Computer Awareness Quiz for IBPS PO Mains

Published on Monday, October 30, 2017
Computer Awareness Quiz for IBPS PO Mains

Question 1.

The purpose of an application program is to
(a) convert program written in high-level language to machine language
(b) meet specific user needs
(c) allow the operating system to control resources better

(d) make off-line equipment run better.
Ans: meet specific user needs

Question 2.

A medium for transferring data between two locations is called
(a) Network
(b) Communication channel
(c) modern
(d) Bus.
Ans: Communication channel

Question 3.

A place in a computer memory which stores a unit of information is
(a) Buffer
(b) Accumulator
(c) Memory
(d) Location.
Ans: Location.

Question 4.

A two-or-three character code used in teletypewriter systems to activate a particular machine is known as
(a) gray code
(b) barcode
(c) Call-directing code
(d) mnemonics.
Ans: Call-directing code

Question 5.

Which of the following methods is of reading the characters and providing input to a computer?
(a) Optical character reader
(b) Punched paper tape
(c) Card punch
(d) Magnetic ink character.
Ans: Card punch

Question 6.

A binary digit, which can have a value of 0 to 1 is
(a)byte
(b)bit
(c)decimal
(d)Laser printer
Ans: Bit

Question 7.

A program that converts computer data into some code system other than the normal one is known as
(a)encoder
(b)simulation
(c)emulator
(d)coding
Ans: Encoder

Question 8.

The time for which a process has been receiving services from the processor is
(a) Access time
(b) CPU time
(c) Down time
(d)  Cpu cycle
Ans: CPU time

Question 9.

The examination and changing of single bit or small group of these within a word is called 
(a) Bit
(b) Byte
(c) Bit manipulation
(d) Bit slice
Ans: Bit manipulation

Question 10.

The invention of the slide rule is attributed to
(a) Babbage
(b) Oughtred
(c) Pascal
(d) Napier
Ans: Oughtred

About me

ramandeep singh

My name is Ramandeep Singh. I authored the Quantitative Aptitude Made Easy book. I have been providing online courses and free study material for RBI Grade B, NABARD Grade A, SEBI Grade A and Specialist Officer exams since 2013.

Subscribe to our email newsletter
Close Menu
Close Menu