Maha Shivratri Offer - Use Code SHIVRATRI24

Register Now

Cloze Test from IBPS PO Pre Exam : Based on Memory

Published on Monday, October 17, 2016

Direction (Q. 1 - 10) :- In the following passage, there are some numbered blanks. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully complete.
Quit India came not from the lips, but the aching hearts of millions. In this open rebellion, the Indian (1)............ reached its climax. The British were not only (2)...........by it
, but also were obliged to quit unilaterally. The importance of Quit India can be (3).......... from Lord Linlithgoww's statement, "I am engaged here, in meeting by far the most (4)............ rebellion since that of 1857, the gravity and extent of which we have so far (5)............ from the world for reasons of military security." Still more significant was Churchill's gloomy disclosure of the King Emperor that, "the idea of (6)....... of power had become an admitted (7)............ in the minds of British party leaders", although his public statements were diametrically opposite. The (8)....... created by Quit India made the British (9)........ that they could no longer keep India in (10)..............

1.
a. liberation
b. revolution
c. patriotism
d. freedom
e. leadership

2.
a. enfeebled
b. threatened
c. attacked
d. inspired
e. impressed

3.
a. gauged
b. determined 
c. established
d. diffused
e. invigorated

4.
a. auspicious
b. praiseworthy
c. trivial
d. serious
e. magnificent

5.
a. abstained
b. concealed
c. elicited
d. excluded
e. prevented

6.
a. grabbing
b. retainment
c. transfer
d. seizure
e. transfer

7.
a. occurrence
b. inevitability
c. fantasy
d. tactics
e. disillusionment

8.
a. taboos
b. exigencies
c. anarchy
d. violence
e. vengeance

9.
a. imagine
b. pretend
c. anxious
d. realise
e. apprehend

10.
a. bondage
b. suspense
c. exile
d. power
e. abeyance

Answers

1. b
2. a
3. c
4. e
5. b
6. c
7. b
8. b
9. d
10. a

Can I help you?

ramandeep singh

Hey I am Ramandeep Singh. I am determined to help students preparing for RBI, SEBI, NABARD and IBPS exams. Do you want me to help you ?

Join my class here
    Follow me:
Close Menu
Close Menu