GK Questions Asked in SSC CGL 2017- PDF


Download Desktop Version PDF

Download Mobile Friendly PDF

Get 3000 GK Questions here

Q1. Who is the Vice-Chairman of NITI Ayog?
Ans. Rajiv Kumar

Q2.  What is the SI Unit of Force?
Ans. Newton

Q3. Who was the Grandson of Emperor Ashoka?
Ans. Dashrath Maurya, Samprati & Satakarni

Q4. The Dynasty followed by Tughlaq was
Ans. Sayed Dynasty

Q5. What is the Internal Resistance of Ideal Ammeter?
Ans. Zero

Q6. What should be the Minimum age of Vice President of India?
Ans. 35 Years

Q7. Which substance does not form smog?
Ans. Methane

Q8. Pannalal Ghosh is associated with which of the following musical instruments?
Ans. Flute

Q9. Who authored the book "Sellout Book"?
Ans. Paul Beatty

Q10. Name the son of Chandragupta Maurya.
Ans. Bindusara

Q11. Which dynasty came after Tughlaqs?
Ans. Sayyid Dynasty

Q12. Ekuverin Military exercise was held between India and
Ans. Maldives

Q13. Duncan line passes through
Ans. Indian Ocean

Q14. What is the SI Unit of Pressure?
Ans. Pascal

Q15. What is the SI Unit of work?
Ans. Joule

Q16. What does Quo Waranto mean?
Ans. By what warrant

Q17. Who invented Laser Printer?
Ans. Gary Starkweather

Q18. Rusting is a process of
Ans. the reaction of metal

Q19. Where is Temple Bhairava located?
Ans. Mumbai

Q20 Who is the major defense partner of USA?
Ans. India

Q21 What is the current repo rate in India?
Ans. 5.75%


Q22. How many people can be nominated by The Presiden of India in Lok Sabha?
Ans. Two

Q23. Who among the following cricketers conferred with the Polly Umrigar Award 2017?
Ans. Virat Kohli

Q24. Where is Temple of Patal Bhairava located?
Ans. Ujjain

Q25. How many fundamental rights are recognized by the Indian constitution?
Ans. 7

Q26. In which year did Cabinet Mission come to India?
Ans. 1946

Q27. Who was the first Viceroy of India by Britishers?
Ans. Lord Canning 1858-1862

Q28. Lavani Folk Dance belongs to which state of India?
Ans. Maharashtra

Q29. Mariana Trench is located in which ocean?
Ans. The Pacific Ocean

Q30. Anemia is caused by the deficiency of
Ans. Iron

Q31. To which country does Sheikh Hasina belong?
Ans. Bangladesh

Q31. Name the scheme launched by Andhra Pradesh for Below Poverty Line people
Ans. Aarogya Raksha scheme

Q32. Who invented X-ray?
Ans. Wilhelm Conrad Röntgen

Q33. How many players play for each team in Polo game?
Ans. 4 players

Q34. What is the chemical name of Dry Ice?
Ans. carbon dioxide

Q35. Who authored the book Nyayasutra?
Ans. Akṣapāda Gautama

Q36. ‘Azad Bachapan ki Aur’ book is authored by
Ans. Kailash Satyarth

Q37. Which metal is used as a Galvanising agent?
Ans. Zinc

Q38. In Bangladesh, River Ganges is known as
Ans. Padma

Q39. For which organ of the human body is Pacemaker used?
Ans. Heart

Q40. "My Country My Life" book is authored by
Ans. Lal Krishan Advani

Q41. Masai Tribe belongs to which country?
Ans. Kenya

Q42. Which country does S represent in BRICS?
Ans. South Africa

Q43. In India, Tsangpo river is known as
Ans. Brahmaputra

Q44. What is the full form of LAN?
Ans. Local Area Network

Q45. Who discovered Cholera?
Ans. Filippo Pacini

Q46. Which movie won The Oscar Award 2017 for Best Movie of The Year?
Ans. Moonlight

