Tricks to Solve Phrase Replacement with Examples

(Q. 1- 10): Which of the phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark 'E' as the answer.

1. Less than a million of rupees are required immediately. Go to the bank and withdraw the cash.
A. rupees were
B. rupees was
C. rupees to be
D. rupees is
E. No correction required

Answer: Option D.
Explanation: Whenever adjectives such as much, less, little and more are used as nouns, they are always followed by a singular verb. Another Example: A little of good habits makes our life happy – is the correct sentence.

2. Soup and Salad are a wholesome food.
A. are
B. are not
C. may be a
D. is a
E. No correction required

Answer: Option D.
Explanation: If two subjects express one common idea, it is always followed by a singular verb. Another Example: Bread and Butter is a good breakfast – is the correct sentence.

3. I as well as my mother are going to attend the meeting.
A. am going
B. is going
C. were going
D. had been going
E. No correction required

Answer: Option A.
Explanation: If two subjects are joined together by as well as; then the verb in the sentence will always be according to the first subject. Another Example: He as well as his brothers is sitting in the park – is the correct sentence.

4. A mango is considered the king among fruits.
A. An apple
B. An mango
C. A apple
D. The mango
E. No correction required

Answer: Option D.
Explanation: Whenever a singular noun represents the whole class, then “The” is used before it. Another Example: The ass is used as a beast of burden – is the correct sentence. But remember “Man” and “Woman” do not take “the” before them. For Example: Man is mortal – is the correct sentence.

5. He bought ten dozens of bananas.
A. large quantity
B. plenty of
C. ten dozen
D. did not bought
E. No correction required

Answer: Option C.
Explanation: Words like dozen, score, hundred, thousand, pair, million, etc. when preceded by a numeral are used as singulars. Another Example: I have four pair of shoes – is the correct sentence.

6. I want one of the book kept on the table.
A. this very book
B. any book
C. one of the books
D. no book
E. No correction required

Answer: Option C.
Explanation: ‘One of’ or ‘Any of’ is always followed by plural verbs. Another Example: Any of these tools may serve my purpose – is the correct sentence.

7. I have been working for this institute since four months.
A. for four months
B. for 4 months
C. less than 4 months
D. not for four months
E. No correction required

Answer: Option A
Explanation: “For” is used in the Perfect Continuous Tense showing the approximate duration of action. They have been living in this house for six years – is the correct sentence.

8. Sonia Gandhi has been ill for last Monday.
A. is ill for last
B. was ill for last
C. has been ill since last
D. had been ill for last
E. No correction required

Answer: Option C
Explanation: “Since” is used with the specific point of time and not approximation. Another Example: Since 2001, he has been living in Ludhiana – is the correct sentence.

9. Pune is certain to win the IPL series.
A. most likely
B. not likely
C. impossible
D. probably
E. No correction required

Answer: Option E
Explanation: “Likely”, “Certain”, and “Sure” are always followed by “to”. Another Example: We are sure to have help – is the correct sentence.

10. Walk slowly lest you should not fall.
A. fast lest you should not
B. fast lest you should
C. slowly lest you should
D. slowly and you should
E. No correction required

Answer: Option C 
Explanation: “Lest” means “to avoid the risk of”, “ऐसा न हो कि” Lest thus includes ‘Not” in itself. Another Example: Walk fast lest you should miss the train – is the correct sentence.
Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here

Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com