# Data Interpretation Practice set for IBPS PO

Today I am providing two practice sets for Data Interpretation. Similar sets were appeared in IBPS PO III

## Set 1

Study the pie-chart carefully to answer the questions given below:

The pie-charts shows the percentage quantity of fruits at two fruit shops A and B.

1)  What is the difference between the quantity of Guava at Shop B and that at Shop A?
a) 40 kg     b) 45 kg     c) 35 kg
d) 30 kg     e) 50 kg

2)  If the price of Mango is Rs.30 per kg, Apple Rs.40 per kg and Orange Rs.20 per kg, then what is the ratio of their costs at Shop A?
a) 1 : 4 : 6                    b) 9 : 8 : 5                                c) 3 : 7 : 8
d) 5 : 4 : 1                    e) 2 : 5 : 7

3)  The quantity of Mango at Shop B is what percent of the quantity of Mango at Shop A?
a) 20%                         b) 220%                                   c) 120%
d) 80%                         e) 180%

4)  If the price of Mango is Rs.30 per kg, Apple Rs.40 per kg and Orange Rs.20 per kg, other fruits Rs.15 per kg and Guava Rs. 18 per kg for both Shop A and B then what is the difference between the cost of all fruits at Shop A and that at Shop B?
a) Rs.7200                   b) Rs.3500                               c) Rs.6400
d) Rs.5100                   e) Rs.4600

5)  The quantity of Orange at Shop A is what percent more than that of Apple at Shop B?
a) 161.52%                  b) 195.5%                                c) 182%
d) 190%                       e) 171.42%

## Set 2

Study the given table carefully to answer the following questions:

Following table shows the investment (In Rs. Crore) in various sectors in different years

 2011 2012 2013 2014 Domestic Foreign Domestic Foreign Domestic Foreign Domestic Foreign Industry 5000 2000 1000 1500 4000 3000 6000 1500 Cement 3000 1600 3000 2500 5000 2800 4000 1800 Metals 4000 2800 3500 2000 3200 2200 1500 500 Machinery 2000 3000 2500 3000 3600 6000 1000 1500 Transport 2500 2000 1500 3200 3000 1600 4000 1000 Fuel 1500 2500 1000 2800 1500 5000 1200 2000 Chemical 3500 1000 500 4000 2400 3200 2000 3000

6)  What is the difference between the total domestic investment and the total foreign investment in the year 2011?
a) Rs.6400 Crore         b) Rs.6200 Crore                     c) Rs.6600 Crore
d) Rs.7000 Crore         e) Rs.7100 Crore

7)  What is the ratio of the total investment in Metals to that in Machinery?
a) 135 : 302                 b) 24 : 49                                 c) 2 : 4
d) 197 : 226                 e) 123 : 233

8)  What is the average domestic investment in the year 2014? (You are not expected to calculate the exact value?
a) Rs.2814.28 Crore    b) Rs.2519.75 Crore               c) Rs.2234.82 Crore
d) Rs.3151.51 Crore    e) Rs.3329.79 Crore

9)  Domestic investment in 2013 is what percent of foreign investment in 2011?
a) 176.5%                    b) 179.7%                                c) 181.6%
d) 183.5%                    e) 152.3%

10)  The average domestic investment in the year 2011 is what percent of the average investment in Transport during the given four years?
a) 201%                       b) 65.34%                                c) 125.45%
d) 147.97%                  e) 167.23%

## Solutions

1. Option A

Quantity of Guava at Shop A = 1200 × 10/100 = 120 kg
Quantity of Guava at Shop B = 1000 × 16/100 = 160 kg
So, required difference = 160 ⎯ 120 = 40 kg

2. Option B
Cost of Mango at Shop A = 30 × 1200 × 24/100 = Rs.8640
Cost of apple = 40 × 1200 × 16/100 = Rs.7680
Cost of Orange = 20 × 1200 × 20/100 = Rs.4800
So, required ratio = 8640 : 7680 : 4800
= 9 : 8 : 5

3. Option C
Quantity of Mango at Shop B = 1000 × 24/100 = 240 kg
Quantity of Mango at Shop A = 1200 × 24/100 = 288 kg
So, required % = 288 × 100/240 = 120% of the quantity of Mango at Shop A

4. Option D
Cost of total fruits at Shop A = Cost of Mango + Cost of Apple + Cost of Guava + cost of orange + cost of other fruits
(1200 × 24/100 × 30 + 1200 × 16/100 × 40 + 1200 × 10/100 × 18 + 1200 × 20/100 × 20 + 1200 × 30/100 × 15)
= 8640 + 7680 + 2160 + 4800 + 5400 = Rs.28680
Cost of total fruits at Shop B = (1000 × 24/100 × 30 + 1000 × 14/100 × 40 + 1000 ×
16/100 × 18 + 1000 × 20/100 × 20 + 1000 × 26/100 × 15)
= 7200 + 5600 + 2880 + 4000 + 3900 = Rs.23580
So, required difference = 28680 ⎯ 23580 = Rs.5100

5. Option E
Quantity of Orange at Shop A = 1200 × 20/100 = 240 kg
Quantity of Apple at Shop B = 1000 × 14/100 = 140 kg
So, required % = 240 x 100 / 140 % = 171.42% more than the quantity of Apple at Shop B.

6. Option C
Total domestic investment in 2011 = 5000 + 3000 + 4000 + 2000 + 2500 + 1500 + 3500 = Rs.21500 Crore
Total foreign investment in 2011 = 2000 + 1600 + 2800 + 3000 + 2000 + 2500 + 1000 = Rs.14900 Crore
So, required difference = 21500 ⎯ 14900 = Rs.6600 Crore

7. Option D
Total investment in Metals = 4000 + 2800 + 3500 + 2000 + 3200 + 2200 + 1500 + 500 = Rs.19700 Crore
Total investment in Machinery = 2000 + 3000 + 2500 + 3000 + 3600 + 6000 + 1000 + 1500 = Rs.22600 Crore
So, required ratio = 19700 : 22600 = 197 : 226

8. Option A
Average domestic investment in 2014 = 6000 + 4000 + 1500 + 1000 + 4000 + 1200 + 2000 / 7
= 19700/7 = Rs.2814.28 Crore

9. Option E
Domestic investment in 2013 = 4000 + 5000 + 3200 + 3600 + 3000 + 1500 + 2400 = Rs.22700 Crore
Foreign investment in 2011 = 2000 + 1600 + 2800 + 3000 + 2000 + 2500 + 1000 = Rs.14900 Crore
= 22700 x 100 / 14900
= 152.3%

10. Option B
Average domestic investment in 2011 = Rs.21500/7 Crore
Average investment in transport = 2500 + 2000 + 1500 + 3200 + 3000 + 1600 + 4000 + 1000 / 4 = Rs.4700 Crore
So, required % = 21500 / 7 x 4700 × 100 = 65.34%

Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here

### Oliveboard Test Series(Recommended)

#### Bank Exams Today Notes

1. sir, where r d answers????

2. sir, how we the know the correct answers?????

3. THANK YOU SIR

4. thanx sir... :)

5. plz provide some more problems of DI

6. The answers for 4th and 5th questions are wrong. Please have a look.

7. answer of 4th one is correct but 3rd and 5th are incorrect

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com