Q47. Which neighboring country of India produces opium?
Ans. Pakistan

Q48. Which Indian States has the largest Coastal boundary?
Ans. Gujarat

Q49. Swaraj is my Birth Right and I shall have it’ slogan was given by
Ans. Bal Gangadhar Tilak

Q50. Itai Itai disease is caused by
Ans. Cadmium Poisoning

Q51. The auxiliary bud grows from which part of the plant?
Ans. Leaf

Q52. Xylem carries ______ in plants.
Ans. Water

Q53. Who wrote the book ‘Citizen and Society’? 
Ans. Mohammad Hamid Ansari

Q54. Which acid is present in Ant Sting?
Ans. Formic acid

Q55. Who won the Nobel Prize for Literature 2017?
Ans. Bob Dylan

Q56. Who was the court poet of Harshawardhana?
Ans. Banadatta

Q57. Vijay Stambh was built by
Ans. Rana Kumbha

Q58. In Rajasthan Mirage is formed due to the effect of
Ans. Total Internal Reflection

Q59. Indian of the year Award by Brands Academy was given to
Ans. Writer Preeti Shenoy

Q60. Theory of Sovereignty is given by
Ans. Austin

Q61. Which is the weakest bone in the human body?
Ans. Spinal cord

Q62. Lingaraj Temple is dedicated to
Ans. Harihara

Q63. Venkateswara Temple is dedicated to
Ans. Lord Shiva

Q64. Tirthankara Temple is dedicated to
Ans. Lord Vishnu

Q65. Arrange the following in the order events had taken place in Indian history (Ascending Order).
Ans. i) Non – Cooperation movement – 1920
ii) Poona Pact – 24 Sep 1932
iii) Quit India Movement – 8 Aug 1942
iv) Cabinet Mission – 1946

Q66. What is the function of the kidney?
Ans. Extraction of waste from blood.

Q67. What is cyclone called in China?
Ans. Typhoon

Q68. Konark temple was made by
Ans. King Narasimhadeva

Q69. Forest Institute of India is located in
Ans. Dehradun, Uttrakhand

Q70. Who is the Author of the book ‘Numbers do lie’?
Ans. Akash Chopra

Q71. Who won the Miss Universe Title 2017?
Ans. Iris Mittenaere

Q72. Who discovered Bacteria?
Ans. Leeuwenhoek

Q73. Who was the First governor general of Bengal?
Ans. Warren Hastings

Q74. Blood pH is basic or acidic?
Ans. Basic

Q75. India touches maximum borderline area of which country?
Ans. Bangladesh

Q76. The executive head of our country is
Ans. The President

Q77. Biography of Rekha: The Untold Story book was written by
Ans. Yasser Usman

Q78. What is the SI unit of Current?
Ans. Ampere

Q79. Gandhiji started Civil Disobedience movement in which year?
Ans. 1930

Q80. Which of the following is not a plant hormone?
Ans. Thyroxine

Q81. Nephron belongs to
Ans. Excretory System

Q82. Name the Mughal Emperor who was illiterate.
Ans. Akbar

Q83. Which country left the TPP or Trans Pacific Partnership?
Ans. USA

Q84. What is the reason behind the formation Anions?
Ans. Anions are formed when a metal loses electrons

Q85. The product of the mass of a body and linear velocity of a body is called the body’s
Ans. linear momentum

Q86. Who appoints the Governors of State in India?
Ans. President

Q87. What is the cause of Acid Rains?
Ans. A chemical reaction that begins when compounds like sulfur dioxide and nitrogen oxides are released into the air.

Q88. Who is the inventor of World Wide Web?
Ans. Robert Cailliau

Q89. Which country is divided by the Strait of Malacca?
Ans. Malay Peninsula & Indonesian island of Sumatra

Q90. A latitude that passes through Sikkim also touches
Ans. Rajasthan

Q91. Sai Praneeth is associated with which sport?
Ans. Badminton

Q92. Sunlight helps to get vitamin
Ans. D

Q93. How many bits consist of an IP Address.
Ans. 32 bits

Q94. India will import crude oil from which country for the first time?
Ans. US

Q95. Full form of CAD in the computer?
Ans. Computer Aided Drafting.

