GK Questions Asked in IBPS Clerk Mains Exam - 1 January 2017


Ques 1. Which of the following countries held the Hand in Hand military exercise?
Ans : India & China

Ques 2. In which of the following states is Gobind Sagar Dam located?
Ans : Bilaspur District (Himachal Pradesh)

Ques 3. With which of the following fields was Balamuralikrishnan who recently passed away associated?
Ans : Singer Composer


Ques 4 In which type of Electronic Fund Transfer there are hourly slots?
Ans : NEFT

Ques 5.Where was Global Citizen Fest 2016 held?
Ans: Mumbai

Ques 6. Kumarakom Bird Sanctuary is situated at
Ans : Kottayam ( Kerala)

Ques 7. What does P in EFPOS stand for?
Ans : POINT ( electronic funds transfer at point of sale)

Ques 8. What are the issues in CPs?
Ans: (Commercial paper is an unsecured form of promissory note that pays a fixed rate of interest. It is typically issued by large banks or corporations)

Ques 9.  With which of the following countries has India signed 145 m7777 howitzer deal?
Ans : US

Ques 10. By which of the following has NFS (National Financial Switch) been developed?
Ans : National Payments Corporation of India (NPCI)

Ques 11. What is the limit of foreign investment in universal banks?
Ans : 49 % for first five years

Ques 12. Which micro finance company has received final license from The Reserve Bank of India (RBI) to start operations as Small Finance Bank (SFB) ?
Ans : Utkarsh Micro Finance

Ques 13. In which of the following countries is  Rabobank situated?
Ans : Netherlands

Ques 14. What is the Rate of Lending of RBI to commercial banks called?
Ans : Bank Rate ( Repo Rate is for short term only)

Ques 15. Who won the International Children Prize 2016 from UAE?
Ans : Kehkashan Basu

Ques 16. Who owned the Initial shares of RBI?
Ans : Private Shareholders

Ques 17. What was the theme of International day of persons with disability 2016?
Ans : Achieving 17 Goals for the Future We Want

Ques 18. Local Area Banks have jurisdiction over
Ans : Local Area Banks have jurisdiction over a maximum of three contiguous districts, and their basic function is to mobilise funds in rural and semi-urban areas

Ques 19. Which Payment bank has 100% equity participation by Government?
Ans : IPPB ( India Post Payment Bank)

Ques 20. First Bollywood based theme park was opened in
Ans : Dubai

Ques 21. Who was the Chairman of RBI’s Inter-regulatory Working Group on Fin Tech and Digital Banking (July 2016)?
Ans : Shri Sudarshan Sen, Executive Director, RBI

Ques 22. Asia’s first 207 km bicycle highway opened in
Ans : UP ( between Etawah and Agra)

Ques 23. Heart of Asia Summit 2016 held was at
Ans : Amritsar (Punjab)

Ques 24. Who authored the book “Immortals of Meluha”?
Ans : Amish Tripathy

Ques 25. Where is the Headquarter of ICC located?
Ans : UAE

Ques26. Small finance banks have to open 25% branches in 
Ans : Unbanked Areas

Ques 27. Max loan size to single obligator can’t be more than what percent of the capital investment?
Ans : 10 % ( For group it will be 15% )

Ques 28. BSBDA-Small Accounts are valid for a period of 12 months initially which may be extended by another_________ if the person provides proof of having applied for an Officially Valid Document (OVD).
Ans: 12 months.

Ques 29. Who won the best actor award at 10th Asia Pacific Screen Awards held at Brisbane?
Ans : Manoj Bajpayee

Ques 30. Current and saving accounts that don’t operate for a period more than 2 yrs are called
Ans : Inactive Account ( No transaction till 365 days is considered as dormant Account)

Ques 31. Micro ATMs are connect via 
Micro ATM are normally POS which connect to the bank’s core banking system using debit card

Ques 32. What is the name of the Web based solution for interbank and other bulk transactions?
Ans : NACH (National Payments Corporation of India)

Ques 33. NBFC accept deposits for a maximum period of
Ans : 60 months ( Minimum 12 Months)

Ques 34. Irom sharmila belongs to 
Ans : Manipur
Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here

Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com