Election Day- Use Code DEMOCRACY24

Register Now

Time, Speed and Distance Tricks

Published on Friday, March 03, 2017
  • Speed = Distance/Time  
  • Unit = kilometer/hour (km/hr.) or, meter/second (m/s). 
  • 1km = 1000m. 1 hr. = 60 60 = 3600sec. 
  • Conversion of km/hr. to m/s: - 1000m/3600 sec = 5/18 m/s. 
  • Conversion of m/s to km/hr.: - 18/5 km/hr.

Concept 1:

Speed is always inversely proportional to time and vice-versa i.e. Speed ∝ 1/time (Keeping distance as Constant).
Ex: - Let distance is 80km, the speed of car ‘A’ is 4km/hr. and speed of car ‘B’ is 8km/hr.
Solution: Time taken by Car A = 80/4 = 20 hr. and Car B = 80/8 = 10hr.
So, Sa : Sb = 4 : 8 = 1:2
Ta : Tb = 20:10 = 2:1

Concept 2:

Speed is directly proportional to distance travelled and vice-versa i.e. Speed ∝ Distance (Keeping time as Constant).
Ex: - Let distance travelled by car A is 80km in 1hr. and distance travelled by car B is 40km in 1 hr.
Solution: Speed of Car A = 80/1 km/hr. = 80km/hr. and Car B = 40/1= 40km/hr.
So, Da : Db = 80 : 40 = 1: 2.
Sa : Sb = 80 : 40 = 1 : 2.

Concept 3:

Time is directly proportional to distance travelled and vice-versa i.e. Time ∝  Distance (Keeping speed as constant).
Ex: - Let distance travelled by car A is 80km at a speed of 4 km/hr. and distance travelled by car B is 40km at a speed of 10 km/hr.
Solution: Time taken by Car A = 80/4 = 20 hr. and Car B = 40/4 = 10 hr.
So, Da : Db = 80 : 40 = 2 : 1
Ta : Tb = 40 : 10 = 2 : 1

Questions:

Question 1: Walking at a speed 25% more than that of usual speed a person reaches his office 8 minutes earlier. Find the usual time required for reaching office.
Solution: We will solve this question by 2 methods:
Basic Concept: Let usual speed be ‘s’ and usual time was taken is ‘t’. Then new speed is ‘1.25s’ and new time taken is (t-8).
Note: In this question, the unit of any parameter is not required.
Since the distance is constant. We can apply the basic formula, distance = speed ✖ time.

➪i.e. S1 ✖ T1 = S2 ✖ T2.
➪ s ✖ t = 1.25s ✖ (t-8)
➪ 0.25t = 10
➪ t = 40 minutes.

Shortcut method:
By taking ratio of usual and new speed i.e. s:1.25s = 4:5
Now we can take the difference of new and usual time and that will be equal to 8 minutes.
➪ 5x – 4x = 8
➪ x = 8.
So usual time taken = 8x = 40 minutes.
We will see some more questions in the next Article.
ebook store

About us

ramandeep singh

Ramandeep Singh, your guide to banking and insurance exams. With 14 years of experience and 5000+ selections, Ramandeep understands the path to success, having transitioned himself from Dena Bank and SBI. He's passionate about helping you achieve your banking and insurance dreams.

  • Follow me:
Close Menu
Close Menu