Q96. What is the Chemical formula of sodium chloride?
Ans. NaCl

Q97. The mirror which shows the enlarged and inverted image?
Ans. Concave Mirror

Q98. Name the book written by Shashi Tharoor?
Ans. The Great Indian Novel

Q99. Photosynthesis occurs in plants by chlorophyll with the presence of
Ans. Sunlight

Q100. Which gas contributes more to global warming?
Ans. carbon dioxide

Q101. Which neighbor of India is called as Druk Yul?
Ans. Bhutan

Q102. Who led Bardoli Satyagraha.
Ans. Sardar Vallabh Bhai Patel

Q103When did Bal Gangadhar Tilak join Congress?
Ans. 1890

Q104. Who is called the father of India Unrest?
Ans. Bal Gangadhar Tilak

Q105. Anions are formed by
Ans. accepting electrons

Q106. What is the product of Mass velocity called?
Ans. linear momentum

Q107. Which of the following invention was made by Sir Humphry Davy?
Ans. Electric bulb

Q108. Tropical Rain Evergreen forests are found in which part of India?
Ans. Western Ghats, Andaman and Nicobar Island

Q109. Madhuri Dixit is associated with which Dance Form? 
Ans. Kathak.

Q110. Cardamom is found in which part of the tree?
Ans. seeds

Q111. “My story” autobiography is of which cricketer –
Ans. Michel Clarke

Q112. “Gambit” is associated with which sports?
Ans. Chess

Q113. Fundamental Duties mentioned in which part of the Indian Constitutution?
Ans. IV A

Q114. 9th Parallel line is between which countries
Ans. USA and Canada

Q115. What is the minimum age for Governor post –
Ans. 35 years

Q116. Due to which phenomenon the depth of a tank looks shallow from above –
Ans. Refraction

Q118. Which of the following is an aluminum ore –
Ans. Cryolite

Q119. Insulin is a/an
Ans. Hormone

Q120. Matching the following pairs.
Ans. A. J J Thomson- Electron
B. Penicillin- Fleming
C. Optical Fiber- Narinder Singh Kapany
D. Madam Curie- Radium

Q121. Which line passes through India
Ans. Tropic of Cancer

Q122. Which country is not a member of SAARC?
Ans. China

Q123. Cinnamon is extracted from
Ans. Bark

Q123. Six Machine is the autobiography of which cricketer?
Ans. Chris Gayle

Q124. SI unit of temperature
Ans. kelvin

Q125. The biggest mammal
Ans. blue whale

Q126. What is the full form of RNA?
Ans. ribo nucleic acid

Q127. Which country blocked Facebook?
Ans. North Korea

Q128. Strait of Gibraltar dispute between which two countries?
Ans. Britain and Spain

Q129. Ghadar party was founded by
Ans. Lala Hardayal

Q130. East India company established in which year?
Ans. 31 December 1600

Q131. What is Netscape navigator?
Ans. web browser

Q132. Who is the inventor of In vitro fertilisation?
Ans. Robert G. Edwards

Q133. What is PH value of milk?
Ans. 6.7

Q134. What is prime lending rate?
Ans. The prime rate is the interest rate that commercial banks charge their most credit-worthy customers.

Q135. Wind in Sahara desert is called
Ans. Harmattan

Q136. Name the largest cell of the human body?
Ans. Ovum

Q137. Who wrote Akbarnama?
Ans. Abu'l-Fazl ibn Mubarak

Q138. Which industry uses potassium sulfate?
Ans. Fertilising

Q139. Panja Sahib gurudwara is located in which country?
Ans. Pakistan

Q140. Military exercise ‘Cobra Gold’ is held between Thailand and
Ans. United States

Q141. Human Skin’s color is due to which pigment? 
Ans. Melanin

Q142. Who won Rajiv Khel Ratna 2016?
Ans. Sakshi Malik, Jitu Rai, P. V. Sindhu, Dipa Karmakar

Q143. Power House of Cells
Ans. Mitochondria

Q144. Scheme for pregnant women to give 6000 Rs started on which date?
Ans. 1 January 2017

