Profit and Loss - 10 Important Questions for SBI Clerk Exam

April 19, 2016
Profit and Loss

Ques 1.

A dishonest shopkeeper professes to sell his goods at the cost price but use faulty measure. His 1 kg weight measures 950 grams only. find his gain percent.
Ans 1.
Profit and Loss

Ques 2.

Find the single discount which is equivalent to a successive discounts of 50% and 40%.
Ans 2. 
Profit and Loss

Ques 3.

Find the single discount which is equivalent to three successive discount 10%, 20% and 30%.
Ans 3. Here first to all we will determine the single discount, which is equivalent to two successive discounts of 10% and 20%.'
Profit and Loss
Now, we will find a single discount which is equivalent to two successive discounts of 28% and 30%.
Profit and Loss


Ques 4.

A dozen pairs of gloves quoted at Rs. 80 are available at a discount of 10%. Find how many pairs of gloves can be bought for Rs. 24.
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 8
Ans 4. 
Profit and Loss

Ques 5.

How much percent more than the cost price should a shopkeeper mark his goods, so that after allowing a discount of 12.5% he should have a gain 5% on his outlay ?
(a) 9.375
(b) 16.66%
(c) 20%
(d) 25%
Ans 5.  Let the cost price be x Rs. and printed price be y Rs.
Hence, price after giving a discount of 12.5 %
Profit and Loss

Ques 6.

Two mixers and one T.V. cost Rs. 7000, while two T.V.'s and a mixer cost Rs. 9800.The value of one T.V. is
(a) Rs 2800
(b) Rs. 2100
(c) Rs. 4200
(d) Rs. 8400
Ans 6. Let C.P. of mixer be Rs. x and that of a T.V. be Rs. y. 
Then, 2x + y = 7000
and X + 2y  = 9800
Multiplying equation (ii) by 2 and sub-tracting  equation (i) from it, we get 
3 y  = 19600-7000 = 12600 or y = 4200
.. C.P. of as T.V. = Rs. 4200

Ques 7.

A fruit seller has 24kg of apples. He sells a part of these at 20% gain and the balance at a loss 5%. If on the whole the earn a profit of 10%, the amount of apples sold at loss is :
(a) 6 kg
(b) 4.6 kg
(c) 9.6 kg
(d) 11.4 kg
Ans 7. Suppose, the quantity  sold at  a loss be x kg and let C.P. per kg Re. 1
Total C.P. = Rs. 24.
Profit and Loss

Ques 8.

A shopkeeper earns a profit of 12% on selling a book at 10% discount on the printed price. The ratio of the cost price of the printed of the book is :
(a) 50 : 61
(b") 45 : 56
(c) 99 : 125
(d) 55 : 69
Ans 8.
Profit and Loss

Ques 9.

A retailer buys 30 articles from a wholesaler at the price of 27.If he sells this at their marked price , the gain percent in the transaction is :
(a) 9 1/11%
(b) 10%
(c) 11 1/9%
(d) 16 2/3%
Ans 9.
Profit and Loss

Ques 10.

A shopkeeper professes to sell all things at a discount of 10% , but increases the S.P. of each article by 20% .His gain on each article is :
(a) 6 %
(b) 8 %
(c) 10 %
(d) 12 %
Ans 10.
Profit and Loss

Free Exam Resources

Useful material to support your preparation, revision and exam planning.

Continue on BankExamsToday

Revise notes, practice questions and resume anytime.

Meet your mentor

From the Founder

Ramandeep Singh, founder of BankExamsToday

Ramandeep Singh

Banking Educator · Former Banker

Former banker and educator helping aspirants prepare for banking promotion and specialist officer exams with focused, practical guidance.

14+
Years' experience
5,000+
Selections
Ex-BoB
Banking experience