Data Interpretation Practice Set - Double Diagram

In a series of providing practice questions for IBPS PO exam, today I am providing two practice sets appeared in IBPS PO III.

Must read

Set 1

Study the bar-chart and pie-chart carefully to answer the given questions.

Working male and female population (in lakh) in various cities
Data interpretation set 1

DATA INTERPRETATION SET 2


      1) What is the difference between the number of working females in Bangalore and the number of working males in Chennai?
a) 12.5 lakh                 b) 11 lakh                                c) 9 lakh
d) 12 lakh                    e) 10 lakh

      2) In which city is the income per working person the minimum?
a) Delhi                        b) Jaipur                                  c) Bangalore
d) Chennai                   e) Mumbai

      3) What is the sum of the average working male and average working female population of the given six cities (calculate approximate value)?
a) 63.35 lakh               b) 49.96 lakh                           c) 51.48 lakh
d) 53.75 lakh               e) 65.51 lakh

4) In Delhi, what is the difference between the income of males and that of females? (Assume each person (male/female) has equal income.)
a) Rs.6.545 Crore        b) Rs.5.055 Crore                    c) Rs.2.935 Crore                  
d) Rs.3.455 Crore        e) Rs.4.565 Crore
                                               
      5) The number of working females in Mumbai is what percent of the number of working males in Bangalore?
a) 95%                         b) 110%                                   c) 120%
d) 132%                       e) 144%

Set 2

Study the given bar-chart carefully and answer the following questions.

                The graph shows the number of villages in fouir different states where electrification was done in different years.

DI SET 3

 6) The number of villages in Nagaland where electrification was done in 2013 is what percentage of the number of villages in Tripura where electrification was done in 2014?
a) 55.5%                      b) 44.4%                                  c) 77.7%
d) 66.6%                      e) 33.3%

       7) What is the ratio of the villages in Assam to those in Manipur where electrification was done in 2013?
a) 1 : 4                         b) 3 : 4                                     c) 1 : 2
d) 4 : 5                         e) 3 : 2

        8) In which state was the electrification work done in maximum villages during the given three years?
a) Assam                      b) Manipur                               c) Manipur and Tripura
d) Nagaland                 e) Manipur and Assam

        9) If the cost of electrification of a village is Rs.75 lakh then what is the cost of electrification in four states during the given period?
a) Rs.4319000000       b) Rs.3825000000                   c) Rs.4143000000
d) Rs.355700000         e) Rs.2721000000

       10)  In which year was the electrification work done in maximum number of villages?
a) 2012                         b) 2013                                    c) 2014
d) 2013 and 2012         e) 2012 and 2014

 Answers

1.      Option E

The difference between the working females in Bangalore and the working males in Chennai = 32.5 ⎯ 22.5 = 10 lakh

2.      Option B

Income per working person = Total income of city / Number of working people in city

Income per working person in Delhi = 200 Crore x 36/100  /  (30+25) Lakh = 72 / 55 = Rs.130.9
In Chennai = 200 x 16/100  /  (22.5+17.5) Lakh = Rs.80

In Mumbai = 200 x 20/100  /  (35+30) Lakh = Rs.61.53

In Kolkata = 200 x 14/100  /  (30+32.5) Lakh = Rs.44.8

In Bangalore = 200 x 10/100  /  (25+32.5) Lakh = Rs.34.78

In Jaipur = 200 x 4/100  /  (17.5+25) Lakh = Rs.18.82

The income per working person in Jaipur is the minimum.

3.      Option D

Average number of working males = 1/6 × (30 + 22.5 + 35 + 30 + 25 + 17.5) = 26.66 lakh
Average number of working females = 1/6 × (25 + 17.5 + 30 + 32.5 + 32.5 + 25) =27.08 lakh   
So, required sum = 26.66 + 27.08 = 53.75 lakh

4.      Option A
Total income of Delhi = [200 ×36/100] = Rs.72 Crore
Income per person = 72 Crore / 55 Lakh = Rs.130.9
So, required difference of income = 5 lakh × 130.9 = Rs.654.5 lakh
= Rs.6.545 Crore

5.      Option C

Required % = 30/25 × 100 = 120%

6.      Option E

Required % = 20/60 × 100 = 33.3% of electrification of villages in Tripura in the year 2014

7.      Option D

Number of villages in Assam where electrification was done in 2013 = 40
Number of villages in Manipur where electrification was done in 2013 = 50
So, required ratio = 4 : 5

8.      Option C

In Assam, the number of villages where electrification was done = 30 + 40 + 30 = 100
In Manipur = 40 + 50 + 60 = 150
In Tripura = 40 + 50 + 60 = 150
In Nagaland = 40 + 20 + 50 = 110
So, maximum electrification in both Tripura and Manipur.

9.      Option B

Total number of villages in four states where electrification was done = 100 + 150 + 150 + 110 = 510
So, cost of electrification = 7500000 × 510 = Rs.3825000000

10.  Option A

Number of villages where electrification was done in 2012 = 50 + 30 + 60 + 40 = 180
Number of villages where electrification was done in 2013 = 20 + 40 + 50 + 50 = 160
Number of villages where electrification was done in 2014 = 40 + 30 + 40 + 60 = 170
In 2012 maximum electrification work was done.
Smart Prep Kit by Ramandeep Singh - Get here

Join 40,000+ readers and get free notes in your email

9 comments:

  1. when is ssc-cgl 2014 tier-1 exam ?

    ReplyDelete
  2. any other RTI data u got or collected please share !! when will this money making institute release second list for po-3/clerk-3 .... i called ibps they said " abhi to validity 31-march 2015 tak hai sir wait krte rahiye" or disconnect kr dia... kisi kaam ki nh hai ibps helpline no ...

    ReplyDelete
  3. raman bhai kuch toh update dijiye .. hum log ko jawab aapko hi dena padega. waitng waitng .. reseve list me jo shortlistd nahi hain what vl happn 2 them?

    ReplyDelete
  4. can you tell me how to solve this? sun is red, red is yellow,yellow is blue,blue is sun.what is the colour of sun.sorry i donot remember exact question.so tell me how to solve this type of question.

    ReplyDelete
    Replies
    1. How can you solve it? Please tell me more how to solve this type of question.

      Delete
  5. sir,i have comlepted my graduation this year and about to appear for PO-IV exam.I am from general category. out of 200 marks in CWE how many marks is safe for getting a call for interview as i am practising and getting 110-120 out of 200 in mock tests by various institutes . should i prepare for more ? My top choices for bank are PNB/BOB/BOI/UBI. do i need to practice more ? i am confused sir .

    ReplyDelete
  6. Pls koi to batado ki charbagh se dayal institute sultanpur road indra canal tak auto se kaise pahuchenge pls pls batado

    ReplyDelete
  7. Sir bmb po 2nd batch start ho gaya h kaya plz tell me

    ReplyDelete

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com