Important Questions from Discounts for IBPS PO 2016

discount

Ques 1.

While selling, a businessman allows 40% discount on the marked price and there is a loss of 30%. If it is sold at the marked price, profit per cent will be

Solution :

Marked Price = 100
After discount price = 100-40=60

60  -----  70 %
X    -----   100% (Cost Price )

==> Cost Price = 600/7
If he sells at Marked Price Profit = 100 - 600/7 = 100/7
%  of Profit = (100/7)/(600/7) * 100 = 100/6 %


Ques 2.

A man bought an article listed at Rs. 3000 with a discount of 20% offered on the list price. What additional discount must be offered to the man to bring the net price to Rs. 2208?

Solution :

==> 3000 * 80/100  * (100-X)/100 = 2208
==> X = 8%

Ques 3.

The marked price of a radio is Rs. 480. The shopkeeper allows a discount of 10% and gains 8%. If no discount is allowed, his gain per cent would be

Solution :

After allowing discount , price = X
X  --------------- 90%
480 ------------- 100%
==> X = 432

Even he gains 8%
Cost Price = Y

Y  -------- 100%
432 ------ 108%
Cost Price (Y) = 400

If he not allows discount % of gain = (80/400) * 100 = 20%

Ques 4.

The marked price of a clock is Rs. 3200. It is to be sold at Rs. 2448 at two successive discounts. If the first discount is 10%, then the second discount is

Solution :

==> 3200 * 90/100 * (100-X) /100 = 2448
==>  X = 15%

Ques 5.

A dealer marks his goods 30% above his cost price and then allows 15% discount on it. What is the cost price of an article on which he gains Rs. 84?

Solution :

Effective change = 30-15-(30*15)/100 = +10.5%
10.5%   ----------  84
100%   -----------   ?

Cost Price = 800

Ques 6.

A shopkeeper has announced 14% rebate on marked price of an article. If the selling price of the article is Rs. 645, then the marked price of the article will be

Solution :

645  ---------- 86%
?      ----------- 100%

Marked Price =  750

Ques 7.

A merchant has announced 25% rebate on prices of readymade garments at the time of sale. If a purchaser needs to have a rebate of Rs. 400, then how many shirts, each costing Rs. 320, should he purchase?

Solution :

Marked price of a shirt = 320
And discount on a shirt = 320*25/100 = 80
Number of shirts has to be purchased to get a rebate of Rs. 400 = 400/80 = 5

Ques 8.

The difference between a discount of 40% on Rs. 500 and two successive discounts of 36% and 4% on the same amount is

Solution :

Effective Discount = -36-4+1.44 = +38.56%
Difference = 40-38.56 = 1.44 %

1.44%   --------   X
100%    --------  500

X = 7.2   

Ques 9.

If the price of an item is increased by 30% and then allows two successive discounts of 10% and 10%. In last the price of an item is

Solution :

Price of item = 100+30 = 130%

Price = 130 *90/100 * 90/100 = 105.3

Ques 10.

The cost price of an article is 64% of the marked price. The gain percentage after allowing a discount of 12% on the marked price is

Solution :

Marked Price = 100
Cost Price = 64
After allowing discount = 88
Gain percentage = 24/64 *100 = 37.5%

Ques 11.

A merchant marked the price on his goods 20% more than its cost price and allows a discount of 15%. His profit percent is

Solution :

==> 100 * 120/100 * 85 /100 = 102
==>Profit = 102 - 100 = 2%

Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com