RBI Grade B - ESI Paper 2017 PDF

1 Mark Questions

1. Which organization creates and monitors Ease of Doing Business Index?
Ans: World Bank Group.

2. What do you call the process by which a customer-owned mutual organization (mutual) or co-operative changes legal form to a joint stock company?
Ans: Demutualization

3. The government of India decided to replace 12th five-year plan with a 15-year long______
Ans: National Development Agenda


4. Which nodal agency implements MNREGA?
Ans: village Panchayats

5. What is the aim of Fiscal Responsibility and Budget Management Act (FRBM Act ) 2003?
Ans: reduce India's fiscal deficit

Join RBI Grade B Course by Team BankExamsToday - CALL: 9914968671

6. According to the recent "India development report" released by the World Bank in 2017, the participation of women in workforce in India was found to be around
Ans: 27%; India ranked 120th

7. Who is the head of the task force constituted by Prime Minister Narendra Modi to suggest solutions for having timely & reliable employment data for policy making?
Ans: Arvind Panagariya

8. Recently which country has ratified automatic exchange of financial account information with India and 40 other jurisdiction to facilitate immediate sharing of details about black money?
Ans: Switzerland

9. Economic globalization refers to the free movement of goods, services, information and ______
Ans: Capital

10. Who was the head of Fiscal Responsibility and Budget Management Committee constituted in 2016?
Ans: N.K. Singh

11. According to the The World Population Prospects: 2015 Revision, India is expected to surpass China in population by which year?
Ans: 2022

12. According to the ‘Wild Water’, Water Aid’s State of the World’s Water 2017’ approximately how many people in rural areas of India are without access to clean water?
Ans: 63 million

13. According to World Economic Forum Report 2017, which are the most crowded cities of India?
Ans: India and Kota

14. What is India’s current Gross Domestic Product rate?
6.3 percent

15. Brundtland Commission that put forth the concept of Sustainable Development was formerly known as
World Commission on Environment and Development

16. Which country has withdrawn itself from the Paris Agreement 2015?
Ans: USA

17. What is the full form of FSDC?
Financial Stability and Development Council

18. Under which ministry does Department of Industrial Policy & Promotion work?
Ministry of Commerce and Industry

19. In 2000, the International Monetary Fund (IMF) identified four basic aspects of globalization which are
Ans: : trade and transactions, capital and investment movements, migration and movement of people, and the dissemination of knowledge

20.Where was 30st ASEAN Summit 2016 held?
Ans: Vientiane, Laos

21. The Balance of Payment of a company consists of
Ans: imports and exports of goods, services and capital, as well as transfer payments such as foreign aid and remittances.

22. After the abolition of the FIPB, ministries will have to decide on FDI proposals within the time period of
Ans: 60 Days

23. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved a Dairy Processing & Infrastructure Development Fund” (DIDF) with an outlay of Rs 10,881 crore during the period from 2017-18 to
Ans: 2028-29

24. According to the Organization of Economic Cooperation and Development (OECD), what is the % of young aged between 15 to 29 not in employment, education or train (NEETs)?
Ans: Approximately 30%

25. Which organization established the Central Asia Regional Economic Cooperation (CAREC) Program 1997?
Ans: Asian Development Bank (ADB)

26. India’s 1st Tribal Entrepreneurship Summit was hosted in
Ans: Dantewada

27. Who headed the task force constituted to assess the extent of employment creation at different points of time, based on “credible data”?
Ans: Arvind Panagriya

28. GDP(gross domestic product) at market price = value of output in an economy in the particular year –
Ans: intermediate consumption

29. Which bank has launched iWork@home programme for its women employees?
Ans: ICICI Bank

30. Who has been appointed as the advisor to the Khadi and Village Industries Commission (KVIC) for promotion of khadi within India and globally?
Ans: Ritu Beri

2 Marks Questions

1. Mazdoor Kisan Shakti Sangathan focused on understanding the root cause of
Ans: non-payment of wages to workers employed by the government

2. RTI Act 20015, relaxed the information disclosure in India was restricted by the
Ans: Official Secrets Act 1923

3. The slogan of the RTI movement in India and was
Ans: the right to know is the right to live".

4. As a result of National Campaign For The People’s Right To Information, which Act was passed by the parliament of India?
Ans: National Rural Employment Guarantee Act

5. How many member where there from RBI in the Monetary Policy Committee that unanimously declined a meeting with finance ministry officials ahead of the second bi—monthly policy review of 2017—18?
Ans: Three

