Data Interpretation Set for RBI Grade B Phase 1- Part 5

Data Interpretation Set for RBI Grade B Phase 1 Part- 5

Direction- The following table shows the Number of students who study in four different colleges in which some are boys and some are girls. Some values are missing in the table. Study the information given in the questions and find the missing values where needed and answer the questions based on it.




Question 1.

The number of boys who are absented in college B is 52 more than the number of boys who are presented in that college. The number of boys who are absented in college B is 244 more than the number of girls who are absented in that college. Find the total number of students in college B.
1. 1768
2. 1578
3. 1648
4. 1658
5. N.O.T.
Solution- number of boys absented in college B= 430+52=482
Number of girls absented in college B= 482-244=238
Total number of students in college B= 430+482+508+238=1658
Option 4 is correct.

Question 2.

The number of absented girls in college A is 4 more than half of the number of girls who are presented in the same college. Find the difference between number of boys who are absented in college A and number of girls who are also absented in that college.
1. 256
2. 246
3. 146
4. 250
5. N.O.T.
Solution-  let presented girls= 2x so absented girls= x+4
Total number of girls = 1512- 1052 =460
Therefore 2x+x+4=460
X= 152 so absented girls = 156
Absented boys =1052- 650= 402
Difference = 402-156=246
Option 2 is correct.

Question 3.

Number of girls in college C is 294 more than the number of girls in college A. If the sum of presented boys and presented girls in college C is 230. Find the sum of absented boys and absented girls in college C.
1. 842
2. 852
3. 832
4. 942
5. N.O.T.
Solution- Number of girls in college C = 1512- 1052+294 =754
Total number of students in college C = 318+ 754=1072
Total number of absented boys and girls= 1072- 230= 842
Option 1 is correct.

Data Interpretation Practice Set for RBI Grade B

Question 4.

If in college C 50% boys are present and in college D 165 boys are absent the find the average number of boys presented in all the college together.
1. 410
2. 410.5
3. 412.5
4. 415
5. N.O.T.
Solution- boys presented in college C=318/2= 159
In college D = 568-165= 403
Average= (650+430+159+403)/4= 410.5
Option 2 is correct.

Question 5.

The Number of girls who are presented and who are absented in college D is equal. If the number of boys who are presented in college D is 20 more than number of girls who are presented in that college then what is difference between percentage of boys presented and girls absented in that college.
1. 25%
2. 21.6%
3. 19.4%
4. 17.6%
5. N.O.T.
Solution- number of girls presented/absented = 328/2= 164
Absent % of girls = 50%
Number of boys presented = 164+20= 184
Present % of boys = 184×100/568=32.39%
% difference = 50- 32.4= 17.6%
So option 4 is correct.

Question 6.

A shopkeeper marks his goods 20% above the cast price. A man purchased that goods at a discount of 25% on marked price but also paid 15% value added tax on discounted price. If the man sold it for Rs 6000 therefore the man earned a profit of 25% on original cast price. Find at what price the man purchased that goods from the shopkeeper.
1. 4878
2. 5000
3. 4968
4. 4768
5. N.O.T.
Solution- For original CP 25%= ¼ so 5= 6000
CP = 4 = 4800
MP = 4800×120/100= 5760
Discounted price for man= 5760×75/100= 4320
VAT = 4320×15/100= 648
So man purchased at the price of 4320+648= Rs 4968
Option 3 is correct.

Question 7.

Two bikes are purchased at the same price. One is sold at 25% profit and the other one is sold at a price which is less than Rs 6000 than the price at which first bike is sold. If the overall profit on both bikes is 10%. Find the price of each bike.
1. 20000
2. 22000
3. 25000
4. 28000
5. N.O.T.
Solution- let CP of each bike = x
According to question
125x/100 + 125x/100 -6000 = 2x×110/100
30x/100 = 6000
X= 20000
So option 1 is correct.

Question 8.

An article casting as 160 was marked 25% above the cast price. If two successive discount of same percentage is given to a customer then he paid Rs 162.If the price is increased successively two times at the same rate instead of reduction. Find the percent change in profit.
1. 100%
2. 50%
3. 25%
4. 150%
5. N.O.T.
Solution- MP = 125% of 160 =200
SP=162
Hence Discount = 10% each
Profit % = 2×100/160=1.25%
Price increased = 10+10+10×10/100= 21= 242
% profit= 82×100/160= 51.25%
% change in profit= 50%
So option 2 is correct.

Question 9.

A manufacturer can produce a certain item can sell all he can produce at a rate of Rs 80 each. The cast of material and labour to produce each item is Rs 60 for him. If other expense to run the plant is Rs 4000 per week .In order to make a profit of at least Rs 1200 per week how many units he must produce and sell.
1. 250
2. 260
3. 270
4. 280
5. N.O.T.
Solution- Suppose x item produce.
X×(80-60) = 4000+1200
X=260
So option 2 is correct.

Question 10.

If the cast price of article A is 250 more than cast price of article B. Article A is sold at a profit of 20 % and article B is sold at a loss of 20%. If overall profit after selling both the items is 4% .What is the cast price of both the articles.
1. A=750,B= 500
2. A=775, B=525
3. A=475, B=725
4. A=725, B=475
5. N.O.T.
Solution- CP of B= x
CP of A = x+250
According to question
(x+250) 20/100 – X × 20/100 = (2x+200)×4/100
5x+ 1250 –5x = 2x+200
2x = 950
x= 475 = CP of article B
CP of article A = Rs 725
SO option 4 is correct.


Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here


Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com