## Ques 1.

Two Trains namely A and B start simultaneously from a certain place at the speed of 40 kmph and 55 kmph, respectively.The train B reaches the destination 2 hours earlier than A. What is the distance between the starting point and destination?

**Solution :**

Here distance is equal

==> 40*time = 55(time-2)

==>Time = 22/3 hours

Distance = 40*22/3= 294 km approx

## Ques 2.

The income of Siva and Ganesh are in the ratio of 4:5 and their expenditure is in the ratio of 2:3. If each of them saves 2000, then find their income.

**Solution :**

**Income ratio = 4x : 5x**

Expenditure ratio = 2y : 3y

Savings = 2000

==> 4x-2y = 5x-3y

==> x=y ---- (i)

From eq (i)

==> 4x-2(x)=2000

==> x =1000

Incomes = 4*1000 ; 5*1000 = 4000 ; 5000

## Ques 3.

A dealer sold two mobiles at Rs. 5940 each. On selling one AC he gained 10% and on selling the other he lost 10%. Find the dealer’s gain or loss percent?

**Solution :**

**Mobile1 sold at 10% profit**

110% -------- 5940

100% -------- ?

Mobile 1 cost price = 5400

Mobile 2 sold at 10% loss

90% ----- 5940

100% ---- ?

Mobile 2 cost price = 6600

Total cost price = 6600+5400=12000

Total selling price = 5940*2 = 11880

Profit percentage = (120*100)/12000=1%(1%loss)

## Ques 4.

A basket contains 5 red 4 blue 3 green balls. If three marbles picked up random, What is the probability that either all are green or all are red?

**Solution :**

==> (5C3 + 3C3)/(12C3)

= 1/20

## Ques 5.

Two pipes P and Q can fill a tank in 8 minutes and 12 minutes respectively. If both the pipes are opened simultaneously, after what time should Q be closed so that the tank is full in 6 minutes?

**Solution :**

L.C.M of 8,12 = 24 = work

Efficiency of P = 24/8 =3

Efficiency of Q = 24/12=2

==> 5x + (6-x)3 =24

==> x = 3min

## Ques 6.

5 matches are to be played in a cricket tournament. In how many ways can result be decided?

**Solution :**

Here every match have 3 type of results win,loss and draw

==> 3*3*3*3*3= 243

## Ques 7.

The prices of two articles are in the ratio 3 : 4. If the price of the first article be increased by 10% and that of the second by Rs. 4, the original ratio remains the same. The original price of the second article is ?

**Solution :**

**Let the price of two articles are 3X and 4X.**

==>110% of 3x/(4X+4) = 3/4

x=10

Thus the CP of second article = 4X = 4*10 = Rs. 40.

## Ques 8.

P, Q, R subscribe Rs. 60,000 for a business, P subscribes Rs.8000 more than Q and Q Rs. 5000 more than R. Out of a total profit of Rs. 40,000, P receives ?

**Solution :**

**Let R = x then Q= x + 5000 and P= x + 5000 + 8000 = x + 13000.**

x + x + 5000 + x + 13000 = 60000 <=> 3x = 42000 , x = 14000.

A : B : C = 27000 : 19000 : 14000 = 27 : 19 : 14

P’s share = Rs. (40000 * 27/60 ) = Rs.18,000

## Ques 9.

The width of a rectangle is 10 meter and its area is 120 square meter. If length of the rectangle is increased by 6.What is the new perimeter of the rectangle?

**Solution :**

**Length =120/10 =12**

After increasing 6m = 12+6=18

Perimeter = 2(18+10)=56m^2

## Ques 10.

18 119 708 ? 14136 42405

**Solution :**

**18*7 -7 = 119**

119*6 -6 = 708

708*5 -5 = 3535

*Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here*### Oliveboard Test Series(Recommended)

####
*Bank Exams Today Notes*

*Bank Exams Today Notes*

## 0 comments:

## Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com