GK Weekly Question Bank: 23-30 April 2016

Hello readers,
In a series of sharing useful study material for competitive exams, today I am sharing Current Affairs weekly question Capsule for the month of April 2016.
gk

Ques 1. Sandeep Tomar is associated with which sport?
Ans.
Wrestling

Ques 2. What is the theme of 2016 World Intellectual Property Day (WIPD) ?
Ans.
Digital Creativity: Culture Reimagined

Ques 3. The World Malaria Day (WMD) is observed on which date
Ans. April 25

Ques 4. Which of the following has become the India’s first e-office electricity distribution company among all power utilities ?
Ans.
Andhra Pradesh Eastern Power

Ques 5. “Operation Sulaimani” has been launched in which district of Kerala to eradicate poverty?
Ans.
Kozhikode

Ques 6. Dattu Bhokanal is associated with which sports?
Ans.
Rowing

Ques 7. Who is the author of the book “Alphabet Soup for Lovers”?
Ans.
Anita Nair

Ques 8. Who has been honoured with the 2016 Lifetime Achievement of Master Dinanath Mangeshkar Award?
Ans. Jeetendra

Ques 9. Which Indian footballer has recently won the FPAI Indian Player of the Year award?
Ans.
Jeje Lalpekhlua

Ques 10. Sharana Basaveshwara Temple is located in which state of India?
Ans.
Karnataka

Ques 11. Who is the author of the book “Flying in High Winds: A Memoir”?
Ans.
S.K. Mishra

Ques 12. Nomadic Elephant 2016, is the joint military exercise of India and which country ?
Ans.
Mongolia

Ques 13. Who has won India’s first ever individual skeet medal at the 2016 ISSF World Cup?
Ans.
Mairaj Ahmed Khan

Ques 14. The National Panchayati Raj Day (NPRD) is celebrated on which date in India ?
Ans.
April 24

Ques 15. Which country is hosting the 2016 Heart of Asia – Istanbul Ministerial Process?
Ans.
India

Ques 16. The 2018 Commonwealth Judo Championships will be hosted in which city of India?
Ans.
Jaipur

Ques 17. What is the theme for 2016 International Mother Earth Day?
Ans.
Trees for the Earth

Ques 18. Which of the following schemes has been rechristened as Khelo India Programme?
Ans.
Rajiv Gandhi Khel Abhiyan (RGKA)

Ques 19. Which bollywood actress has bagged the best actress in an International Narrative Feature at the 2016 Tribeca Film Festival?
Ans.
Radhika Apte

Ques 20. The Chithirai festival is celebrated in which state of India?
Ans.
Tamil Nadu

Ques 21. Who has been appointed as the new Director of Film and Television Institute of India (FTII)?
Ans.
Bhupendra Kainthola

Ques 22. Asola Bhatti Wildlife Sanctuary is located in which city of India?
Ans.
Delhi

Ques 23. The IRNSS-1G will be launched from which satellite vehicle in orbit on April 28, 2016?
Ans.
PSLV-C33

Ques 24. Who is the author of the book “Hindutva or Hind Swaraj”?
Ans.
U.R. Ananthamurthy

Ques 25. Khongjom Day is celebrated in which state of India?
Ans.
Manipur

Ques 26. Which committee has been constituted to sort out issue on central excise duty on jewellery?
Ans.
Ashok Lahri committee

Ques 27. The United Nations’ World Book and Copy Right day is observed on which date
Ans.
April 23

Ques 28. Which committee has been constituted by the Union Government to suggest ways for doubling farmers’ income by 2022?
Ans.
Ashok Dalwai committee

Ques 29. Which Indian company has become the first to join a global energy productivity campaign “EP100”?
Ans.
Mahindra & Mahindra Ltd.

Ques 30. Who has been named as the goodwill ambassador for the Indian contingent in the Rio 2016 Olympic Games?
Ans.
Salman Khan

Ques 31. The Cheraman Juma Masjid is located in which state of India?
Ans. Kerala

Ques 32. Which of the following countries have recently signed an agreement for the launch of “PRSS-1” satellite to monitor CPEC projects?
Ans.
Pakistan and China

Ques 33. What is the India’s rank in the 2016 World Press Freedom Index (WPFI)?
Ans.
133rd

Ques 34. Vishnu Vardhan is associated with which sports?
Ans.
Tennis

Ques 35. Who is the author of the book “The Story of Kashmir through the Ages”?
Ans.
Arjan Nath Chaku

Ques 36. Who has won the 2016 Pulitzer Prize for fiction
Ans.
Viet Thanh Nguyen

Ques 37. The National Civil Services Day is celebrated on which date in India?
Ans.
April 21

Ques 38. Which Union Territory (UT) of India has got the Jan Dhan Yojana Award on 2016 National Civil Services Day?
Ans.
Chandigarh

Ques 39. As per recently released World Malaria Report 2015 of WHO, which continent has become first in the world to end malaria?
Ans.
Europe

Ques 40. Which Chinese professor has been honoured with the 2013 Dr. George Grierson prize for promoting Hindi?
Ans. Ge Fuping

Ques 41. Who has been chosen for Innovation Award 2016 for developing laterite based arsenic water filter?
Ans. Sirshendu De

Ques 42. The National Special Olympic for special children was organized in which city?
Ans.
Shimla

Ques 43. How many times Indian cricket team has won Asia cup T20 trophy?
Ans.
6

Ques 44. Which team has won the 2016 Pro Kabaddi League (PKL) trophy?
Ans.
Patna Pirates

Ques 45. Which of the following banks will become the India’s first Small Finance Bank (SFB)?
Ans.
Capital Local Area Bank Ltd

Ques 46. Raymond Tomlinson, who passed away recently, was related to which field?
Ans.
Computer programming

Ques 47. Who has been awarded 2015 Krutitava Smagra Samman?
Ans.
Padma Sachdev

Ques 48. The world’s longest all-women crew international flight has been operated by which airline?
Ans.
Air India

Ques 49. The “Mahila E-HAAT” has been launched by which union ministry?
Ans.
Ministry of Women and Child Development

Ques 50. Germany will partner with India to develop which cities as smart cities?
Ans.
Kochi, Bhubaneswar and Coimbatore

For any query, kindly comment

Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com