From
today on wards we are going to publish various questions with solutions on
various topics for upcoming Banking exams. This session is named as “Mania Session” under the topics Reasoning Mania, Quant Mania, English
Mania, GK Mania & Computer Mania. In the first day of this Mania
Session, we have started with Quant Mania. Try to solve it.
Data Interpretation: Table Chart
Directions (Q. 15): Study the
following table chart carefully to answer the question given below:
The
table graph shows the monetary policy statement issued by the RBI in different
quarters.
Quarters
Rate

Q1

Q2

Q3

Q4

Q5

Q6

Repo
Rate

7.50%

6.25%

7.25%

7.75%

7.75%

8.50%

Reverse
Repo Rate

6.50%

5.25%

6.25%

6.75%

6.75%

7.50%

CRR

4.25%

4.00%

4.50%

4.75%

4.25%

4.50%

SLR

22.50%

23.00%

22.50%

23.50%

22.00%

23.50%

MSF

9.50%

9.75%

8.25%

8.75%

8.25%

9.50%

Bank Rate

9.50%

9.75%

8.25%

8.75%

8.25%

9.50%

1. The difference between the average of the rates
of the sixth quarter and that of the third quarter is
a) 0.25 b)
0.50 c) 0.75 d) 1.00 e)
None of these
2. What is the sum of the average of MSF and that of
Reverse Repo Rate?
a) 14.50 b)
15.50 c) 15.75 d) 15.25 e)
None of these
3. The ratio of the sum of the Repo Rates in all the
given quarters to that of the Reverse Repo Rates in all the given quarters is
a) 17:13 b)
17:15 c) 15:13 d) 13:15 e) None of
these
4. The sum of the Repo Rates in all quarters is what
per cent (approx) of the sum of SLR in all quarters?
a) 32.85
b) 32.25 c) 34.35 d) 33.75
e) None of these
5. The
average of all the rates in the fourth quarters is what per cent (approx) of
the average of all the rates of the first quarters?
a) 100.04
b) 100.48 c) 100.84 d) 100.44 e)
None of these
Try to Solve it within 5 minutes. Please give your answer in comment box.
Answer:
1.
d
Solution:
Average of Q6: (8.5+7.5+4.5+23.5+9.5+9.5)/6=63/6=10.5
Average of Q3: (7.25+6.25+4.5+22.5+8.25+8.25)/6=
57/6=9.50
Required Difference = 10.50  9.50 = 1.00
2.
b
Solution:
Average of MSF: (9.5+9.75+8.25+8.75+8.25+9.50)/6=54/6=9
Average of Reverse Repo Rate: (6.50+5.25+6.25+6.75+6.75)/6=
39/6=6.50
Required Sum = 9+6.50=15.50
3.
c
Solution:
Sum of Repo Rate: (7.50+6.25+7.25+7.75+7.75+8.5)
=45.00
Sum of Reverse Repo Rate: (6.50+5.25+6.25+6.75+6.75+7.5)
=39.00
Required Ratio = 45.00:39.00= 45:39= 15:13
4.
a
Solution:
Sum of Repo Rates: (7.50+6.25+7.25+7.75+7.75+8.5)
=45.00
Sum of SLR:
(22.50+23+22.50+23.50+22+23.50) =137.00
Required %= (45.00/137.00) x100= 32.846=32.85
(approx)
5.
c
Solution:
Sum of Rates in Q4: (7.75+6.75+4.75+23.50+8.75+8.75) =60.25
Sum of Rates in Q1: (7.50+6.50+4.25+22.50+9.50+9.50)
=59.75
Required %= (60.25/59.75) x100= 100.836=100.84
(approx)
All the Best.