New Student Offer - Use Code HELLO

Register Now

Syllogism Questions with Explanations

Published on Wednesday, November 15, 2017
Directions: In each of the questions below, Some statements are given followed by some conclusions. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. You have to decide which of the following conclusions logically follows from the given statements. Give answer.

Question 1. 

Statements: 
Some Hen are Peacock.
Some Peacock are Crow.
No Crow is parrot.

Conclusions:
I. All Hen being parrot is a possibility.
II. At least some peacock is parrot.
A. Neither I nor II follow.
B. I and II follow.
C. Only I follow.
D. Either I or II follow.
E. Only II follow.
Ans. C.
Solution: 


Question 2.

Statements: 
All River are water.
Some Water are Salt.
All Sea is salt.

Conclusions: 
I. All River are Salt.
II. Some Salt is Water.
A. Neither I nor II follow.
B. I and II follow.
C. Only I follow.
D. Either I or II follow.
E. Only II follow.
Ans. E.
Solution: 


Question 3.

Statements: 
No A is C.
All B is C.
No B is D.

Conclusions: 
I. Some C is definitely not D.
II. All B is not A.
A. Neither I nor II follow.
B. I and II follow.
C. Only I follow.
D. Either I or II follow.
E. Only II follow.
Ans. B.
Solution:


Question 4.

Statements: 
All Ring are Bracelet.
All Bracelet are Stone.
No Stone is Bangle.

Conclusions: 
I. All Ring are Bangle.
II. All Bracelet are not Stone.
A. Neither I nor II follow.
B. I and II follow.
C. Only I follow.
D. Either I or II follow.
E. Only II follow.
Ans. A.
Solution: 


Question 5.

Statements: 
All Blue are Black.
Some Black are Red.
No Red is White.

Conclusions: 
I. Some Black is not White.
II. All Blue being White is a possibility.
A. Neither I nor II follow.
B. I and II follow.
C. Only I follow.
D. Either I or II follow.
E. Only II follow.
Ans. B.
Solution: 


Question 6.

Statements: 
All Wood are Pencil.
No Pencil is Forest.
All Forest are Box.

Conclusions: 
I. Some Box is Wood.
II. Some Box is not Wood.
A. Neither I nor II follow.
B. I and II follow.
C. Only I follow.
D. Either I or II follow.
E. Only II follow.
Ans. E.
Solution:


Question 7.

Statements: 
All Leg are Hand.
All Hand are Finger.
Some Finger is Knee.

Conclusions: 
All Leg are Knee.
Some Leg are not Knee.
A. Neither I nor II follow.
B. I and II follow.
C. Only I follow.
D. Either I or II follow.
E. Only II follow.
Ans. D.
Solution:


Question 8.

Statements: 
Some Shirts are Skirts.
Some Skirts are Buttons.
All Trousers are Buttons.

Conclusions: 
I. Some Skirt are Trousers.
II. All Trousers being Shirt is a possibility.
A. Neither I nor II follow.
B. I and II follow.
C. Only I follow.
D. Either I or II follow.
E. Only II follow.
Ans. B.
Solution: 

Question 9.

Statements: 
All Mango are Orange.
Some Orange are Banana.
All Apple are Banana.

Conclusions: 
I. All Mango are Apple.
II. Some Orange is not Banana.
A. Neither I nor II follow.
B. I and II follow.
C. Only I follow.
D. Either I or II follow.
E. Only II follow.
Ans. A.
Solution:

Question 10.

Statements:
All Rat are Cat.
Some Cat are Cow.
Some rat are Dog.

Conclusions: 
I. Some Cat is Dog.
II. At least some Dog are Cow.
A. Neither I nor II follow.
B. I and II follow.
C. Only I follow.
D. Either I or II follow.
E. Only II follow.
Ans. C.
Solution: 


Must read 

Syllogism Tricks

ebook store

About us

ramandeep singh

Ramandeep Singh, your guide to banking and insurance exams. With 14 years of experience and 5000+ selections, Ramandeep understands the path to success, having transitioned himself from Dena Bank and SBI. He's passionate about helping you achieve your banking and insurance dreams.

  • Follow me:
Close Menu
Close Menu