FCI AGM - Ethics Class Live now!!!

Watch here

SBI PO Preliminary - Data Interpretation Challenge 1

Published on Friday, June 12, 2015
Directions (Q. 1-5) Study the following pie chart and table carefully to answer the questions:

Percentage breakup of employees working in various departments of an organization and the number of males in them

DI


Department
Number of Males
Production
245
HR
12
IT
74
Marketing
165
Accounts
93

1. The number of males working in the Marketing department is what percent of the total number of employees working in that department? (Rounded off to the nearest integer)
a) 70                     b) 78                     c) 63
d) 91                     e) 86

2. What is the respective ratio between the number of females working in the HR department and the total number of employees in that department?
a) 7:10                  b) 5:7                    c) 8:17
d) 12:19                e) None of these

3. The number of males working in the Production department of the organization forms what percent of the total number of employees working in that department?
a) 76.5                  b) 72.5                  c) 61.5
d) 87.5                  e) None of these

4. The number of females working in the IT department forms what percent of the total number of employees in the organization from all departments together?
a) 10.75                b) 15.25                c) 11.5
d) 13.75                e) None of these

5. What is the respective ratio of the number of males working in the marketing department to the number of females working in that department?
a) 63:8                  b) 55:9                  c) 64:7
d) 56:3                  e) None of these

Answers:

1.  Option E
Total number of employees working in the marketing department = 800 × 24/100
 = 192
Required percentage = 165/192 × 100 = 85.94% = 86%

2. Option A
Total number of employees working in the HR department = 800 × 5/100 = 40
Total number of female employees working in the HR department = 40 – 12 = 28
Required ratio = 28:40 = 7:10

3. Option D
Total number of employees working in the Production department = 800 × 35/100 = 280
Required percentage = 245/280×100=87.5%

4. Option A
Total number of employees working in the IT department = 800 × 20/100 = 160
Total number of female employees working in the IT department = 160 – 74 = 86
Required percentage = 86/800 × 100 = 10.75%

5. Option B
Total number of employees working in the Marketing department = 800 × 24/100 = 192
Total number of female employees working in the Marketing department = 192 – 165 = 27
Required ratio = 165:27 = 55:9

Follow DI Prep Guide here

Can I help you?

ramandeep singh

Hey I am Ramandeep Singh. I am determined to help students preparing for RBI, SEBI, NABARD and IBPS exams. Do you want me to help you ?

Join my class here
    Follow me:
Close Menu
Close Menu