New Student Offer - Use Code HELLO

Register Now

Quadratic Equations with Solution for IBPS PO 2016

Published on Monday, September 19, 2016

In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer

1) if x < y
2) if x > y
3) if x ≤ y
4) if x y
5) if x = y, or relationship between x and y can't be established.

Before going to attempt these question once READ IT

Ques 1.

2x² -15x + 28 = 0  ;   4y² – 23y + 30 = 0

Solution :

==>2x^2 -15x + 28 = 0
==>2x^2 -8x-7x + 28 = 0
==>x = 8/2 , 7/2 = 4, 3.5

==>4y2 – 23y + 30 = 0
==>4y2 – 15y – 8y + 3 = 0
==>y = 15/4 , 8/4 = 3.75, 2


x = y, or relationship between x and y can't be established.

Ques 2.

6x^2-49x+99=0 ; 5y^2+17y+14=0



Solution :

==> 6x^2 - 27x-22x+99 = 0 

==> X = 27/6 ; 22/6

==> X = 9/2 ; 11/3


==> 5y^2+10y+7y+14 = 0
==>Y = -10/5 ; -7/5
==> Y = -2 ; -7/5
x > y



Ques 3.

3x^2 – 20 x + 33 = 0   ; 2y^2 – 11 y + 15 = 0

Solution :

3x^2-11x-9x+33 = 0
==> X = 11/3 ; 9/3 
==> X = 11/3 ; 3

==> 2y^2-6x-5x+15 = 0
==> Y = 6/2 ; 5/2 
==> Y = 3 ; 5/2 
x y



Ques 4.

3x² – 4x – 32 = 0 ; 2y² – 17y + 36 = 0

Solution :
==> 3x^2-12x+8x-32 = 0
==> X = 12/3 ; -8/3
==> X = 4 ; -8/3 

==> 2y^2-9y-8y+36 = 0 
==> Y = 9/2 ; 8/2 
==> Y = 9/2 ; 4 
x ≤ y



Ques 5.

2x^2+ 11x+ 14=0 ; 4y^2+ 12y +9 =0

Solution :
==> 2x^2+7x+4x+14 = 0
==> x = -7/2 ; -4/2
==> x = -7/2 ; -2 

==> 4y^2+6x+6x+9 = 0
==> Y = -6/4 ; -6/4 = 0
==> Y = -3/2 ; -3/2
X < Y


Ques 6.

5x^2–13x – 6 = 0 ; 3y^2+14y+ 8 = 0

Solution :
==> 5x^2-15x-2x-6 = 0
==> X = 15/5 ; -2/5 
==> X = 3 ; -2/5 

==> 3y^2+12y+2y+8 =0
==> Y = -12/3 ; -2/3
==> Y = -4 ; -2/3
X > Y

Ques 7.

3x^2-14x+15=0 ; 2y^2-9y+9=0

Solution  :
==> 3x^2-9x-5x+15 = 0
==> X = 9/3 ; 5/3 
==> X = 3 ; 5/3 

==> 2Y^2-6y-3y+9 = 0
==> Y = 6/2 ; 3/2
==> Y = 3 ; 3/2 
x y


Ques 8.

x^2 – 18x + 72= 0 ; 5y^2 – 18y + 9 = 0

Solution :

==> X^2-12x-6x+72 = 0 
==> X = 12/1 ; 6/1
==> X = 12 ; 6

==> y^2-15y-3y +72 =0 
==> Y = 15/5 ; 3/5
==> Y = 3/5 ; 3 
X>Y

Ques 9.

4X+ 19X + 21= 0 ; 2Y^2– 23Y + 63 = 0

Solution :

==>4x^2+12x+7x+21 =0 
==> X = -12/4 ; -7/4
==> X = -3 ; -7/4 

==> 2y^2-14y-9y+63 =0 
==> Y = 14/2 ; 9/2 
==> Y = 7 ; 9/2 
x < y


Ques 10.

3X^2– 19X + 28= 0 ; 4Y^2 – 29Y + 45 = 0


Solution :

==> 3X^2-12X-7X+28= 0
==> X = 12/3 ; 7/3 
==> X = 4 ; 7/3 

==> 4y^2-20y-9y+45 =0

==> Y = 20/4 ; 9/4
==> Y = 5 ; 9/4 


x = y, or relationship between x and y can't be established.


ebook store

About us

ramandeep singh

Ramandeep Singh, your guide to banking and insurance exams. With 14 years of experience and 5000+ selections, Ramandeep understands the path to success, having transitioned himself from Dena Bank and SBI. He's passionate about helping you achieve your banking and insurance dreams.

  • Follow me:
Close Menu
Close Menu