Quantitative Aptitude Quiz for SBI PO Pre

Ques 1.

There were 30 boarders in a hostel.10 New men joined. The total expenses increased by Rs 60 But the average per head decreased by Re 1. What was the initial monthly expenditure of hostel ?

(a) Rs 3600
(b) Rs 3000
(c) Rs 300
(d) NOne of these
Ans 1. Let the initial monthly expenditure of the hostel be Rs x.


Ques 2.

If 7 cows and 20 sheep be worth Rs 192000 and 3 cows and 16 sheep cost Rs.112000, what does a sheep cost ?
(a) Rs 2000
(b) Rs 400
(c) Rs 4000
(d) None of these
Ans 2. Let  the cost of a cow and a sheep be Rs x and Rs  y repectively.
. . 7x + 20 y = 1192000 and
 3x  + 16 y = 112000
on solving the above equations we get y = 4000.

Ques 3.

A conductor who fails to complete a building in a certain specified time is compelled to forfeit Rs 200 for the first day of extra time required and forfeiture thereafter is increased by Rs 25 everyday.If he loses Rs 9,450, for how many days did he overrun the contact time ?
(A) 22
(b) 21
(c) 38
(d) 26
Ans 3. Let the required number of Days be n.


Ques 4.

A scooter covers a distance of 200 km in 2 hours 40 minutes , while a motorcycle covers the same distance in 2 hour. What is the ratio of the speeds of the scooter and the motorcycle ?
(a) 4 : 3
(b) 5 : 4
(c) 4 : 5
(d) 3 : 4
Ans 4. 


Ques 5.

A's income is 20% more than B's and that of C is 10% less than the sum of incomes of A and B.what is the income of B, assuming that C's is Rs 1980 ?
(a) Rs 1200
(b) Rs 1000
(c) Rs 600
(d) None of these'
Ans 5. Let B's income be Rs x.


Ques 6.

The ratio of milk and water in 55 kg of adulterated milk is 7 : 4 .How much water should be added to the mixture to make the ratio 7 : 6 ?
(a) 15 kg
(b) 7 1/2 kg
(c) 5 kg
(d) 10 kg
Ans 6. 


Ques 7.

A can do a piece of work in 10 days while B can do it in 15 days. If both half - time every day, how long would they to do it working together ?
(a) 15 Days
(b) 10 Days
(c) 12 Days
(d) None of these
Ans 7.
  
[ Note that A and B work half-time every  day ]

Ques 8.

4 men earn as much as 6 women, 3 women earn as much as 4 boys and 5 boys can earn as much as 7 girls. What is the daily wage of a man if that of a girl is Rs 125 ?
(a) Rs 266
(b) Rs 490
(c) Rs 350
(d) Rs 300
Ans 8.  Earnings of 4 men = Earnings of 6 women Earnings of 3 women = Earnings  of 4 boys 
or Earnings of 6 women  = Earnings of 8 boys 


Ques 9.

What is the income by investing Rs 7200 in 18% stock at 120 ?
(a) Rs 1080
(b) Rs 700
(c) Rs 750
(d) Rs 720
Ans 9.


Ques 10.

A monthly instalment of Rs 180 is required to be paid for repayment of an interest -free loan in months , how much will be the monthly instalment ?
(a) Rs 240
(b) Rs 200
(c) Rs 350
(d) None of these
Ans 10. Amount of the loan = Rs  180 x 40
. . New monthly instalment


Ques 11.

A train travelling at a speed of 90 km/hr crosses a pole in 10 seconds.What is the length of the train in metres ?
(a) 250 m
(b) 200 m
(c) 175 m
(d) 150 m
Ans 11. 


Ques 12.

In a garden there are 10 rows and 12 columns of mango trees. The distance between each tree is 2 metres and a distance of one metre is left from all sides of the boundary of the garden. what is the length in metres of the garden ?
(a) 26
(b) 24
(c) 22
(d) 20
Ans 12.  Length of the garden 
= {( 12-1) x 2} + (2 x 1) = 24 m

Directions : 

In each of the following number series a wrong number is given. Find out that number .

Ques 13.

40960, 10240, 2560, 640, 200, 40 ,10
(a) 40
(b) 200
(c) 640
(d) 2560
Ans 13. 13. The series is :
10, 10 x 4 , 40 x 4 , 160 x 4 , 640 x 4, .....

Ques 14.

190, 166, 145, 128, 112, 100, 91
(a) 100
(b) 166
(c) 145
(d) 128
Ans `4.  The series is .
91, 91 + 9, 100 + 12 , 112 + 15 , 127 + 18, 145 + 21, 166 + 24

Ques 15.

64, 71, 80, 91, 104, 119, 135, 155
(a) 104
(b) 80
(c) 135
(d) 119
Ans 15. The series is .
64, 64 + 7, 71 +9, 80 + 11, 91 + 13, 104+ 15 ....

Ques 16.

7, 19, 43, 91, 187, 377, 763
(a) 758
(b) 377
(c) 187
(d) 91
Ans 16. The series is.
7 , ( 7 x 2) + 5 , ( 19 x 2 ) + 5 , ( 43 x  2) + 5, ( 91 x 2) + 5 , ( 187 x 2 ) + 5




Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com