**1. A work could be completed by certain workers in 22 days. However, due to 3 workers being absent, it was completed in 24 days. The original number of workers was -**

B. 18

C. 36

D. 25

**2.A and B together can do a piece of work in 18 days, B and C in 24 days, and A and C in 36 days. The number of days, all of them working together take to complete the work, is-**

A. 18

B. 16

C. 17

D. 15

**3. Two taps can fill a tank in 4 hours and 5 hours respectively. It both the taps are opened alternatively for 1 hour, starting with the first. How much time will it take to all the tank.**

A. 4 h 20 m

B. 4 h 24 m

C. 4 h 30 m

D. 4 h 36 m

**4. Twenty women can do a work in sixteen days. Sixteen men can complete the same work in fifteen days. The ratio between the capacity of a man and a woman is:**

A. 3 : 4

B. 4 : 3

C. 5 : 3

D. 5 : 7

**5. 5 women and 2 men working together can do four times as much work per hour as a woman and a man together. Compare the work of a woman with that of a man.**

A. 3 : 2

B. 1 : 2

C. 2 : 1

D. 2 : 3

**6. 12 boys or 15 girls can do a certain work in 14 days. Find the number of days that 7 boys and 5 girls will take to complete the same work.**

**7. Two pipes A and B can fill a cistern in 20 and 24 min respectively. Both pipe being opened; find when the first pipe must be turned off, so that the cistern may be filled in 12 min.**

A. after 25 minutes

B. after 10 minutes

C. after 15 minutes

D. after 20 minutes

**8. Pipes A and B fill a tank in 30 minutes and 15 minutes. Pipe C drains 12 litres of water in a minute. If all of them are kept open when the tank is full, the tank empties in 30 minutes. How much water can the tank hold?**

A. 80 litres

B. 90 litres

C. 75 litres

D. None of these

**9. 10 boys can finish a certain work in 10 days, whereas it takes 12 girls to finish it in 10 days. If 15 boys and 6 girls undertake to complete the work, how many days will they take to complete it?**

A. 9 days

B. 7 days

C. 5 days

D. 3 daysE.

**10. A can do a piece of work in 10 days and B can do it in 15 days. They start the work together but B goes away after 3 days and A continues till the work is-**

A. 10 days

B. 8 days

C. 11 days

D. 11.5 days

## Answers & Solution

#### 1. Option A.

Let x = original number of workersSo, ATQ, 22x = 24(x – 3)

or, 22x = 24x – 72

⇒ x = 36

#### 2. Option B.

The number of days taken by A, B and C to complete the work while working together-#### 3. Option (B)

Assuming Capacity of Tank=4*5=20LTap 1 = 20/4 =5L/h

Tap 2 = 20/5= 4L/h

After 4 hours ,total filled=5+4+5+4=18L

Time taken for Remaining=2/5hours =24min

So. Total time= 4h 24min

#### 4. Option (B)

20W×16=16M×15Man/Woman=4/3

#### 5. Option (C)

(5W+2M)’s 1 day work= (1W+1M)’s 4 Day’s Work5W+2M=4W+4M

W/M =2/1

#### 6. Option (D)

No. of Days= 1/(7/14*12 + 5/14*15) = 15 3/11 Days

This means the other half of the tank will be filled in 10 min.

#### 7. Option (B)

The Cistern is to be filled in 12 min. Second pipe can fill only 12/24=1/2 of the cistern in total time.This means the other half of the tank will be filled in 10 min.

#### 8. Option (B)

#### 9. Option (C)

10B*10=12G*105B=6G

(15B+6G)X=10B*10

20B.X=10B*10

X=5 days

#### 10. Option (B)

*NABARD Grade A and B Study Material by Ramandeep Singh - Download here*### Oliveboard Test Series(Recommended)

####
*Bank Exams Today Notes*

*Bank Exams Today Notes*

## 0 comments:

## Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com