New Student Offer - Use Code HELLO

Register Now

Percentage Tricks with Questions (PDF Version)

Published on Monday, November 30, 2015

Meaning and Examples

To understand the meaning of a percentage you have to go through the meaning of number , secondly the ratio and there after the fraction and then we learn about percentage.
meaning

Number

A number is a symbolic representation of each unit set in a particular priority


Ratio and Fraction

To compare those number with each other we use ratio which can also be represented in the form of fraction.Ratio and fraction are co-related to each other in a way. In a fraction the upper value is called as a numerator and the lower value is called as a denominator.The fraction is any value which does not contains zero in the denominator.

Percentage

Till now we have known about number ,ratio and the fraction and now we are comes to the part of percentage.
 Percentage word which is a combination of a word " per cent " that means for every hundred.
The number, which is in a fraction form whose denominator is "100" is called as a percentage and the numerator of the same number is called as a rate per cent .

Examples :

1. A student get 50% marks in an examination if he obtained 250,then the total marks is ?

Sol:
This implies that 50 ' for every hundred '.then total marks is equals to 250/50× 100 = 500
it means 50 marks for every 100.then total marks is equals to 500 and to get that while solving percentage ,it will be easy for you some time to use fraction like 250/1×2 = 500.

2. A student get 33.33% marks in an examination if the total marks is 999, then find his marks ?

Sol:
1/3×999 = 333.

3. A man gave loan at 40% rate of interest.

Sol:
it implies
(i) he will get Rs. 40 on/for every Rs. 100 as a interest.
or
(ii) he will get 2/5 of the principal as  a interest.
or
(iii) he will get 40/100 for every 100.

4. a) A seller get 12% profit on a product.) A seller get 12% profit on a product which is cost Rs. 225 to him/her.

Sol:
(a) 
 A seller get 12% profit implies for every 100% or  3/25 on/for every 100.
(b)
Now If a seller get 12% profit on Rs. 225 that means he get Rs. = 12/100×225 or 3/25×225

'Tips and Tricks'

Now we have two option/method/way to solve this question but we need to consider the which saves our time , so we follow 
he get Rs. = 3/25×225 (fraction is more helpful in this case)
= Rs.27
To calculate it much faster, do remember at least table upto 30 and some important most used fractions:
percentage problems

5.(a) Find 13.33% of 300 ? (b) What percent is equivalent to 1/7 or express 1/7 as rate per cent ?

Sol:
(a) 1/3×300 = 4000 (b) 1/7×100 = 142/7%

6. The income of a person has gone decrease from 1000 to 950.The percent value of income that has gone decreased is ?

Sol:
decrease in income = 1000 - 950 = 50
Percentage Decrease = 50/1000×100 = 5%

7. In a election between two candidates ( Ram and Sham ), the one candidate (Ram) who gets 40% votes is rejected by a majority of 360 votes.Find the total no. of votes polled ?

Sol: 
percentage problems

(60% - 40% = ) 20% ≡ 360
so ,100% ≡ 360/20×100 = 1800.

8. If 2 litres of water is evaporated on boiling from 8 litres of salt solution containing 5% salt, find the percentage of salt in the remaining solution.

Sol: 
percentage
As we know that if we mix salt or sugar in a water and then boil it water will evaporate but salt or sugar will not that's why the quantity of salt or sugar in an original mixture or solution = the quantity of salt or sugar in the remaining mixture or solution
so 5% of 8 = x% of 6
x = 5×8/6
x = 62/3%

9. One type of mixture contains 40% of alcohol and the other contains 30% of  alcohol with respect to it's water. A cane is filled with 8 parts of the first mixture and 6 parts of the second mixture. Find the percentage of alcohol in the new mixture ?

Sol:
 Now to understand this type of problem , first of all you need to understand the fraction.
A number which is a unit set in particular priority , so to divide a unit into any number of equal parts, one or more of these part is known as a fraction of the unit. the lower number indicates the equal parts and the upper number indicates the number of part taken to form the fraction.
percentage 2
percentage tricks
mixture

10. Due to fall in manpower, the production decreased by 25%. By what per cent should the working hour be increased to restore the original production ?

