## Ques 1.

A man can row 12 km/hr in still water. When the river is running at 4 km/hr, it takes him 6 hrs to row to a place and come back. How far is the place?

**Solution:**

Time = Distance / Speed

D/(12+4) + D/(12-4) = 6

D/16
+ D/8 = 6

D =
32 Km

## Ques 2.

18, 96, 161, 213, 252, ?

**Solution:**

18+(13*6) = 96

96+(13*5) = 161

161+(13*4)= 213

213+(13*3)= 252

252+(13*2)= 278

## Ques 3.

I.20x^2 – 31x + 12 = 0 II.20y^2 – y – 12 = 0

**Solution:**

20x^2 – 16x – 15x + 12 = 0

X =
4/5 and 3/4

20y^2 –16y+15y– 12 = 0

Y =
4/5 and -3/4

**x = y or the relationship cannot be established.**

## Ques 4.

6209 + 3284 + 1927 + 2147 + 3228 + 3047 =?

**Solution:**

**Add 1000 place digits = 6+3+1+2+3+3 = 18**

**18*1000 = 18000**

**Add 100 Place digits = 2+2+9+1+2+0 = 16**

**16*100 = 1600**

**Add 10 place digits = 0+8+2+4+2+4= 20**

**20*10 = 200**

**Add 1 place digits = 9+4+7+7+8+7 = 42**

**Now add = 18000+1600+200+42 = 19842**

## Ques 5.

Kishore lent out Rs.9500 at 8% per annum for a year 2 years 6 months.At the end of the duration,what amount he earned ?

**Solution:**

**Rate * Time = 8*5/2 = 20%**

**100% ---- 9500**

**20% ---- ?**

**Simple Interest = 1900**

## Ques 6.

The ratio between the present age of P and Q is 7:4.The ratio between the age of P and Q four years ago is 2:1.What is the ratio age of P and Q four years hence

**Solution:**

**Present age = 7:4 (difference 7-4=3)**

**4 years ago ratio = 2:1 (difference 2-1=1)**

**New Ratios:**

**Present age = 7:4 *1 = 7:4**

**4 years ago ratio = 2:1 *3 = 6:3**

**Difference between any person ratio = 1 units**

**Age difference = 4 years**

**P and Q ages are 28 and 16**

**After 4 years Ratios = 32:20 = 8:5**

## Ques 7.

A cricketer has completed 14 innings and his average is 20.5 runs. How many runs must he make in his next innings so as to raise his average to 22?

**Solution:**

**Total runs in 24 innings = 492**

**Total runs in 25 innings = 22*25 =550**

**25**

^{th}innings score = 550-492 = 58 runs

## Ques 8.

If the sides of a equilateral triangle is increased by 40% , 30%and 30%then a new triangle is formed. By what % perimeter of the triangle is increased?

**Solution:**

a = side of the triangle

Perimeter = 3a

New perimeter = a*140/100 + a*130/100 + a*130/100

= a(14+13+13)/10 = 40a/10 = 4a

Perimeter = 3a

New perimeter = a*140/100 + a*130/100 + a*130/100

= a(14+13+13)/10 = 40a/10 = 4a

% increased in perimeter = (4a – 3a/3a)*100

= 100/3 = 33.33%

= 100/3 = 33.33%

## Ques 9.

P and Q are two alloys of gold and copper in the ratio 5:3 and 3:7.Equal quantities of these alloy mixed to form a new alloy.The ratio of gold and copper in the new alloy is

**Solution:**

**New ratio of P and Q = (5/8 + 3/10) / (3/8+ 7/10 )**

**P : Q = (25+12) : (15+28) = 37:43**

## Ques 10.

A , B and C invested Rs. 16000, Rs. 8000 and Rs. 16000 respectively to open a business. A left after 6 months. If after 8 months, there was a gain of Rs. 8010, then What will be the share of B?

**Solution:**

**A : B : C = (16000 x 6) : (8000 x 8) : (16000 x 8)**

**è**

**48 : 32 : 64 = 3 : 2 : 4**

**B’s share = Rs.8010 x 2/9 = Rs. 1780**

*Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here*### Oliveboard Test Series(Recommended)

####
*Bank Exams Today Notes*

*Bank Exams Today Notes*

## 0 comments:

## Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com