GK Questions Asked in SBI Clerk Main 2016 Exam (1st Shift) - 26.06.2016

1. Maximum amount in MUDRA Scheme?
Ans: Rs. 10 lakh
2. Savings A/c becomes dormant in how many period if not used?
Ans: 2 years

3. National Automated Clearing House (NACH) is a centralised clearing system launched by?
Ans: National Payments Corporation of India (NPCI).
4. Jayant Sinha which State finance minister?
Ans: Hazaribagh ,Jharkhand
5. Head Quarter of Indian Overseas Bank?
Ans: Chennai
6. CRISIL is a ?
Ans: Credit Rating Agency
7. FMC merged with ?
Ans: SEBI
8. 11th July observed as?
Ans: World Population Day
9. "Playing It My Way" book on?
Ans: Sachin Tendulkar
10. What is the full fomr of ECB?
Ans: External Commercial Borrowing
11. Ujjwala scheme?
Ans: For free LPG scheme, launched in Balia, UP
12. Which country becomes first to ban deforestation?
Ans: Norway
13. Kanha Park located at?
Ans: Madhya Pradesh
14. Salt Lake stadium situated in?
Ans: Kolkata
15. Indus valley desert in northern region of which country?
Ans: Pakistan
16. Cuttack situated on which river?
Ans: Mahanadi River
17. What is the currency of Malaysia?
Ans: Ringgit
18. World Tourism Organisation headquarter situated at?
Ans: Madrid, Spain
19. In RTGS, ‘T’ denotes?
Ans: Time (Real time gross settlement)
20. Kandla port located at?
Ans: Gujarat
21. IDFC headquarter is located at?
Ans: Mumbai
22. What is the initial authorized corpus of National Investment and Infrastructure Fund (NIIF)?
Ans: Rs.  20,000 crore
23. Who is the Chief Economic Advisor of India ?
Ans: Arvind Subramanian
24. Which is the capital of Lima?
Ans: Peru
25. Deutsche Bank's headquarter?
Ans: Frankfurt, Germany
26. Which is the Europe's highest mountain?
Ans: Mount Elbrus
27. Desert Eagle – II bilateral air combat exercise conducted between which states?
Ans: India and UAE
28. India’s first ever civil aviation park to be set up in which state?
Ans: Gujarat
29. Which is the Skill Development Scheme?
Ans: Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY)
30. Which is the route of Gatimaan Express?
Ans: New Delhi to Agra
31. Kiran Bedi is Lieutenant Governor of ?
Ans: Pondicherry (or Puducherry)
32. Seema Punia is related to which sports?
Ans: Discus Throw
33. Krishan Raja Sagar Dam is situated on which river?
Ans: Kaveri
34. Aga Khan Palace is situated in which state?
Ans: Pune, Maharashtra
35. DICGC is a subsidiary of which organization?
Ans: RBI
36. Kempegowda International Airport situated at?
Ans: Bangalore, Karnataka
37. Full form of FEMA?
Ans: Foreign Exchange Management Act
38. RRBs are regulated by?
Ans: NABARD
39. Kundh Tiger Reserve in which State ?
Ans:
40) BSBDA - transaction/ savings limit? 
Ans: Rs 50000

41) Reliance Payment bank with which bank?
Ans: SBI Bank
42) Recently Largest share holder of Bhartiya Mahila Bank?
Ans: Government of India
43) NBFC come under which act?
Ans: Companies Act 1956
44) Welpsun 151 MW solar project in which state?
Ans: Neemuch, Madhya Pradesh
45) lowest rate of sex ratio census?
Ans: Haryana
46) Khardung La Pass?
Ans: Jammu and Kashmir
47. IDFC headquarter is at?
Ans: umbai
48. Credit Guarantee Fund for MUDRA Units(CGFMU) for guaranteeing loans sanctioned under?
Ans: Pradhan Mantri Mudra Yojana
49. Atal Pension Yojana?
Ans:  is a government-backed pension scheme in India targeted at the unorganised sector


More Questions Will be Uploaded Shortly.

Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com