Questions Asked in NABARD Grade A 2019 Exam-Phase I

Questions Asked in NABARD Grade A 2019 Exam-Phase I

Agriculture and Rural Development

1. PMFBY-Insurance Premium for Rabi Crops.
Ans: 1.5%

2. In PMFBY-Criteria for different Crops Insurance Premium.

3. Atal BHOJAL YOJANA-Implementation time (Target Time) for How many years.
Ans: 5 years

4. Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushal Yojana under which Ministry.
Ans: Ministry of Rural Development

5. KCC Interest Subvention (How much rate of interest) by Central Govt upto 3 lakhs.
Ans: 3%

6. How much amount can be given to farmer in KCC without collateral.

7. Marginal farmer
Ans: Below 1HA

8. Small farmer
Ans: 1-2 HA

9. Doubling farmer Income Committee 
Ans: Ashok Dalwai

10. The female name of sheep 
Ans: Ewe

11. Priority Sector Lending to farmers for short term Crop

12. What questions related SAUBHAGA for where Electricity to All

13. Saurya Jalanidhi Scheme Implemented for solar pumps by which state.
Ans: Odisha

14. Women Livelihood Mission MOU between world bank, UN and SIDBI.

15. Solar Water Pump Scheme for farmers of Maharashtra by state Govt.
Ans: 95%

16. How much less % wage give to women as compare to is
Ans: 34%

17. Highest Producing State for Cotton.
Ans: Gujarat

18. Service Specific Area for Loans

19. Crop Production 18-19 (How much)

General Awareness

1. Best Oscar Award film 2019
Ans: Green Book

2. Best Oscar Award Actor 2019
Ans: Rami Malek

3. India signed MOU with which country for Digital Initiatives in Education.
Ans: Afghanistan

4. Minister of Social Justice & Empowerment.
Ans: Thawar Chand Gehlot

5. Jaliawala Bagh 100th Anniversary.
Ans: 2019

6. In Delhi, war Memorial is situated.
Ans: Near to India Gate

7. RBI New guidelines for currency chests is.
Ans: 1000 crore

8. Nations Rural Livelihood Mission.
Ans: Ministry of Rural Development

9. Top three brand in India as per Broad net.
Ans: Tata, Reliance & Airtel

10. ICC Re-elected Committee Member.
Ans: Anil Kumble

11. World Bank Business Report

12. President of Malawi
Ans: Peter Mutharika

13. Author of Undaunted-Saving the Idea of India.
Ans: P. Chidambaram

14. Who won the Academy Award of Best Actor (Male).
Ans: Rami Malek

Economic and Social Issues

1. Target for BPL by GOI under Ujjwala Scheme is.
Ans: 8 crore

2. SANKALP Scheme & Strive Scheme Minister.
Ans: Dr. Mahendra Nath Pandey

3. Last Five year Plan (2012-17).
Ans: 12th Plan

4. Cleanest city in India Swachh Bharat Survekshan was.
Ans: Indore

5. Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan Yojana (PMSYM)
Ans: Income 15000 pm or less

6. Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan registration.
Ans: CSC (enters)

7. Highest Language Spoken in India second after Hindi
Ans: Bengali

8. PM Employment Generation Scheme.
Ans: KVIC- Nodal Agency

9. Socio-Economic Census Illiteracy % above 25 years of age.
Ans: 23.5 %

10. Indian Adulteration Act (Related to Milk)

11. Ex-Officer Chairman of NITI Aayog.
Ans: Prime Minister
bankexamstoday-banner

Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here


Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. Follow us on Telegram. Search BankExamsToday