Vaisakhi Offer- Use Code VAISAKHI24

Register Now

Number Series : 15 Questions Repeated in the Exams

Published on Monday, March 21, 2016
Number Series

Ques 1.

5, 25, 120, 625, 3125, 15625
(a) 15625
(b) 625
(c) 120
(d) 5
Ans 1. The numbers  in the series are multiplied by 5 to get the next number.
   125 should be in place of 120.

Ques 2.

4, 8, 11, 22, 18, 36, 24, 50
(a) 8
(b) 22
(c) 36
(d) 24

Ans  2. Two numbers from a pair .The first number increases  by 7 for the next pair and the  second  number is the double of first number.
series series

Ques 3.

2, 4, 12, 24, 72, 142, 432
(a) 432
(b) 12
(c) 142
(d) 72
Ans 3. There are two alternate series and in each  series, the numbers are multiplied by 6 to get the next number.
series

Ques 4.

2, 3, 4, 4, 6, 8, 9, 12, 16
(a) 3
(b) 9
(c) 6
(d)12
Ans 4.  There are three alternate  series and in each series,  the numbers are multiplied by 2 to  get the next  number.
series
series I : 2, 4, 8
series II :  3, 6, 12
series III : 4, 8, 16


Ques 5.

97, 91, 86, 83, 79, 77, 76, 76
(a) 86
(b) 76
(c) 91
(d) 83
Ans 5. The difference between the consecutive  numbers in the series decreases by 1 at each step.
series

Ques 6.

7, 11, 11, 9, 15, 7, 19, 5, 23, 1
(a) 5
(b) 7
(c) 1
(d) 9
Ans 6.  There are two alternate series :
series
series I : 7, 11, 15, 19, 23, ( addition of 4 )
series II : 11, 9, 7, 5, 3 ( subtraction of 2)


Ques 7.

3, 7, 12, 28, 48, 118, 192, 448
(a) 12
(b) 118
(c) 28
(d) 7
Ans 7. There are two alternate series and in each series, the numbers are multiplied by 4 to get the next number .
series
  112 should be in place of 118.

Ques 8.

1, 6, 12, 19, 27, ?
(a) 38
(b) 35
(c) 36
(d) 54
Ans 8.  The difference between the numbers in the series double each time, after beginning from 5, i.e.
series

Ques 9.

2, 6, 14, 30, 62, ?
(a) 126
(b) 128
(c) 120
(d) 130
Ans 9.  The difference between the numbers in the series doubles each time,after beginning from  4, i.e.
series

Ques 10.

2, 3, 6, 18, 108,?
(a) 1944
(b) 1658
(c) 648
(d) 1008
Ans 10. Every third number in the series is the product to previous two numbers.
series

Ques 11.

1, 8, 27, 64, 125, ?
(a) 172
(b) 176
(c) 216
(d) 189
Ans 11. The sequence in the  series is cube of number in their natural order.


Ques 12.

2, 3, 5, 7, 11, 13, ?
(a) 19
(b) 57
(c) 31
(d) 17
Ans 12. The series consists of prime number in  increasing order.


Ques 13.

80, 64, 48, 32, 16, ?
(a) 4
(b) 0
(c) 8
(d) 1
Ans 13. The number in the series are decreasing with the  difference of 16 at each  step.


Ques 14.

9, 18, 90, 810, 819, ?
(a) 7371
(b) 900
(c) 8100
(d) 1638
Ans 14. The sequence in the series is x 9, + 9 which is repeated.


Ques 15.

0, 5, 22, 57, ?, 205
(a) 198
(b) 116
(c) 172
(d) 92
Ans 15. The series follows this sequence : cube of  natural numbers starting from 1 minus  odd numbers starting from 1.
series

Must read

Read Number Series shortcuts

ebook store

About us

ramandeep singh

Ramandeep Singh is a seasoned educator and banking exam expert at BankExamsToday. With a passion for simplifying complex concepts, he has been instrumental in helping numerous aspirants achieve their banking career goals. His expertise and dedication make him a trusted guide in the journey to banking success.

  • Follow me:
Close Menu
Close Menu