Q145. NaOCl2 is the formula of which substance?
Ans. Sodium Chrolite

Q146. Match the following:
Ans. Brihadeeswarar temple – Karnataka
Lingaraj Temple – Odisha
Dilwara Temple – Rajasthan

Q147. Sachin Tendulkar hits 100 century in which stadium?
Ans. Sher e Bangla

Q148. Name of the Sachin Tendulkar autobiography?
Ans. Playing It My Way

Q149. India signs black money agreement with which country?
Ans. Switzerland

Q150. Which right has been removed from fundamental rights?
Ans. Right to Property

Q151. MTNL in which category of PSU?
Ans. Navratna PSU’s

Q152. Nagananda book written by
Ans. Harsha

Q153. Alveoli deals with which part of the system?
Ans. Respiratory

Q154. Which actress won National Award 2017? 
Ans. Taapsee Pannu for Pink

Q155. What is the free health check-up date of PM Matritva Yojana scheme
Ans. 9th of every month

Q156. JB Dunlop invented
Ans. Rubber & Tyre

Q157. Full form of BOD
Ans. Biological Oxygen Demand

Q158. Full form of FTP.
Ans. File Transfer Protocol

Q159. SI Unit of sound intensity
Ans. Decibel

Q160. Name the national water animal of India?
Ans. Gangetic dolphin

Q161. Study of fungi is called 
Ans. Mycology

Q162. Who is the author of the book “The Ministry of Utmost happiness”?
Ans. Arundhati Roy

Q163. Name the bacteria who is responsible for jamming of curd?
Ans. lactobacillus

Q164. The term of Comptroller Auditor General?
Ans. 6 years

Q165. Who discovered the Polio vaccine discovery 
Ans. Dr. Jonas Salk

Q166. Sodium bicarbonate usually named as
Ans. Baking Soda

Q167. Name the first governor general of India?
Ans. Warren Hastings

Q168. Who was the first female Emperor of India?
Ans. Razia Sultana

Q169. Pairs of ribs in the human body
Ans. 12 Pairs

Q170. What is the SI unit of heat energy?
Ans. Joule

Q171. When you are moving upwards, which is constant?
Ans. Velocity

Q172. Which planet is called Earth's twin planet?
Ans. Venus

Q173. Lines joining places receiving equal amount of rain fall are called
Ans. Isohyets

Q174. How many Indian states share a land border with Nepal
Ans. 5

Q175. Full form of DNA
Ans. Deoxyribonucleic acid.

Q176. Which is the highest point of the Andaman and Nicobar Islands?
Ans. Saddle Peak

Q177. Which country has no written constitution?
Ans. United Kingdom, Israel, Canada, New Zealand

Q178. Jallikattu is organized on the occasion of which festival?
Ans. Pongal

Q179. Who is centigrade scale inventor?
Ans. Anders Celsius

Q180. The state having largest area under waste land is
Ans. Rajasthan

Q181. Pascal’s law was given by
Ans. Blaise Pascal.

Q182. How does Unicellular organism reproduce?
Ans. binary fission

Q183. Which is not malleable?
Ans. Potassium

Q184. Name the major god in Rigveda?
Ans. Indra

Q185. GDP deflator formula?
Ans. Divide Nominal GDP by Real GDP and then multiplying by 100.

Q186. Which state first implemented Mahila police volunteer scheme as a trial?
Ans. Haryana

Q187. Who checks the cash reserved by the bank? 
Ans. RBI

Q188. INDIA pact with which country for Oil supply till 2022?
Ans. Nepal

Q189. The number of Indian state touching Nepal?
Ans. Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal, and Sikkim.

