Election Day- Use Code DEMOCRACY24

Register Now

Mixed Aptitude Quiz - 20 ( For SBI Clerical 2016)

Published on Sunday, May 29, 2016


Ques 1.

Two women A and B , working separately can mow a field in 8 and 12 hours respectively. If they work for an hour alternately, A beginning at 9 am, when will the mowing be finished?


Solution :

L.C.M of 8 and 12 = 24

total work = 24 units

A efficiency = 24/8=3
B efficiency = 24/12 = 2

total efficiency = 3+2=5

working alternatively = 24/5 = 4 remaining 4 Units

next A turn its finish 3 units work in 1 hour , B finish 1 unit in 1/2 hour

Total hours = (4*2)+1+1/2 = 9  1/2 hour

Time = 9am + 9 1/2 = 6:30pm

Ques 2.

A man purchased 150 pens at the rate of rs120per pen. He sold 50 pens at a gain of 10%. The % gain at which he must sell the remaining pens so as to gain 15% on the whole outlay is ?

Solution :

50 is 1/3 of 150

(1/3)*10 + (2/3)*x =15


Ques 3.

Siva goes to a supermarket and bought things worth rupees 60, out of which 40 paise went on sales tax. If the tax rate is 10 percent, then what was the cost of tax free items?

Solution :

0.4 -----10%
X  ------ 100% 

X=4

==>60-(4+0.4) = 55.6


Ques 4.

1  7  49  343  ?

Solution :

1×7=7
7×7=49
49×7=343
343×7=2401

Ques 5.

rakesh gave 1∕4th of 40% of her monthly salary to Park Out of the amount Pari received from rakesh.she gave 30% to the maid and the remaining Rs 2.520 Pari Kept with herself. What was rakesh’s monthly salary ?

Solution:

1/4×40%=10% to pari

10%×30%=3% to maid

7% remain------2520
100%-----------36000

monthly salary =36,000


Ques 6.

The price of an article is first increased by 20% and later on the price were decreased by 25% due to reduction in sales. Find the net percentage change in final price of Article.

Solution :

=20-25-(500/100)=-10

10% loss


Ques 7.

A & B finish a work in such a way, if A work for 2days and left then B will finish remaining work in 9 days. And if A works for 3days and left, B will finish remaining work in 6days. In what days B alone will finish the work?

Solution :

3/a + 6/b =1---(i)
2/a + 9/b = 1---(ii)

work is equal 

3/a + 6/b = 2/a + 9/b

b=3a

Sub in any equation(i)

==> 9/b + 6/b = 1
==> b = 1/15

B finish in 15 days 

Ques 8.

If Pipe A is 5 times faster  than Pipe B . and takes 32 minutes less to fill the tank than the pipe B . when will be the tank will be full if both pipes are open together ?

Solution :

5:1

Diff 4----32
        1-----8

Total work 8*5=40

=40/(5+1) = 40/6

Ques 9.

A trader wants to sell a watch at 25% profit. If its cost price was Rs.x more, an extra profit of Rs.50 would be made on it. find x .

Solution :

25----100
50---- X

X =200

Ques 10.

A,B & C can do a work in 10, 12 & 15days respectively. They started work together. But A left the work before 5days of its completion. B also left the work 2days after A left. In how many days was the work completed.?

Solution :

(X-5)/10 + ( x-3)/12 + x/15 =1

==> X = 7days 
ebook store

About us

ramandeep singh

Ramandeep Singh, your guide to banking and insurance exams. With 14 years of experience and 5000+ selections, Ramandeep understands the path to success, having transitioned himself from Dena Bank and SBI. He's passionate about helping you achieve your banking and insurance dreams.

  • Follow me:
Close Menu
Close Menu