years
12 units ---------   ?

Q age 8 years hence = 48 years 
Present age of Q = 48-8 = 40 years 

Ques 7.

The average age of P and Q 10 years ago was 20. The average age of P, Q and R today is 30, so what will be the age of R after 5 years.

Solution :
P+Q  = 60.
P,R,Q = 90
so Age of Q = 30+5 = 35

Ques 8.

The length and breadth of a rectangle are increased by 30% and 20% respectively. Its area will be increased by

Solution :
30 + 20 + (30*20/100) = 56%

Ques 9.

Milk contains 20% water. What quantity of pure milk should be added to 50 liters of milk to reduce the quantity of water to 12% ?

Solution :

Pure Milk in 50 liters milk = 80*50/100 = 40
Water in 50 liters milk = 20*50/100 = 10

==> (40+x) / 10 = 88/12 = 22/3
==>3*( 40+x) = 220 
==> 120+3x =220
==> X = 100/3 = 33.33

Ques 10.

P,Q and R shared the profit in a business in the ratio 5:7:8 and partnered for 14 months, 8 months and 7 months. Ratio of their investments is

Solution : 
Rs. x for 14 months, Rs. y for 8 months and Rs. z for 7 months
==> 14x : 8y : 7z = 5 : 7 : 8
==> 14x/8y = 5/7
==> y = (49/20)x

14x/7z = 5/8
==>z = (16/5)x

x:y:z = x:(49/20)x:(16/5)x
20:49:64

Free Exam Resources

Useful material to support your preparation, revision and exam planning.

Continue on BankExamsToday

Revise notes, practice questions and resume anytime.

Meet your mentor

From the Founder

Ramandeep Singh, founder of BankExamsToday

Ramandeep Singh

Banking Educator · Former Banker

Former banker and educator helping aspirants prepare for banking promotion and specialist officer exams with focused, practical guidance.

14+
Years' experience
5,000+
Selections
Ex-BoB
Banking experience