Q190. The common name of sodium bicarbonate.
Ans. Baking soda

Q191. Vayosri Yojna funded by which organization?
Ans. Central Government

Q192. Right portion of heart receives what kind of blood
Ans. impure

Q193. How many times a person can participate in presidential elections?
Ans. No Limit

Q194. Bronze is an alloy of
Ans. Copper & tin

Q195. SAARC summit 2016 was postponed, where was it to be held?
Ans. Pakistan

Q196. Rail link was laid from China on 10th April 2017 to which country?
Ans. UK

Q197. Night blindness caused due to deficiency of?
Ans. Vitamin A

Q198. Who killed Lord John Saunders?
Ans. Bhagat Singh and Shivaram Rajguru

Q199. “Hema Malini: Beyond the Dream Girl” is written by?
Ans. Ram Kamal Mukherjee

Q200. What does I mean in MICR?
Ans. Ink

Q201. The concept of Judicial Review in our Constitution has been taken from the Constitution of :
Ans. USA

Q202. “Queensbury Rule” is related to which sport?
Ans. Boxing

Q203. Name the largest gland in the human body?
Ans. Liver

Q204. “Dulari Kanya” scheme started by which state?
Ans. Arunachal Pradesh

Q205. Theory of Relativity was given by?
Ans. Albert Einstein

Q206. Hydraulic lift works on which principle?
Ans. Pascal's principle

Q207. White revolution, Green revolution and Blue revolution with their leaders.
Ans. Father of Green Revolution in India is M.S. Swaminathan
Father of Green Revolution is Norman Borlaug
Father of Blue Revolution is Dr. Hiralal Chaudhary.
Father of White Revolution is Dr. Verghese Kurien.

Q208. The first supercomputer in the world?
Ans. Atlas

Q209. What is a Direct transformation from solid to gas is called?
Ans. Sublimation

Q210. Name the article which is heart and soul of Indian Constitution?
Article 32 of the Indian Constitution i.e. Right to Constitutional Remedies

Q211. What is the SI unit of power?
Ans. Watt

Q212. The rolling plan introduced after which 5-year plan?
Ans. Fifth five-year plan (1977-78)

Q213. The chemical formula of quick lime
Ans. CaO

Q214. Serena Williams defeated her sister to win which record?
Ans. Record 23rd Slam Title

Q215. Where will the BRICS Summit 2017 be held?
Ans. Xiamen

Q216. Ginger is stem or root?
Ans. stem

Q217. Recently Filmfare lifetime achievement award 2017 is given to?
Ans. Shatrughan Sinha

Q218. Who is the author of the book “The Windfall”?
Ans. Diksha Basu

Q219. After which act East India Company lost monopoly of trading?
Ans. Charter Act of 1813

Q220. The special majority used in which amendments?
Ans. Article 249

Q221. Which country has launched Longest bullet train in January 2017?
Ans. China

Q222. The human brain is divided into how many parts?
Ans. Three main parts: the forebrain, midbrain, and hindbrain

Q223. Which Governor banned Sati Pratha in India?
Ans. Lord William Bentinck

Q224. “An Unsuitable Boy” is written by
Ans. Karan Johar

Q225. Who invented the RADAR?
Ans. Heinrich Hertz

Q226. In which policy market does not have price control?
Ans. Monopoly

Q227. Which of the following is not a green house gas?
Ans. Hydrogen

Q228. Electron was invented by
Ans. J. J Thomson

Q229. Which is the article number for a financial emergency?
Ans. 360

Q230. Poona pact agreement signed between Gandhi and
Ans. B. R. Ambedkar

Q231. The formula of Milk of Magnesia?
Ans. Mg(OH)2

Q232. Who discovered sodium?
Ans. Humphry Davy

Q233. Who got Booker Prize in 2016?
Ans. Han Kang

Q234. Which part of Himalaya is located between Kali and Sutlej river?
Ans. Kumaon Himalayas

Q235. Brinjal, the tomato is from which category of vegetable?
Ans. Fruit

Q236. What is vocal cord length in men?
Ans. 17 mm

Q237. Amendment under which age of high court and supreme court judge increased to 65 year?
Ans. 114th Amendment

Q238. In which year the Jama Masjid was built?
Ans. 1644 and 1656.

