Come To The Point (Part-2)

October 04, 2016
gk quiz
1. What happens when an electron jumps from the orbit of lower energy to the orbit of the energy?
Ans: Energy is Absorbed

2. When a computer prints a report, this output is called ________.
Ans: Hard Copy

3. A money Bill passes by the LokSabha is deemed to have been passed by the RajyaSabha also when no action is taken by the Upper House within ___________.
Ans: 14 Days

4. Who received Farman from the Mughal Court for conducting trade in 1618?
Ans: Sir Thomas Roe

5. For which bill(s), there is no constitutional provision for a joint sitting of both the Houses of the Parliament to resolve a deadlock?
Ans: Constitutional Amendment Bill & Money Bill

6. During whose rule did maximum Mongol invasion took place?
Ans: Mohammad Bin Tughlaq

7. With which sport/game is Sultan of Johar Cup associated?
Ans: Hockey

8. What happens when the interest rate in the economy increases?
Ans: Lending decreases

9. With which sport/game is Hopman Cup associated?
Ans: Lawn Tennis

10. Who enunciated the law of planetary motion?
Ans: Johannes Kepler

11. What is the present name of Kalinga?
Ans: Odisha

12. During which decade did the population of India record a negative growth rate?
Ans: 1911-1921

13. Which is the only country in the world whose postage stamps do not bear its name?
Ans: United Kingdom

14. Which type of coal is most suitable for the generation of thermal power?
Ans: Anthacite

15. When and where was the Muslim League found?
Ans: 1906, Dhaka

16. Where in India did the French establish their first factory?
Ans: Surat

17. Which Delhi Sultan, for the first time, set up administrative system for the Sultanate?
Ans: Shams-ud-din Iltutmish

18. Which planet among the Earth, Mercury, Saturn and Jupiter moves with the lowest intensity?
Ans: Saturn

19. In which colour does an astronaut view the sky away from the Sun in Space?
Ans: Black

20. Guru Gobind Singh was born at a place situated near ________.
Ans: Patna

Free Exam Resources

Useful material to support your preparation, revision and exam planning.

Continue on BankExamsToday

Revise notes, practice questions and resume anytime.

Meet your mentor

From the Founder

Ramandeep Singh, founder of BankExamsToday

Ramandeep Singh

Banking Educator · Former Banker

Former banker and educator helping aspirants prepare for banking promotion and specialist officer exams with focused, practical guidance.

14+
Years' experience
5,000+
Selections
Ex-BoB
Banking experience