6. What is the tenure of the members of the Monetary Policy Committee?
Ans: Three years

7. The MPC was formed in September 2016 to decide on the repo rate with a clear mandate to get headline inflation down to
Ans: 4 per cent

8. Jawahar Rozgar Yojna was launched on April 1, 1989 by merging
Ans: National Rural Employment Program (NREP) and Rural Landless Employment Guarantee Programme

9. Jawahar Rozgar Yojna aimed at providing Employment per person particularly in backward districts for
Ans: 90-100 Days

10. In which Yojana was Jawahar Rozgar Yojna merged in 2001
Ans: Sampoorna Grameen Rozgar Yojna

11. The Global Gender Gap Report is published by
Ans: World Economic Forum

12. In Global Gender Gap Index, how many keys are used to calculate gender gap between women and men?
Ans: 4 Keys; health, education, economy and politics.

13. What was India’s rank in Global Gender Gap Index 2016 and which country topped it?

Ans: 87, Iceland

14. Under Pan-India implementation of Maternity Benefit Program, how much financial aid is given to the All eligible Pregnant Women and Lactating Mothers and in how many installments?
Ans: 5000/-., 3 Installments

15. How many cities were selected in the first phase under the ‘Central Schme’ of HRIDAY?
Ans: 12

16. What is the duration of the Heritage City Development and Augmentation Yojana?
Ans: 4 years

17. Rural India's version of Startup India was named the
Ans: Deen Dayal Upadhyay Swaniyojan Yojana

18. To endorse the Startup India campaign, which magazine was launched and in which year?
Ans: The Cofounder, was launched in 2016.

19. Under startup India scheme, modified and more friendly Bankruptcy Code to ensure ____ exit window?
Ans: 90-day

20. According to the World Investment Report 2016 by the United Nations Conference for Trade and Development (UNCTAD), what is India’s rank?
Ans: 10th

21. In the automatic route of FDI in India, FDI is allowed without prior approval of
Ans: RBI

22. Name the two people who brought FDI in India?
Ans: Manmohan Singh and P. V. Narasimha Rao

23. Which initiative of Government of India is responsible of increased FDI inflow in India?
Ans: Make in India

Large parts of rural areas in the country are not stand-alone settlements but part of a cluster of settlements, which are relatively proximate to each other. These clusters typically illustrate potential for growth, have economic drivers and derive locational and competitive advantages., aimed at developing such rural areas by provisioning of economic, social and physical infrastructure facilities. The Mission was launched on 21st February, 2016.

24. The cluster in the above passage can be classified as
Ans: Rurban

25. Which scheme was launched taking cognizance of these clusters?
Ans: Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission (SPMRM)

"The 65 year-old Planning Commission had become a redundant organisation. It was relevant in a command economy structure, but not any longer. India is a diversified country and its states are in various phases of economic development along with their own strengths and weaknesses. In this context, a ‘one size fits all’ approach to economic planning is obsolete. It cannot make India competitive in today’s global economy."

26. What replaced planning commission in India?
Ans: NITI Ayog

27. The initiatives of NITI Ayog include a road map of
Ans: 15 years

28. What is the name of the initiative started to invite globally reputed policy makers, experts, administrators to India to share their knowledge, expertise, experience in policy making and good governance with Indian counterparts?
Ans: NITI Lectures: Transforming India.

India was one of the first in Asia to recognize the effectiveness of the Export Processing Zone (EPZ) model in promoting exports

29. In this regard, where was Asia’s first the Export Processing Zone set up?
Ans: Kandla in 1965

30. With a view to attract larger foreign investments in India, the Special Economic Zones (SEZs) Policy was announced in
Ans: April 2000

31. The developer submits the proposal for establishment of SEZ to the concerned State Government. The State Government has to forward the proposal with its recommendation within ­­­­­______from the date of receipt of such proposal to the Board of Approval.
Ans: 45 days

32. Rashtriya Kishor Swasthya Karyakram (RKSK) is a health programme for adolescents, in the age group of
Ans: 10-19 year

33. The Rashtriya Kishor Swasthya Karyakram was launched in
Ans 2014

The Index of Industrial Production (IIP) is an index for India which details out the growth of various sectors in an economy such as mineral mining, electricity and manufacturing.
34. The Index of Industrial Production is prepared by
Ans: Central Statistical Organisation

35. Name the three sectors of IIP.
Ans: mining, manufacturing and electricity sectors.

Download PDF

Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here


Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com