Q239. Open defecation is related to which scheme?
Ans. Swachh Bharat

Q240. Earthworms, leeches belongs to which group?
Ans. phylum Annelida

Q241. Queen Didda ruled in which region?
Ans. Kashmir

Q242. Who won the Chinese Grand Prix in 2017?
Ans. Lewis Hamilton

Q243. Agra fort was built by whom?
Ans. Akbar

Q244. Kelvin is the unit of
Ans. Temperature

Q245. How many states India has as of June 2017?
Ans. Ans. 30

Q246. Who invented ECG?
Ans. Willem Einthoven

Q247. Charminar is in which state of India?
Ans. Hyderabad (Telangana)

Q248. Which country is not a member of Bay of Bengal BIMSTEC?
Ans. Member Countries: Bangladesh, India, Myanmar, Sri Lanka, Thailand, Bhutan and Nepal

Q249. What is act as a shield against UV Ray?
Ans. Ozone Layer

Q250. India’s rank in Human Development Index (HDI) 2015?
Ans. 131

Q251. Who built Red Fort in Delhi?
Ans. Shah Jahan

Q252. Name the programme launched by GOI for cleanliness of children?
Ans. Bal Swachta Mission-14-Nov-2014

Q253. Name the country who host the football world cup 2014?
Ans. BRAZIL

Q254. Who is the Father of modern computer? 
Ans. Alan Turing

Q255. Which acid found in ant sting?
Ans. Formic Acid(Methanoic acid)

Q256. Who built Jama Masjid?
Ans. Shah Jahan between 1644 & 1656

Q257. Push and pull of object is called?
Ans. Force

Q258. Fundamental right in which one can directly move to the supreme court in case violation of their Fundamental Right? 
Ans. Article 32

Q259. The river which flows from India to Pakistan is
Ans. Indus River

Q260. Which movie won 62nd Film fare award? 
Ans. DANGAL

Q261. Who won the Rugby championship in 2015?
Ans. Australia

Q262. Who invented world’s first Electric Tram line? 
Ans. Fyodor Pirotsky in 1880 operated in Sestroretsk near Saint Petersburg, Russia

Q263. Which countries have a centrally planned economy?
Ans. North Korea & Cuba

Q264. When any metal reacts with NaOH, then what is the product?
Ans. Hydrogen gas

Q265. Which algae will have rapid growth in nutrient rich lakes or ponds?
Ans. Blue-Green Algae

Q266. One complete to and fro motion of a pendulum from rest position is called?
Ans. One Oscillation

Q267. Paintings became famous during the period of which Mughal Emperor? 
Ans. Akbar

Q268. What is the alternative name for platelets?
Ans. Thrombocytes

Q269. Which is the outermost layer of xylem?
Ans. Sapwood (Alburnum)

Q270. In which region of Himalayas does Dihang (Brahmaputra) River originate?
Ans. Angsi Glacier located on the northern side of the Himalayas in Burang county of Tibet

Q271. Which yojana has been introduced by Government of India for issuing of Soil cards to farmers?
Ans. Soil Health Card Scheme

Q272. Endarch or exarch arrangement, which arrangement is present in Stem?
Ans. Endarch –Stem, Exarch- Roots

Q273. Which OS has Teach text feature?
Ans. IOS

Q274. Name the bus between India & Pakistan?
Ans. Sada-e-Sarhad

Q275. How many legislative assemblies are there in Sikkim? 
Ans. One (Unicameral legislature)

Q276. Which song got Grammy award in 2016? 
Ans. Ed Sheeran, ‘’Thinking out Loud’’

Q278. Which team won IPL 2017?
Ans. Mumbai Indians

Q279. Fill in the blanks: -mg + O2=? 
Ans. It is unbalanced. To balance the equation , 2mg + O2 = 2mgo

Q280. Who is responsible for the death of Dara Shikoh? 
Ans. Aurangzeb

Q281. Who invented proton?
Ans. Rutherford in 1920

Q282. Who won the Bahrain Grand Prix Award,2017?
Ans. Sebastian Vettel, Germany

Q283. Who discovered the Potassium?
Ans. Humphry Davy

Q284. Where is Humayun’s Tomb situated?
Ans. New Delhi

Q285. Which mirror used in rear view?
Ans.  Convex Mirror

Q286. If weight of a person on earth is 60kg, what will be the weight of the same person on moon?
Ans. 10Kg (1/6 th of the strength of gravity on Earth)

