### Ques.1

**Anju’s monthly salary is Rs x. She spends 30% of the monthly salary on food, 20% of the remaining salary on Dress, 25% of the remaining salary on misc expenses and saves Rs 1764. Find the total monthly salary of Anju.**

A. 2500 Rs

B. 4200 RsC. 4000 Rs

D. 3600 Rs

E. 5000 Rs

### Ques 2.

**Mohan’s income is 20% more than Mitali’s income. Mitali’s income is 10% less than Antra’s income. Find Mohan’s income is how much % more than Antra’s income?**

A. 20%

B. 15%

C. 10%

D. 8%

E. 12%

### Ques 3.

**The cost price of a fan is Rs a and the cost price of a cooler is Rs (a + 2000). A shopkeeper sold a fan at a loss of 10% and a cooler at a profit of 20%. He earns total Rs 840 on this deal. Find the ratio of the cost price of fan to that of the cost price of cooler.**

A. 11:16

B. 12:17

C. 2:3

D. 5:9

E. None of these

B. 12:17

C. 2:3

D. 5:9

E. None of these

### Ques 4.

**Vansh can do a piece of work in 36 days and Tanisha can the same work in 18 days. Vansh started the work alone and after 9 days Tanisha joins Vansh. In how many days will the total be completed?**

A. 15 days

B. 10 days

C. 9 days

D. 20 days

E. 12 days

### Ques.5

**A man is travelling by car. He covers 120 km distance at a speed of 15 km/h, 150 km distance at a speed of 30 km/h and another 90 km at a speed of 18 km/h. Find his average speed.**

A. 25 km/h

B. 15 km/h

C. 20 km/h

D. 18 km/h

E. 10 km/h

### Ques 6

**In how many ways a word HEADLIGHT can be arranged so that all the consonant come together?**

A. 11520

B. 5760

C. 8640

D. 1440

E. None of these

### Ques 7

**In a box there are 5 green, 6 yellow and 4 white balls. 5 balls are drawn randomly. What is the probability that 2 are yellow and 3 are green?**

A. 20/37

B. 50/1001

C. 50/963

D. 99/1001

E. None of these

### Ques 8.

**The area of the circle is 38.5 cm. If the side of the square is 2.5cm more than the radius of the circle. Find the Perimeter of the circle.**

A. 56cm

B. 100cm

C. 20cm

D. 24cm

E. 120cm

### Ques 9.

**In a mixture of 72 litres of milk and water, water is 25%. if 9 litres mixture taken out and the same quantity of milk is added. Find the % of milk in new mixture.**

A. 50%

B. 87.5%

C. 75%

D. 56%

E. None of these

### Ques 10.

**The present average age of Geeta and Sonali is 28 years. The ratio of their ages before 4 years ago was 5 : 7. What will be the ratio of their ages after 8 years?**

A. 4:5

B. 2:3

C. 1:2

D. 5:6

E. 7:9

## Answers With Solutions

#### 1. Ans. B.

__Solution:__Let total monthly salary = 100 Rs.

Expenses on Food = 100 × 30% = 30 Rs

Expenses on Dress = 70 × 20% = 14 Rs

Expenses on misc = 56 × 25% = 14 Rs

Saving = 42 Rs

Total Salary = 1764/42 × 100 = 42 Rs

#### 2. Ans. D.

__Solution:__
Let Antra’s income = 100 Rs

Mitali’s income = 100 × 90% = 90 Rs

Mohan’s income = 90 × 120% = 108 Rs

% less = 8/100 × 100 = 8%

Mitali’s income = 100 × 90% = 90 Rs

Mohan’s income = 90 × 120% = 108 Rs

% less = 8/100 × 100 = 8%

#### 3. Ans. A

__Solution:__According to the question,

(a+2000) × 20% - a × 10% = 840

a/5 + 400 – a/10 = 840

a/10 = 840 – 400

a/10 = 440

a = 4400

Ratio = 4400 : 6400 = 11:16

#### 4. Ans. C.

__Solution:__Let total work is 36.

Vansh’s 1 day work = 36/36 = 1

Vansh’s 9 day work = 9

Tanisha’s 1 day work = 36/18 = 2

According to the question,

Let Tanisha and Vansh can do the work in x days.

9 + (1 + 2) x =36

9 + 3x = 36

3x = 36 – 9

3x = 27

x = 9 days

#### 5. Ans. C.

__Solution:__Total Distance = 120 + 150 + 90 = 360 km

Total time = 120/15 + 150/30 + 90/18 = 8 + 5 + 5 = 18 hours

Average speed = 360/18 = 20 km/h

#### 6. Ans. E.

__Solution:__Consonant = HDLGHT

Total ways = 4! × 6! = 4 × 3 × 2 × 1 × 6 × 5 × 4 × 3 × 2 × 1 = 17280

#### 7. Ans. B.

__Solution:__Probability = Favourable outcomes/ Total outcomes = 6C2 × 5C315C5

=6×52×1×5×4×33×2×115×14×13×12×115×4×3×2×1 = 50/1001

#### 8. Ans. D.

__Solution:__Area of the circle = π r2

38.5 = 22/7 r2

r2 = 12.25

r = 3.5

Side of square = 3.5 + 2.5 = 6cm

Perimeter = 4 × 6 = 24cm

#### 9. Ans. E.

__Solution:__Milk = 72 × 75% = 54 litre

Water = 72 – 54 = 18 litre

Milk in new mixture = 54 – 9×75% + 9 = 54 – 6.75 + 9 = 56.25 litre

% = 56.25/ 72 × 100 = 78.125%

### 10. Ans. A.

__Solution:__Total age = 28 × 2 = 56 years

According to the question,

5x+4 + 7x+4 = 56

12x + 8 = 56

12x = 56 – 8

12x = 48

x = 4

Present age = 20 + 4 = 24, 28 + 4 = 32

Ratio after 8 years = 24 + 8 : 32 + 8 = 32 : 40

= 4:5

# What's trending in BankExamsToday

*Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here*
## 0 comments:

## Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com