GK Questions Asked in BOM Manipal PO 2016 Exam - 28.10.2016 (2nd Shift)

Ques 1. Anupriya Patel is currently the Minister of State in the Ministry of Health and Family Welfare, Government of India. What is the constituency of Anupriya Patel?
Ans: Mirzapur (Uttar Pradesh )

Ques 2. The Mount Harriet Park is located in which state of India?
Ans: Port Blair, Andaman and Nicobar Islands


Ques 3. The Great Victoria Desert is located in which country?
Ans: Australia

Ques 4. Devendra Jhajharia is 1st Indian to win second Paralympic gold, related to which sports?
Ans: Jewlin Throw

Ques 5. What is the currency of South Africa?
Ans: South African Rand

Ques 6. The “Scooty for College Girls Scheme” has been launched by which state government of India?
Ans: Jammu & Kashmir

Ques 7. Loktak Lake is the largest freshwater lake in which part of India?
Ans: Northeast India

Ques 8. What is the projected amount for Kiru hydroelectric Power project to be developed on Chenab river in Kishtwar district of Jammu and Kashmir?
Ans: Rs 4,641 crore

Ques 9. “Bank that Begins with U” is Tag line of which bank?
Ans: United Bank of India

Ques 10. IFSC is made of how many characters?
Ans: 11 character (11-character code with the first four alphabetic characters representing the bank name, and the last six characters (usually numeric, but can be alphabetic) representing the branch. The fifth character is 0 (zero) and reserved for future use.)

Ques 11. In PIN, “I” stands for?
Ans: Identification (PIN = Personal Identification Number)

Ques 12. The book “Six Machine” is the autobiography of which cricketer?
Ans: Chris Gayle

Ques 13. Copenhagen is the capital of which country?
Ans: Denmark

Ques 14. The Poverty Committee of India is headed by?
Ans: Arvind Pangaria

Ques 15. Which is the first private bank in India to issue gold coins?
Ans: Federal bank

Ques 16. As per the Coinage Act, 1906, coins can be issued up to the denomination of?
Ans: Rs. 1000

Ques 17. In UPI, “U” stands for?
Ans: Unified (UPI = Unified Payment Interface)

Ques 18. Which bank has deployed this unique state-of-the-art robotic technology?
Ans: ICICI Bank

Ques 19. The appointment of Urijit Patel as _____ Governor of RBI.
Ans: 24th

Ques 20. RBI Functions?
Ans: All (as per option)

Ques 21. Tarapur Atomic Power Station (T.A.P.S.) is located in which state of India?
Ans: Maharashtra

Ques 22. The Indian Space Research Organization (ISRO) will launch the INSAT-3DR satellite for what purpose?
Ans: It will help to predict weather patterns and also provide search and rescue information.

Ques 23. What is the originating point of Brahmaputra River?
Ans: Angsi Glacier near Mansarovar Lake (Tibet, China)

Ques 24. The headquarters of the Mashreq bank are located in which country?
Ans: Dubai, United Arab Emirates.

Ques 25. National Automated Clearing House (NACH) replaces?
Ans: Electronic Clearing System (ECS)

Ques 26. The small finance banks will be required to extend _____ percent of its Adjusted Net Bank Credit (ANBC) to the sectors eligible for classification as priority sector lending (PSL) by the Reserve Bank?
Ans: 75

Ques 27. Niche Banking is headed by?
Ans: Nachiket Mor

Ques 28. Where is the headquarters of WHO located?
Ans: Geneva, Switzerland

Ques 29. Where is the headquarters of Prathama Bank located?
Ans: Moradabad

Ques 30. Where is the headquarters of IDBI is located?
Ans: Mumbai


More Questions Will Be Uploaded Soon. Stay Tuned.

Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com