Q287. When an Acid & a base are placed together, they react to form salt and ______? 
Ans. Water

Q288. To which country India gave 35 Crore to children of freedom fighters?
Ans. Bangladesh

Q289. Trade union will come under which list of division of powers?
Ans. Concurrent list

Q290. What is the full form of HTML?
Ans. Hypertext Markup Language

Q291. Flatworm belongs to which phylum? - 
Ans. Phylum of relatively simple bilateral, unsegmented, soft-bodied invertebrates

Q292. Namak Satyagraha or Salt March completed in How many days?
Ans. 24 days in 1930

Q293. By how much World’s temperature has increased in one decade?
Ans.  -0.17 degree Celsius

Q294. India is…. largest country according to Area?
Ans. Seventh

Q295. When was AIADMK established?
Ans. 17-Oct-1972

Q296. Which country is top source of FDI in India?
Ans. Mauritius

Q297. What is the length of Vocal cord of women?
Ans. 12.5 mm and 17.5 mm long

Q298. Who built Nalanda University? 
Ans. Monarch named Shakraditya

Q299. Which Acids are present in grapes?
Ans. Tartaric Acid, Malic Acid & Citric Acid

Q300.  If v=u+at , what is ‘u’ in this equation- 
Ans. The velocity at the start (called initial velocity) ‘u’ measured in m/s

Q301. Who discovered Uranus?
Ans. William Herschel

Q302. How many seats in Rajya Sabha from Tripura?
Ans. One

Q303. Which country topped the rank in Human Development Index (HDI)? 
Ans. Norway

Q304. Who is the inventor of Ball pen?
Ans. John Loud

Q304. When were Economic reforms introduced in India?
Ans. 1991

Q305. Chola empire ruled in which part of India – 
Ans. Southern

Q306. Which country was runner up of Rugby world cup 2015?
Ans. Australia

Q307. Which film on other social issues got 64th national Film fare award 2016 ?
Ans. Pink

Q308. Earth’s Crust is made of silica and _________?
Ans. Oxygen

Q309. MgO + H2O
Ans. Mg(HO)2

Q309. Where is SAARC Agriculture Headquarters situated?
Ans. Dhaka, Bangladesh

Q310. Which gas is released in fire extinguisher?
Ans. Carbon Dioxide

Q311. How many seats in Rajya Sabha from Maharashtra?
Ans. 19

Q312. Who was the architect of Gol Gumbaz?
Ans. Yaqut of Dabul

Q313. Which country canceled 457 visas in April?
Ans. Australia

Q314. What is the SI unit of acceleration?
Ans. Meter per second square (m/s2)

Q315. What happens when force is applied to the motionless object?
Ans. object's motion will change

Q316. Name the place where rivers make a sudden twist in plains? 
Ans. Meander

Q317. Where will be FIFA 2018 world cup held?
Ans. Russia

Q318. Which yojana connects state and central?
Ans. Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana

Q319. Who built Charminar?
Ans.  Sultan Muhammad Quli Qutb Shah in 1591

Q320. Animal cruelty comes in which list?
Ans. Concurrent List

Q321. What is soil erosion?
Ans. Soil erosion is the displacement of upper layer of soil, one form of soil degradation

Q322. Other names of copper sulphate
Ans. cupric sulfate, copper sulfate, chalcanthite, blue vitriol, bluestone

Q323. Where was G-20 Summit was held in 2016?
Ans. Hangzhou, Zhejiang

Q324. Electron was discovered by?
Ans. J.J. Thompson in 1897

Q325. Name the train between Kolkata and Dhaka?
Ans. Maitree Express

Q326. Who was the winner of kabaddi world cup 2016?
Ans. India against Iran

Q327. Khurram khan the name of which ruler? 
Ans. Nawab of Palanpur, a princely state of India during the British Raj

Q328. Who discovered Antarctica?
Ans.  Captain James Cook in 1773

Q329. Which article is related to abolition of untouchability
Ans. Article 17

Q330. Population control comes under which list as per 7th schedule? 
Ans. Concurrent List

