Data Interpretation Practice Set 8

In a series of providing data Interpretation practice questions, today I am providing two sets.

Study the following pie chart and table carefully to answer the given questions.

data interpretation questions

Ratio of male students to female students
Institute
M : F
A
7 : 9
B
5 : 3
C
6 : 2
D
6 : 8
E
3 : 4
F
8 : 12
G
12 : 4

1) What is the ratio of the number of female students in Institute F to that of male students in Institute C?
a) 1 : 6                         b) 2 : 3                         c) 1 : 4
d) 6 : 1                         e) None of these

2) The total number of students studying in Institute F is what percent of the total number of students studying in Institute C?
a) 125%                       b) 175%                       c) 225%
d) 150%                       e) None of these

3) Which institute has the maximum number of students and which has the minimum number of students respectively?
a) E and G                   b) F and C                    c) B and E
d) A and E                   e) E and C

4) The number of female students from Institute E is what percent of the total number of students from all the institutes? (Calculate the approximate value)
a) 9%                           b) 8%                           c) 7%
d) 10%                         e) 13%

5) What is the difference between the total number of students from all the institutes and the number of male students from Institute A, D and G?
a) 46000                      b) 46520                      c) 46550
d) 45320                      e) 46250

Study the given line graph carefully and answer the following questions. The graph shows the ratio of imports to exports of two companies A and B over the years.

data interpretation practice set 2

6) If the total import of Company A in the year 2010 was Rs.54.6 Lakh, then what was its export (in lakh) in that year?
a) 22.84                       b) 21.84                       c) 23.630
d) 23.86                       e) None of these

7) The ratio of imports to exports of Company A in the year 2012 was what percent more than that of Company B in the year 2008?
a) 45%                         b) 40%                         c) 50%
d) 60%                         e) 30%

8)If the imports of Company A in the year 2012 increased by 40% and the exports decreased by 20%, then what would be the new ratio of imports to exports of Company A in that year?
a) 5 : 21                       b) 9 : 5                         c) 14 : 5
d) 5 : 9                         e) 21 : 5

9)If the imports of Company A in the year 2010 and the exports of Company B in the year 2010 were Rs.42 Lakh and rs.70 Lakh respectively, then the imports of Company B in the year 2010 would be what percent of the exports of Company A in the year 2014?
a) 350%                       b) 200%                       c) 300%
d) 400%                       e) 250%

10) In which year is the difference between import and export of Company A the minimum?
a) 2009                                    b) 2012                                    c) 2013
d) 2014                                    e) None of these

11) For Company A, the export is greater than import for how many years from 2008 to 2014?
a) 4                              b) 3                              c) 2
d) 5                              e) Cannot be determined

Answers:

1. E
2. C
3. E
4. E
5. D
6. B
7. C
8. E
9. E
10. C
11. B

Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here

Join 40,000+ readers and get free notes in your email

15 comments:

  1. sir...
    pls give the solutions to the 6 to 10 questions

    ReplyDelete
  2. plz provide cutoff marks of ibps exams upcoming raman ji

    ReplyDelete
  3. kindly solve ques no. 4 pls

    ReplyDelete
  4. answer for question 7 are not right, ans is 100%.

    ReplyDelete
    Replies
    1. vikas ji aap sbi ka exam diya tha aapne.


      Delete
    2. can you please explain question no.8.
      thank you.

      Delete
    3. Right Vikas, few answers are given wrong here. just like question 7, in ques#6 also how come export is less than imports when the import:export = 0.25
      The right answer should be 218.4Lac

      Delete
  5. Sir as DE takes a bit more time to solve...what should our motive while solving this in a minimum period of time

    ReplyDelete
  6. Goofy kinda question bring some freshness as IBPS authority do !!!

    ReplyDelete
  7. how to solve problem no.8..anyone give solution for it

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Answer:- 21:5

      X(Import) / Y(Export)=2.4
      as per condition given- 1.4X / 0.8Y = 1.4/0.8 * 2.4 = 4.2:1 or 21:5

      Delete

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com