Sol:
Production = Manpower × Working Hour
Decrease in Production = Decrease in Manpower 
Let Manpower = 100 units and Working Hour = 100 units, Suppose working hours increase by x%.
Then, (100-25) (100 + x ) = 100 × 100
100 + x = 400/3 
x = 100/3 ; x = 331/3%

11. What rate per cent is 6 paise of Rs. 1?

Sol:
Rs. 1 = 100 paise
x×100/100 = 6
x = 6 × 100/100
x = 6%

12. The population of the town is 13,800 which was increased by 15% then find the population of the men . If the ratio of the men and women were 2:1?

Sol:
mixture
13,800/115 × 100 = 12,000
2/3×12,000 = 8,000

13. If the price of a commodity be raised by 20%, find by how much per cent must a householder reduce his consumption of that commodity so as not to increase his expenditure?

Sol:
mixture

14. Two numbers are 20% and 40% respectively more than a third number. 

a) Find what percent is the first number of  second ?  
b) Find what percent less than is the first of second ?
c) Find what percent more than is the second of first ?
Sol:
Let there is a third number 100.so,
First = 120 and Second = 140 
a) First of Second = 120/140 ×100 = 600/7 or 853/7 %
b) Difference = 140 - 120 = 20 
First of Second =  20/140×100 = 100/7 or 142/7%
c) Difference = 140 - 120 = 20
Second of First = 20/120×100 = 50/3 or 162/3 

15. The salary of a worker is first increased by 10% and thereafter it was reduced by 10%. What was the change in his salary ?

Sol:
mixture

Here what you need to find is (i) whether increase/ decrease (ii) how much percent Increase / decrease.Now we need to check increase/decrease
10% of 100 = +10 (increase)  , here plus is the sign of increase 
10% of 110 = -11 (decrease )  , here minus is the sign of decrease
decrease% = -11+10 = -1  (because the outcome is negative so it is decrease )
Quicker Method:
Theorem : If the value of a number is first increased by x% and later decreased by x%, the net change is always a decrease which is equal to x% of  x or x2/100.
decrease % = (x2/100) = 1%

16. If the population of a town is increased by 15% in the first year and is decrease by 15% in the next year, what effect can be seen in the population of that town ?

Sol:
mixture
Quicker Method:
decrease % = x2/100 = 1%
decrease% = (15)2/100 = 225/100 = 2.25

17. A shopkeeper marks the price of his goods 12% higher than its original price. After that , he allows a discount of 12%. What is his percentage profit or loss ?

Sol:
mixture
Quicker Method :
(12)2/100 = 144/100 = 1.44 

18. In an examination , a candidate must get 80% marks to pass. If a candidate who gets 210 marks fails by 50 marks, find the maximum marks.

Sol:
percentages

19.The number of seats in a cinema hall is increased by 25%. The price on a ticket is also increased by 10%. What is the effect on the revenue collected ?

Sol:
percentages

20. A candidate who gets 30% of the marks in a test fails by 50 marks. Another candidate who get 320 marks fails by 30 marks. Find the maximum marks ?

Sol:
320 + 30 = x + 50
x = 300
300/30×100
x = 1000

21. A candidate scores 25% and fails by 30 marks, while another candidate who scores 50% marks, gets 20 marks more than the minimum required marks to pass the examination. Find the maximum marks for the examination?

Sol:
25% + 30 = passing marks
50%-20 = passing marks
25x + 30 = 50x - 20
x = 2
100x = 100×2 = 200

==>> Read Quantitative Aptitude Shortcuts


Download PDF


Can I help you?

ramandeep singh

Hey I am Ramandeep Singh. I am determined to help students preparing for RBI, SEBI, NABARD and IBPS exams. Do you want me to help you ?

Join my class here
    Follow me:
Close Menu
Close Menu