Q331. Which scheme is started by PM Modi related to LPG connections? 
Ans. Pradhan Mantri Ujjwala Yojana

Q332. How many seats in Rajya Sabha from Orissa?
Ans. 10

Q333. Taj Mahal is constructed by which architect?
Ans. Ustad Ahmad Lahauri

Q334. Gandhi ji in 1918 went where to meet with cotton mill workers to start Satyagrah? 
Ans. Ahmedabad

Q335. Who got Nobel Prize 2016 for literature? 
Ans. Bob Dylan for having created new poetic expressions within the great American song tradition"

Q336. Who got silver medal For India in RIO Olympic & in which sport?
Ans. P.V Sindhu in Badminton

Q337. Who Invented Neon? 
Ans. Morris Travers & William Ramsay in 1898

Q338. 7th largest producer of sugar in world?
Ans. Mexico

Q339. Sher Khan defeated whom? 
Ans. Ghiyashuddin Shah in 1538

Q340. Gol Gumbaz situated at
Ans. Bijapur, Karnataka

Q341. Name of the government scheme for rural development? 
Ans. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act, MNREGA

Q342. Name the product formed when vinegar is mixed with baking soda? 
Ans. carbon dioxide plus water plus sodium ion plus acetate ion

Q343. Where will 2019 Cricket World Cup take place?
Ans. England & Wales

Q344. Bangladesh does not share border with?
Ans. Jharkhand

Q345. Who is the architecture of Humayun’s tomb?
Ans. Mirak Mirza Ghiyath

Q346. Which country will host World Cup Hockey 2018? 
Ans. India

Q347. How many Lok Sabha seats from Uttarakhand?
 Ans. FIVE

Q348. Who is Nur Jahan?
Ans. Nur Jahan was born Mehr-un-Nissa, the daughter of a Grand Vizier (Minister) who served under Akbar & was the most beloved and influential wife of the Mughal emperor Jahangir

Q349. Who invented both lightning rod and bifocal?
Ans. Benjamin Franklin

Q350. Frictional force exerted by a fluid is called?
Ans. Drag

Q351. First capital of Tomar Rajputs? 
Ans. Delhi

Q352. Chlorophyceae family common color?
Ans. Green Colour

Q353. Properties of metals get converted into thin sheets is called as? 
Ans. Malleability

Q354. Railway life insurance scheme on a minimum 92 paisa ticket purchased will cover up to? 
Ans. 10 lakh

Q355. Sher Shah Suri belongs to which dynasty?
Ans. Founder of SUR Empire

Q356. Who is the Secretary General SAARC? 
Ans. Amjed Hussain B. Sial

Q357. Gol Gumbaz was built in which Century?
Ans. 16th Century

Q358. Which country won the maximum number of medals in Rio Olympic 2016?
Ans. USA

Q359. Who was the successor of Rajaraja Chola I?
Ans. Rajendra Chola I

Q360. Hampi is situated in which state? 
Ans. Karnataka

Q361. Cold desert in Himalaya is
 Ans. Stretches from Ladakh (in the state of Jammu and Kashmir) in the north to Kinnaur (in the state of Himachal Pradesh) in the south

Q362. Chemical formula of sulphuric acid
Ans. H2SO4

Q363. Ude Desh Ka Aam Nagrik (Udan) Yojana?
Ans. Traveller can book a seat in flights at only Rs. 2500/-

Q364. Who invented hot balloon?
Ans. Joseph and Jacques Etienne Montgolfier, France

Q365. Free fall of a body is an example of
Ans. motion with changing velocity

Q366. Which country shared the boundary of Sundarbans?
Ans. India & Bangladesh

Q367. Relief provided after natural calamity comes under which list?
Ans. Calamity Relief Fund (CRF)

Q368. Theory of population was given by?
Ans. Thomas Malthus

Q369. How many medals India got in RIO 2016 Olympics? 
Ans.  Two

Q370. Which scheme provides free health check-ups to pregnant women?- 
Ans. Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan (PMSMA)

Q371. Recently women protection App launched in which state? 
Ans. Karnataka -App named ‘SURAKSHA’,

Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here


Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com