Election Day- Use Code DEMOCRACY24

Register Now

GK Questions Asked in BOM Manipal PO 2016 Exam - 28.10.2016 (1st Shift)

Published on Friday, October 28, 2016
Ques 1. Which is the umbrella organization for all retail payments system in India?
Ans: National Payments Corporation of India (NPCI )

Ques 2. Which Bank introduced India's first robotic locker facility “Smart Vault”?
Ans: ICICI Bank

Ques 3. “Apka Bhala and Sabki Bhalayi” is the tagline of which bank?
Ans: Bandhan Bank

Ques 4. Where the Patagonian desert is located?
Ans: South America

Ques 5. Which day is celebrated as World Food Day?
Ans: 16th October

Ques 6. What is the theme of the 2016 International Day of Democracy?
Ans: Democracy and the 2030 Agenda for Sustainable Development

Ques 7. Gurudongmar Lake is located in which state of India?
Ans: Sikkim

Ques 8. Kakrapar Dam is located in which state of India?
Ans: Gujarat

Ques 9. Which is the India's first credit rating agency, incorporated in 1987
Ans: CRISIL (Credit Rating Information Services of India Limited)

Ques 10. What was the designation of Dr Urjit Patel before his appointment as Governor of RBI? Ans: Deputy Governor of RBI

Ques 11. BARAK 8 missile was developed by India in collaboration with which country?
Ans: Israel

Ques 12. What is the full form of FSB?
Ans: Financial Stability Board

Ques 13. The 17th Summit of the Non-Aligned Movement (NAM) held in-
Ans: Venezuela

Ques 14. What is the currency of Denmark?
Ans: Krone

Ques 15. Who subsidized MUDRA?
Ans: SIDBI

Ques 16. Which is the highest loan limit (Tarun) of Mudra Bank?
Ans: 10 lakhs

Ques 17. What is the share of State Government in the capital of RRB?
Ans: 15%

Ques 18. ICRA Ltd. (formerly Investment Information and Credit Rating Agency of India Ltd.) was established and promoted by which organization?
Ans: Industrial Finance Corporation of India ( IFCI)

Ques 19. Where is the headquarter of JP Morgan Chase located?
Ans: USA

Ques 20. “At the Close of Play” is an autobiography of which cricket player?
Ans: Ricky Pointing

Ques 21. Last six digit of IFSC need to identify of __________.
Ans: Bank Branch

Ques 22. In SMFS first “S” stands for?
Ans: Structured (SMFS = Structured Financial Messaging System)

Ques 23. Lisbon is capital of which country?
Ans: Portugal

Ques 24. DEAF (Depositor Education and Awareness Fund) fund associated with which act?
Ans: Banking Regulation Act, 1949

Ques 25. ECGC is funded by?
Ans: Govt. of India

Ques 26. Where is the head quarter of Bandhan Bank situated?
Ans: Kolkata, West Bengal

Ques 27. Where is the head quarter of Indian Bank situated?
Ans: Chennai

Ques 28. In UPI, “I” stands for?
Ans: Interface (UPI = Unified Payments Interface)

Ques 29. If a cheque is torn into two or more pieces such cheque is called as?
Ans: Mutilated Cheque

Ques 30. What would be the benefits under the PMJJBY (Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana) scheme and premium payable?
Ans: Rs.2 lakh is payable on a subscriber’s death due to any cause. The premium payable is Rs.330/- per annum per subscriber.

Thanks.

Get 3000 GK Questions here
ebook store

About us

ramandeep singh

Ramandeep Singh, your guide to banking and insurance exams. With 14 years of experience and 5000+ selections, Ramandeep understands the path to success, having transitioned himself from Dena Bank and SBI. He's passionate about helping you achieve your banking and insurance dreams.

  • Follow me:
Close Menu
Close Menu